Pasta – hjärtat av den italienska matkulturen
Pastan utgör, med sin långa historia, en hörnpelare i den italienska måltiden och den italienska matkulturen.
Piadina är det perfekta valet för hektiska vardagar när tiden inte räcker till. Det är bara att fylla brödet med dina favoritingredienser, vika ihop och njuta. Klart på några minuter och enkelt att äta i farten!
Piadina är ett italienskt bröd bakat med olivolja. Det tunna runda brödet har sina rötter i 1300-talets Emilia-Romagna, en region i nordöstra Italien, och har blivit en modern italiensk klassiker. Det har även letat sig in i det svenska köket, mycket tack vare sina oändliga smakkombinationer men också för att det är enkelt och går snabbt att tillaga.
Det enda som behövs, utöver piadinabrödet, är en stekpanna, lite olivolja och valfri fyllning. Piadina passar perfekt som vardagsmat, till exempel för en lättare lunch, ett ordentligt mellanmål eller en matig middag. Det är bara att fylla brödet med dina favoritingredienser och värma på i stekpannan. Så här gör du!
Till 4 pers:
1 förpackning Zeta Piadina Romagnola IGP alla Riminese (360 g)
250 g körsbärstomater
4 msk tomatpuré
2 Zeta Mozzarella Di Bufala Campana (à 100 g)
4 msk Zeta Extra jungfruolivolja Classico
1 förpackning Zeta Prosciutto cotto (120 g)
1 påse Zeta Parmigiano Reggiano grovriven (85 g)
2 tsk oregano
70 g rucola
Gör så här:
1. Halvera tomaterna. Bre 1 msk tomatpuré på varje piadina.
2. Lägg en piadina i en het stekpanna med 1 msk olivolja.
3. Bryt 1/2 mozzarellaost i mindre bitar och låt rinna av på en bit hushållspapper.
4. Fördela mozzarellan jämnt över piadinan. Lägg på 1/4 av skinkan, tomaterna, parmesanost och oregano.
5. Låt piadinan ligga i stekpannan ca 1 minut tills osten börjar smälta.
6. Strö över rucola, vik över halva brödet och servera direkt! Gör likadant med resterande bröd och fyllning
Zetas Piadina är ett äkta italienskt bröd som bakas enligt gamla traditioner och med extra jungfruolivolja. Det är streetfood på italienskt vis och en rätt som går att variera i oändlighet. Lägg piadinan i stekpannan, toppa med valfria ingredienser och värm. På några minuter har du genuin italiensk streetfood på tallriken!
Något som passar bra till piadina är ost. Fyll brödet med mild mozzarella eller toppa med Parmigiano Reggiano. Inlagda grönsaker, oliver, charkuterier eller tapenade är också goda tillbehör som passar perfekt till piadinan.
Du hittar Zeta Piadina i kyldisken, bland annat på ICA, Coop, Hemköp och Mathem.
Piadina med skogschampinjoner, tryffelcrème och mozzarella
Piadina med kronärtskocka och mozzarella
Piadina med het bönröra
Prenumerera gärna på Zetas nyhetsbrev och få nya recept, erbjudanden och massor av härlig matinspiration. Läs mer här.
Pastan utgör, med sin långa historia, en hörnpelare i den italienska måltiden och den italienska matkulturen.
Det finns flera olika sorters olivoljor, men vilken passar egentligen bäst?
Lite lyxigare och lite festligare. Det är något alldeles speciellt med helgmaten.
Piadina är det perfekta valet för hektiska vardagar när tiden inte räcker till.
Den kanske mest klassiska av italienska desserter är ett recept på glädje.
Skapa ett mästarmöte mellan Italien och Sverige.
Stekt eller grillad. Halloumi är god i mängder med rätter – från sallader till hamburgare.
Här har vi inspirerats av Grekland och smaksatt salladen med grönsaker, ljummen paprikasås och ljuvligt god fetaost.
Smygstarta våren med den här fräscha salladen, där den mjuka krämiga buffelmozzarellan fått sällskap av nygrillade grönsaker och knapriga chips av prosciutto.