Annons
Innehåll från Zeta

Triumfera med tokigt god tiramisù

Den kanske mest klassiska av italienska desserter är ett recept på glädje.
Men utan den lika milda som härliga färskosten Mascarpone, ingen tiramisù. Servera gärna i portionsglas till fredagsdesserten.

Tiramisu

Tid 30 min

Till 8-10 personer

2 ägg

100 g strösocker

400 g Zeta Mascarpone

4 äggulor

1 fpk (12 stycken) kex, Vicenzi Vicenzovo Savoiardo

1 dl starkt kaffe

kakao

Gör så här:

1. Vispa äggvitan fast och rör ner socker och Mascarponeost.

2. Vispa äggulorna ljusa och porösa.

3. Blanda de vispade äggvitorna och äggulorna och ställ kallt.

4. Vänd kexen i kaffe.

5. Varva kexen och krämen i portionsglas eller ett serveringsglas med kanter.

6. Avsluta med att pudra kakaopulver över.

7. Låt gärna stå ett par timmar eller över natten innan du serverar.

8. Håller ca tre dagar om den står kallt.

Zeta Mascarpone spelar första fiolen när det kommer till den älskade desserten tiramisù. Så har den klassiska färskosten också sin hemvist i norditalienska regionen Lombardiet, med sin melodiska huvudstad Milano. Osten görs genom att grädde och citronsyra hettas upp tillsammans – och mjölkproteinet skiljer sig från vasslen och koagulerar.

Zeta Mascarpone har en mycket mild, gräddig och fyllig smak, och därför passar den så bra i framför allt desserter. Men den går också att använda i matlagning som alternativ till både grädde och crème fraiche. Några klickar och pastan får en fin krämighet, precis som risotton når nya höjder.

Här hittar du flera goda recept med Mascarpone:

Sök matrecept för medelhavsmat – Zeta

Variera med Zeta Ricotta

Italiensk matlagning har ofta både långa och hantverksmässiga traditioner, födda ur en kreativ tanke. Zeta Ricotta är en annan klassisk italiensk färskost. Till skillnad mot Zeta Mascarpone har den sitt ursprung i den milda vassle man får vid osttillverkning.

”Ricotta” är italienska för omkokt – och det är precis vad som händer när vasslen värms upp på nytt och blir till Ricotta. Den mjukt fylliga och lätt syrliga smaken gör den användbar både i salta och söta recept – från pasta och pajer till desserter och cheesecake.

I hemlandet äts den även som den är till efterrätt, inte minst i södra delen av Italien. Ricotta har för övrigt sin hemvist i det vackra lilla landskapet Basilicata.

Här hittar du flera goda recept med Ricotta

Sök matrecept för medelhavsmat – Zeta

50 år av goda smakupplevelser

1971 kom Zetas första olivolja från Italien till Sverige. Det var början på 50 år av goda smakupplevelser. I år firar vi den goda medelhavsmaten och de italienska smakerna!

zeta.nu/jubileum bjuder vi på våra bästa smultronställen i Italien, goda recept, spännande nedslag i vår historia, tävlingar, kunskap och mycket mer.

Benvenuto till Zetas 50-årsfirande hela 2021!