Annons
Innehåll från Zeta

Säg hej till sommaren med härliga halloumirätter

Stekt eller grillad.
Halloumi är god i mängder med rätter – från sallader till hamburgare.
Den traditionella osten från Cypern är också ett smaksäkert alternativ för dig som söker spännande vegetariska alternativ.
I receptet nedan har vi inspirerats av sinnliga sommarsmaker från Medelhavet.

 

Citronmarinerad halloumi med tabbouleh

Tid  30 min

Nygrillad halloumi med fräsch tabbouleh smaksatt med söta jordgubbar. Lättlagad och perfekt sommarmat!

Till 6 pers:

• 2 frp Zeta Halloumi, 250 g

• 1 vitlöksklyfta

• 3 citroner

• 1 tsk chiliflakes

• ½ dl Zeta Extra jungfruolivolja Fruttato Medio

Tabbouleh:

• 1 frp Zeta Fullkornsbulgur & Quinoa Ekologisk 300 g

• 1 liten rödlök

• 1 kruka persilja

• 1 kruka mynta

• 350 g cocktailtomater i olika färger

• 250 g jordgubbar

• ¾ dl Zeta Extra jungfruolivolja Fruttato Medio

• 1 tsk salt

• 2 krm nymald svartpeppar

Gör så här:

1. Skala och finhacka vitlöksklyftan. Skölj citronerna i ljummet vatten. Riv av det yttersta skalet och pressa ut citronsaften. Blanda vitlök, chiliflakes, ½ dl citronsaft och olja. Skiva halloumin och lägg på ett fat. Häll marinaden över och låt ligga under tiden du gör tabbouleh.

2. Tabbouleh: Koka bulgur- och quinoablandningen enligt anvisningarna på förpackningen. Låt kallna. Skala och finstrimla löken. Lägg den i kallt vatten för att mildra smaken.

3. Repa och finstrimla persilja och mynta. Halvera tomater och jordgubbar.

4. Lägg bulgur- och quinoablandningen i en skål. Blanda ner rödlök, skal från 1 ½ citron, 1 dl citronsaft, olja, salt och peppar. Vänd försiktigt ner tomater och jordgubbar. Garnera med mynta och persilja.

5. Grilla halloumin ca 1 minut på varje sida. Servera den nygrillad till salladen

Passar till mycket

Under senare år har vi verkligen omfamnat halloumiosten i de svenska köken, där den nu har tagit sin helt självklara plats.

Den härligt och karakteristiskt lite gnisslande osten är som gjord för att steka, fritera eller grilla. Och vi är många som snabbt lärt oss att använda den i många goda sammanhang.

I en somrig sallad, på varma smörgåsar, i en pasta – eller så här års som ett perfekt vegetariskt alternativ eller komplement till köttet i en hamburgare.   

Tillverkning med anor

Historien bakom Halloumin föddes redan på 1200-talet när cypriotiska får- och getbönder började ysta osten. Den traditionella Halloumin är gjord just på får- och getmjölk eftersom inga andra mjölkdjur fanns på ön Cypern.

Först på 1950-talet kom kossorna till ön och med det ökade tillgången på mjölk. Då började man blanda i komjölk. Idag är Halloumi som är tillverkad av ko- får- och getmjölk den allra vanligaste varianten.

Klassiskt hantverk

Halloumi är i de flesta av världens länder ett skyddat varumärke, det innebär att äkta Halloumi endast får tillverkas på Cypern av mjölk som producerats på ön.

Cypern har en pågående ansökan om att ursprungsskydda Halloumi inom EU, så kallat P.D.O. (Protected Designation of Origin).

En äkta Halloumi är också handgjord och smaksatt med mynta enligt klassiskt cypriotiskt recept. Den karaktäristiska formen är ett resultat av att osten viks för hand. Och om du vill tillaga den på mest traditionellt vis, gör som cyprioterna: dela osten och grilla den i halvor, för att därefter skiva den.

Smaklig måltid!

Tre bonusrecept från Zeta

Mer inspiration och goda recept finns på zeta.nu/medelhavsost

Goda tips:

• Minska din köttkonsumtion genom att byta ut exempelvis korven/köttfärs mot halloumi.

• Tärna, stek och blanda med bönor, blomkål, rårivna morötter, olivolja och vinäger.

• Halloumi är supergott tillsammans med ugnsbakade eller nykokta rödbetor.

Få tips och inspiration

Prenumerera gärna på Zetas nyhetsbrev och få nya recept, erbjudanden och massor av härlig matinspiration. Läs mer här.