Pasta – hjärtat av den italienska matkulturen
Pastan utgör, med sin långa historia, en hörnpelare i den italienska måltiden och den italienska matkulturen.
Tack vare den friska syrligheten och lätta sältan är en smakrik fetaost utmärkt som smaksättare i sallader, pastarätter och röror, eller tillsammans med en bit melon.
Traditionell fetaost från Grekland är en lika populär som mångfacetterad kompis i köket.
En mättande sallad funkar alltid – oavsett om du behöver förbereda lunchlåda eller laga något snabbt och enkelt till familjen.
Här har vi inspirerats av Grekland och smaksatt salladen med grönsaker, ljummen paprikasås och ljuvligt god fetaost.
Rostad fetaost får en härligt distinkt och ganska salt smak som passar perfekt att strö på sallad.
Till 6 pers
Tid: 30 min
Ingredienser
• 400 g Zeta Strozzapreti Casa Di Luca
• 2 paket Zeta Feta, traditionell smak à 150 g
• 3 snackgurkor
• 1 burk Zeta Halkidikioliver á 370 g
• 300 g små tomater i olika färger
• 2 paprikor i olika färger
Paprikadressing:
• 1 burk Zeta Grillad Paprika, 200 g
• 1 ½ msk Zeta Rosé Balsamvinäger
• 1 tsk salt
• 1 /2 tsk chiliflakes
Garnering:
• Zeta Extra jungfruolivolja Fruttato Medio
• Oregano
1. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Spara ca 1 dl av kokvattnet till dressingen. Låt pastan kallna.
2. Mixa paprikan med oljan den ligger i och vinäger till en slät röd sås. Tillsätt pastavattnet. Krydda med salt och chiliflakes. Blanda pastan med dressingen.
3. Sätt ugnen på varmluft och grill 225 °. Bryt fetaosten i bitar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Sätt plåten mitt i ugnen och rosta fetaosten ca 5 min.
4. Skär gurkan i bitar. Kärna ur paprikan och skär den i bitar. Halvera tomaterna.
5. Lägg upp pastan på ett stort fat. Fördela oliver, gurka, paprika och tomater på pastan. Droppa över lite olja. Lägg på osten. Garnera med oregano.
Salta, lite syrliga ostar finns det förstås flera av. Men det finns bara en Fetaost, ett av EU:s ursprungsskyddade livsmedel. Fetaost måste vara producerad i Grekland efter traditionellt recept. Det innebär att den lagras i minst två månader och görs på minst 70 procent pastöriserad fårmjölk – resten pastöriserad getmjölk. Därefter får inget ytterligare tillsättas, förutom havssalt.
Zetas Fetaost innehåller 85 % fårmjölk och 15 % getmjölk.
Zeta Feta traditionell smak 150g har hyllats som en av de allra godaste fetaostarna. I juryn för Internationella smakinstitutet i Bryssel sitter både toppkockar och stjärnsommelierer från flera länder. I tävlingen ”Superior Taste Awards” lyfter och hyllar juryn egenskaper som smak och kvalitet på mat som går att hitta i butikshyllorna.
Varje vara bedöms individuellt och de bästa produkterna belönas med stjärnor utifrån en tregradig skala.
Zeta Feta traditionell smak 150 g fick i november 2020 två stjärnor för exceptionellt god smak och doft.
Det mest karakteristiska med traditionell fetaost är karaktären av får- och getmjölk. Den milda syrligheten och sältan tillsammans med ostens smulighet gör den som skapad att användas i både kalla sallader och varma rätter.
Premiumversionen tillverkas enligt traditionella metoder enbart av mjölk från den grekiska ön Lesvos. Där ger det örtrika betet osten en mycket fyllig smak, och syran som möter mild sälta och krämig konsistens gör Feta från Lesvos till en riktig njutning i salladen eller på ostbrickan med lite olivolja.
Lagen med havssalt ger osten en extra fin sälta och mild syrlighet som gör smaken ännu mer fyllig.
Zeta Fetaost finns även som laktosfri, tärnad, ekologisk och i ett smart 2-pack.
Lär dig mer om medelhavsost från Zeta här
Fetaost- och melonspett | Recept – Zeta
Fetaoströra med soltorkade tomater | Recept – Zeta
Pastasallad med pesto, rostad fetaost och primörer | Recept – Zeta
Prenumerera gärna på Zetas nyhetsbrev och få nya recept, erbjudanden och massor av härlig matinspiration. Läs mer här.
Pastan utgör, med sin långa historia, en hörnpelare i den italienska måltiden och den italienska matkulturen.
Det finns flera olika sorters olivoljor, men vilken passar egentligen bäst?
Lite lyxigare och lite festligare. Det är något alldeles speciellt med helgmaten.
Piadina är det perfekta valet för hektiska vardagar när tiden inte räcker till.
Den kanske mest klassiska av italienska desserter är ett recept på glädje.
Skapa ett mästarmöte mellan Italien och Sverige.
Stekt eller grillad. Halloumi är god i mängder med rätter – från sallader till hamburgare.
Här har vi inspirerats av Grekland och smaksatt salladen med grönsaker, ljummen paprikasås och ljuvligt god fetaost.
Smygstarta våren med den här fräscha salladen, där den mjuka krämiga buffelmozzarellan fått sällskap av nygrillade grönsaker och knapriga chips av prosciutto.