Annons
Innehåll från Zeta

Skapa matmagi med mozzarella

Mozzarella är en oumbärlig ingrediens i det italienska köket.
Smygstarta våren med den här fräscha salladen, där den mjuka krämiga buffelmozzarellan fått sällskap av nygrillade grönsaker och knapriga chips av prosciutto.

Sallad med buffelmozzarella och grillade primörer

Till: 4 pers

Tid: 30 min

Ingredienser

100 g Zeta Mozzarella di Bufala Campana D.O.P

70 g Zeta Prosciutto Crudo

1 knippa grön sparris

1 gul eller grön zucchini

1 knippa salladslök

1 tsk salt

1 krm nymald svartpeppar

2 gemsallad

80 g blandade späda salladsblad

Basilikadressing:

1 1/2 dl Zeta Extra jungfruolivolja Fruttato Medio

1/2 dl Zeta Rosé Balsamvinäger

3 dl basilikablad

1 vitlöksklyfta

2 krm salt

Garnering:

Ätbara blommor, t ex strandkrasse, pelargon eller viol

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 225°. Lägg skinkan på en plåt med bakplåtspapper. Sätt in plåten mitt i ugnen och rosta skivorna ca 5 min på varje sida. Låt kallna.

2. Ansa sparrisen och skär zucchinin i tunna skivor på längden. Pensla sparris, zucchini och salladslök med olja. Grilla grönsakerna direkt över glöd eller i grillpanna ca 2 min på varje sida. Krydda med salt och peppar. Låt svalna.

3. Basilikadressing: Mixa olja, vinäger och basilika med mixerstav. Tillsätt skalad riven vitlök och salt.

4. Bryt gemsalladen i bitar. Bryt mozzarellan i bitar. Lägg upp sallad och grillade grönsaker på ett stort fat.

5. Strö över mozzarella. Bryt skinkan i bitar och strö den över salladen. Ringla över dressingen och garnera med blommor.

Mozzarella – en av Italiens mest kända ostar

Färskosten mozzarella har länge varit en av grundbultarna i det klassiska italienska köket. I hemlandet kallas den för fior di latte, medan vi här i Sverige har lärt känna den som kort och gott mozzarella – gjord på komjölk. Hemligheten bakom den milda smaken, krämiga konsistensen och dess unika smältegenskaper är en speciell teknik – pasta filata (spunnen deg), vilken innebär att man knådar ostmassan i hett vatten. Zeta använder mjölksyrakultur i sin produktion av komozzarella, vilket gör att karaktären på osten bibehålls.

Mozzarellan fungerar fint till många goda rätter, den är självklar i en enkel sallad, på smörgås och till pasta, men passar även bra till ugnsrätter som pizza och gratäng.

Ursprungsskyddad buffelmozzarella

På senare tid har den mer smakrika buffelmozzarellan börjat ta mer mark. Gjord på färsk pastöriserad buffelmjölk är den mer gräddig, aromatisk med en lätt syrlig smak. Konsistensen är krämigare, porösare och har en tydligare struktur jämfört med mozzarella gjord på komjölk. Ytan på en buffelmozzarella är slät och mer fast.

Välj gärna en Mozzarella di Bufala Campana D.O.P. Den har en högre kvalitet och är ursprungsskyddad, vilket innebär att den endast får tillverkas av mjölk från vattenbuffel från områden i centrala och södra Italien. Det gör att råvarans väg från vattenbuffel till färdig buffelmozzarella blir väldigt kort. Tillverkningen sker hos cirka 95 olika mejerier i de godkända områdena och bevakas av ett konsortium, ”Mozzarella di Bufala Campana DOP Consorzio di Tutela”.

Buffelmozzarellan passar fint till sallad och pasta, men är även ljuvligt god enbart med en riktigt god olivolja och en bit gott bröd.

Osthantverk från Apulien

En riktigt njutbar utmanare numera är också delikatessmozzarellan Burrata. Osten har sitt ursprung i regionen Apulien längs klacken i sydöstra Italien där osten knyts för hand och är ett riktigt hantverk.

Det yttersta skiktet på Burratan är gjort på mozzarella av buffel- eller komjölk och insidan är fylld av en krämig blandning av mozzarella och grädde. Avnjutes bäst med en fruktig och inte alltför pepprig olivolja, flingsalt och nymalen svartpeppar. Perfekt som förrätt tillsammans med tomat, ruccola, pesto och crema di balsamico. Eller varför inte toppa med på en pizza eller pastarätt – något som kan förhöja vilket fredagsmys som helst.

Lär dig mer om medelhavsost från Zeta här

Här bjuder vi på fler goda recept med mozzarella!

Pizza med parmaskinka och rucola | Recept – Zeta

Pastasallad med sparris och buffelmozzarella | Recept – Zeta

Tomatcarpaccio med burrata och hallon | Recept – Zeta

Få tips och inspiration

Prenumerera gärna på Zetas nyhetsbrev och få nya recept, erbjudanden och massor av härlig matinspiration. Läs mer här.