Annons
Innehåll från Zeta

Parmesan – smakrik kompis på kräftskivan

Skapa ett mästarmöte mellan Italien och Sverige.
Sätt krydda på kräftorna genom att servera en smakrik parmesanpaj som tillbehör. Ostens höga sälta och långa eftersmak passar perfekt under den svenska augustimånen.

Parmesanostpaj

Tid 1 tim 40 min

Smakrik parmesanostpaj som passar bra som tillbehör på till exempel kräftskivan. Går även utmärkt att servera som huvudrätt till en härlig sallad.

Till 4-6 personer

2,5 dl vetemjöl

1 dl grahamsmjöl

1 krm salt

150 g smör, rumstempererat

2 msk Zeta Extra jungfruolivolja Classico

1 msk vatten, kallt

3 ägg

2 dl mjölk

1 dl Zeta Mascarpone

250 g Zeta Parmigiano Reggiano 22 mån, riven

Gör så här:

1. Arbeta ihop mjölsorterna och saltet med smöret, använd gärna fingrarna.

2. Tillsätt olivolja och vatten och arbeta till en smidig deg. Låt den gärna vila i kylen ca 30 minuter.

3. Tryck ut degen i en pajform (diameter 24 cm) med löstagbar kant. Gör degkanten ca 3 cm hög. Förgrädda botten i 175 grader i 15 minuter. Låt svalna.

4. Värm mjölken lite och rör i mascarponeosten och den rivna parmesan. Låt svalna.

5. Knäck äggen i en skål eller bunke och vispa upp. Vispa sedan i ostblandningen.

6. Häll fyllningen i pajskalet och grädda i 150 grader till den fått fin färg och stannat. Det tar cirka 40 minuter.

Il re dei formaggi. Ja, den kallas så – eller Ostarnas konung på svenska.

Parmigiano Reggiano kommer från kor som betat färskt eller torkat gräs just söder om floden Po I norra Italien. Och en av hemligheterna bakom världens kanske mest berömda lagrade hårdost är närheten till de många små mejerierna. Inom loppet av två timmar måste den färska opastöriserade mjölken hamna hos ostmästaren, innan den traditionella, hantverksmässiga ystningen och lagringen tar vid.

Så är det inte heller vilken ost som helst som får lov att kallas Parmigiano Reggiano. Ostarna är ursprungsmärkta och både ingredienser, tillredning, lagring och smak kontrolleras noggrant. Först när äktheten har testats och bevisats av en hammarslagande kontrollant – kallad Il Battore (trumslagaren) – får det minst 12 månader lagrade osthjulet sin berömda stämpel: Parmigiano Reggiano.

Den långsamma lagringen är också en av hemligheterna bakom smaken, som ofta beskrivs som den hemliga femte grundsmaken – umami.

Riv, hyvla, skär eller bryt!

Osten har en självklar plats i italienarens gastronomiska vardagsliv. River gör man gärna direkt vid matbordet, för att behålla de allra rikaste aromerna och den långa eftersmaken. Finriven smälter Parmigiano Reggiano gärna härligt rakt ner i maträtten, medan den något grövre skapar en ännu matigare, mer intensiv smakupplevelse.

Ett alternativ är att använda osthyvel för att snyggt dekorera sommarens smaker av sallader, sparris, carpaccio etc. Underskatta heller aldrig enkelheten. Det italienska köket är känt för sina förträffliga råvaror, och en rejäl bit Parmigiano Reggiano tillsammans med några droppar Crema di Balsamico kan skapa saltomortaler i munnen.

Lagrad för mycket smak

Parmigiano Reggiano lagras i minst 12 månader och ibland uppemot 5 år. En parmesanost med kortare lagringstid har fina smältegenskaper och passar perfekt till varm matlagning, som paj, risotto och gratäng. När osten lagrats längre är den än mer smakrik, utmärkt att riva över pasta, sallad och på ostbrickan.

Fler goda recept med parmesan hittar du här:

Recept Parmesan – Zeta

50 år av goda smakupplevelser

1971 kom Zetas första olivolja från Italien till Sverige. Det var början på 50 år av goda smakupplevelser. I år firar vi den goda medelhavsmaten och de italienska smakerna!

zeta.nu/jubileum bjuder vi på våra bästa smultronställen i Italien, goda recept, spännande nedslag i vår historia, tävlingar, kunskap och mycket mer.

Benvenuto till Zetas 50-årsfirande hela 2021!