ANNONS – Innehåll från Kry

Problem med magen? Lär dig känna igen symtomen

Alla har haft problem med magen någon gång. Den kan vara uppblåst, gasig, det kan göra ont och du kan må illa. Men vad kan det vara? Här går vi igenom symptom på olika magåkommor, vad de kan bero på och när det är dags att uppsöka läkare.

Livet rullar på och de flesta av oss ägnar sällan en tanke åt vad som händer inuti våra kroppar. Samtidigt pågår det en konstant process i våra magar och tarmar som tar hand om allt vi stoppar i oss. 

– Magen och tarmarna utgör ett komplext system. Det betyder att det är mycket som ska synkroniseras för att du ska må bra, förklarar Jesper Salén, ST-läkare i allmänmedicin. 

Ofta är det först när magen gör sig tillkänna i form av exempelvis gaser, diarré, förstoppning eller smärtor som du blir medveten om den. Här listar vi några av de vanligaste magåkommorna och symptomen du ska hålla utkik efter.

”För att må bättre handlar det
ofta om en livsstilsomställning.”

Jesper Salén, ST-läkare i allmänmedicin hos Kry

1. Dyspepsi

Enligt Jesper Salén är dyspepsi, som i dagligt tal kallas magkatarr, den allra vanligaste magåkomman. Den brukar ge smärtor från magsäcken samt tidig mättnadskänsla och illamående. 

– När vi beställer en gastroskopi, som innebär att magen undersöks med en mjuk slang med fiberoptik, på en patient med ovanstående symptom och inte hittar något avvikande brukar diagnosen bli funktionell dyspepsi. För att må bättre handlar det ofta om en livsstilsomställning och att försöka stressa mindre. Hela magsystemet blir mer reaktivt om du är stressad, säger han och tillägger:

– I grava fall, då smärtan är handikappande, finns det viss medicinering som vi tillsammans kan testa. 

2. Irritable bowel syndrome (IBS) 

Runt elva procent av befolkning lider av IBS, som innebär att funktionen i mag- och tarmkanalen har rubbats. Jesper Salén menar dock att det finns ett enormt mörkertal eftersom många har lindriga symptom som de inte behöver söka hjälp för. 

– Om du har ont i magen större delen av tiden och lider av förstoppning och diarré ska du alltid söka läkarhjälp. Trots att IBS inte är en farlig sjukdom kan den vara väldigt handikappande. IBS kan ha många olika orsaker och det är viktigt att vi läkare tar IBS-diagnosen på allvar. Vi ska inte bara rädda liv utan också värna om patientens livskvalitet. 

”Gallsten är inte farligt, men kan vara mycket smärtsamt och jobbigt.”

Jesper Salén

3. Gallsten

Ett gallstensanfall sker oftast cirka en halvtimme efter att du har ätit och ger en kraftig smärta högt upp i magen på höger sida. Det är små kristaller som har bildat en gallsten och blockerar flödet av gallvätska från gallblåsan som är boven i dramat. 

– Gallsten är inte farligt, men kan vara mycket smärtsamt och jobbigt. Vid återkommande episoder av gallstensanfall kan gallblåsan opereras bort. En operation är oftast även nödvändig om du får en gallblåseinflammation som förutom smärta ofta kan  ge feber. 

4. Glutenintolerans och laktosintolerans

Eftersom en oupptäckt glutenintolerans skadar tarmluddet, vilket gör att du inte kan ta upp all näring, påverkar den ditt allmäntillstånd. Förutom smärtor i magen, långvarig diarré och illamående samt kräkningar, kan du gå ner i vikt, få blodbrist och känna dig trött och nedstämd. 

– Laktosintolerans är inte lika dramatiskt och brukar mest göra dig lite uppkörd i magen. Eftersom den inte har lika stora konsekvenser som glutenintolerans brukar vi rekommendera patienten att köra laktosfritt i ett par veckor för att sedan provocera magen med en liter mjölk. Då blir det tydligt om det är laktos som du är känslig mot och du kan i sådana fall använda laktosfria produkter, förklarar Jesper Salén. Det går också att ta prov på om du har en laktosintolerans. 

Sveriges tredje största vårdgivare

Kry kombinerar digital och fysisk vård med patienten i fokus och är Sveriges tredje största vårdgivare. Visionen är att kunna erbjuda alla patienter jämlik tillgång till vård av hög kvalitet - oavsett vem du är, var du bor eller vilken tid på dygnet det är.

Sedan starten 2015 har Kry genomfört över 4 miljoner digitala patientmöten i Sverige och över 6 miljoner totalt i Europa.Deras 1300 läkare, sjuksköterskor och psykologer finns tillgängliga inom några minuter dygnet runt, årets alla dagar i Kry-appen och erbjuder vård på 30 språk. Det går också att söka vård på någon av deras 28 vårdcentraler och 16 BVC:er runtom i Sverige när det behövs.

Idag finns Kry på plats med fysiska vårdcentraler i 7 regioner och fler vårdcentraler kommer att öppnas i fler regioner under hösten. Kry har en patientnöjdhet på 98 procent. Läs mer om varför Kry är ett bra val för såväl patienter som vårdpersonal och skattebetalare.

Läs mer om Kry

Mer läsning från Kry

6 orsaker till att ditt underliv luktar annorlunda

Problem med magen? Lär dig symtomen

Det säger din avföring om din hälsa

Så vet du om det är pollen eller förkylning

Det här säger färgen på ditt mensblod om din hälsa

Psykologen: Så hanterar du din oro i kristider