Pasta – hjärtat av den italienska matkulturen
Pastan utgör, med sin långa historia, en hörnpelare i den italienska måltiden och den italienska matkulturen.
Lite lyxigare och lite festligare. Det är något alldeles speciellt med helgmaten. Varför inte köra på ett italienskt tema och avsluta kvällens middag med en dessertpiadina med nötkräm och bär?
Piadina är en italiensk klassiker med rötter i 1300-talets Emilia-Romagna, en region i nordöstra Italien. Det är ett tunnbröd bakat med olivolja som du fyller med dina favoritingredienser. Charmen med piadina är att den är lika enkel att tillaga som den är god att äta. Dessutom går den att kombinera på många olika sätt.
Det är bara att ta fram en stekpanna, sätta på medelvärme och droppa i lite olivolja. Lägg i piadinan och toppa med valfria ingredienser. Värm 2-4 minuter, vik ihop och ät. En modern tappning av den italienska favoriten är piadina som efterrätt. Här är ett recept att prova!
Till: 4 pers
Tid: 15 min
Ingredienser:
1 frp Zeta Piadina Romagnola IGP alla Riminese
1/2 dl rostade mandlar, hackade
1 msk Zeta Extra jungfruolivolja Classico
Ca 6 msk nötkräm, gärna hemmagjord. Recept finns på zeta.nu
12 st jordgubbar
1 förpackning blåbär
Färsk basilika
Gör så här:
1. Rosta mandlarna i en het stekpanna med lite olivolja. När de fått en aning färg och det börjar dofta av rostade mandlar ta bort stekpannan från värmen.
2. Lägg upp på skärbräda och låt svalna. Hacka till önskad storlek.
3. Bred nötkräm på en piadina.
4. Lägg brödet i en het stekpanna med lite olivolja.
5. Fördela ut bär och mandlar.
6. Ta upp ur pannan då piandinan blivit ljummen.
7. Dekorera med basilika.
8. Vik ihop och njut!
Piadina kan toppas med allt från chark, mozzarella, grönsaker till frukt eller bär och går lika bra att servera som plock, lunch eller efterrätt. Det är bara fantasin som sätter gränserna – testa själv så får du se! Du hittar Zeta Piadina i kyldisken, bland annat på ICA, Coop, Hemköp och Mathem.
Till: 4 pers
Tid: 20 min
Ingredienser:
1 frp Zeta Piadina Romagnola IGP alla Riminese
Zeta Extra jungfruolivolja Classico, till stekning
1 brk Zeta Crème av svamp med tryffel
1 frp Zeta Prosciutto di Parma
1 brk Zeta Sardeller
1 brk Zeta Kapris medelstora
1 brk Zeta Mascarpone
1 brk Zeta Crème av soltorkade tomater
1 frp rökt lax
Riven pepparrot
Örtkryddor till dekoration
Gör så här:
1. Skär piadinan i trekanter, 8 st. Häll rejält med olivolja i en stekpanna. Stek brödet gyllene och frasigt på båda sidorna. Låt det svalna och droppa av på hushållspapper innan du dekorerar.
2. Fördela svampkräm på brödet och ett nystan av Prosciutto di Parma.
3. Bre mascarpone på brödet, lägg på en nypa färskriven pepparrot och en bit rökt lax.
4. Bre crème av soltorkade tomater på brödet och toppa med en sardellfilé och friterad kapris.
Piadina med tomat, prosciutto och mozzarella
Piadina med pesto och oliver
Prenumerera gärna på Zetas nyhetsbrev och få nya recept, erbjudanden och massor av härlig matinspiration. Läs mer här.
Pastan utgör, med sin långa historia, en hörnpelare i den italienska måltiden och den italienska matkulturen.
Det finns flera olika sorters olivoljor, men vilken passar egentligen bäst?
Lite lyxigare och lite festligare. Det är något alldeles speciellt med helgmaten.
Piadina är det perfekta valet för hektiska vardagar när tiden inte räcker till.
Den kanske mest klassiska av italienska desserter är ett recept på glädje.
Skapa ett mästarmöte mellan Italien och Sverige.
Stekt eller grillad. Halloumi är god i mängder med rätter – från sallader till hamburgare.
Här har vi inspirerats av Grekland och smaksatt salladen med grönsaker, ljummen paprikasås och ljuvligt god fetaost.
Smygstarta våren med den här fräscha salladen, där den mjuka krämiga buffelmozzarellan fått sällskap av nygrillade grönsaker och knapriga chips av prosciutto.