Annons
Innehåll från Zeta

Pasta – hjärtat av den italienska matkulturen

Pastan utgör, med sin långa historia, en hörnpelare i den italienska måltiden och den italienska matkulturen.
Det rika utbudet, från trådsmal spaghetti till bastanta rör och snirkliga snäckor, speglar rikedomen i det italienska köket – ett av världens mest smakrika.
I Italien serveras pasta ofta som förrätt eller primi piatti, efter att man ätit antipastin. Numera är pasta även en trogen vän för svenskarna till både vardag och fest.

En dag utan pasta är för många helt otänkbar. Om det sen är skruvar, rör eller spaghetti, pasta bakad med ägg eller utan, fylld eller ofylld, med en krämig sås eller en sås baserad på tomater spelar mindre roll. Vad italienarna väljer beror på det geografiska läget och lokala traditioner.

I norra Italien är det vanligt att man använder ägg i degen som till exempel i tagliatelle eller fettucine, och serverar den med köttragu som Bolognese eller en ostsås. En pasta bakad med många ägg kan bearbetas länge, vilket ger en pasta som är tunn och spänstig med fint tuggmotstånd och god fyllig smak. I södra Italien är det vanligare med en pasta gjord på endast mjöl och vatten och där grönsaker och främst då tomater, men även det man fångar i havet som fisk och skaldjur, utgör grunden för de goda såserna. 

Visste du att: Medan italienarna njuter av 26 kilo per person och år, nöjer sig svenskarna med blygsamma 9 kilo.

3 sätt att känna igen en bra pasta

Den är mer vit än gul i färgen. Då är pastan bakad på finaste italienskt durumvete, med en högre proteinhalt som tillför pastan mer smak och spänst.

Ytan ser sträv och lite räfflad ut. Då har pastan formats genom bronsvalsar, vilket ger en sträv och ruggad yta. Det gör att pastan bättre fångar upp den goda såsen och ger en äkta italiensk smakupplevelse.

Al dente – den behåller spänsten måltiden igenom. Då är proteinhalten hög, något som också ger goda kokegenskaper.

Ett urval av pastaformer – vilken sort passar till vad

Spaghetti, Pappardelle och Fettuccine är några av de långa pastasorterna. Långa pastastrån fångar upp såsen i lagom mängd och ger en större smakupplevelse. Passar bäst till finfördelade krämiga såser, till exempel Bolognese, Carbonara eller skaldjurspasta.

Penne, Tortiglioni och Mezze Maniche är några exempel på rörformad kort pasta. En räfflad yta tillsammans med rörformen passar bäst till fylliga såser, pastasallader och såser med större bitar av kött och grönsaker

Strozzapreti och Fusilli är formade som skruvar. Formen på pastaskruvarna passar bra till släta såser som till exempel pesto eller en tomatsås med oliver och parmesan.

Zeta erbjuder ett brett sortiment av pasta. Skruvar, rör, spaghetti och flera varianter av pasta gjort på ägg, såsom Pappardelle, Tagliatelle och Fettucine.

Koka pasta som i Italien

1. Koka upp mycket vatten och salta.
2. Rör om så att pastan inte kokar ihop.
3. Koka pastan 1 minut kortare än vad det står på paketet.
4. Ta undan ca 1 dl av pastavattnet, om du vill spä ut såsen.
5. Vänd ner pastan i den varma såsen, låt bli varmt 1 minut.
6. Servera som i Italien – al dente och med sås och pasta väl blandat.

Ringla din godaste olivolja över pastan och riv parmesan på toppen.

Här hittar du alla våra goda pastarecept

Få tips och inspiration

Prenumerera gärna på Zetas nyhetsbrev och få nya recept, erbjudanden och massor av härlig matinspiration. Läs mer här.