Pasta – hjärtat av den italienska matkulturen
Pastan utgör, med sin långa historia, en hörnpelare i den italienska måltiden och den italienska matkulturen.
Den kanske mest klassiska av italienska desserter är ett recept på glädje.
Men utan den lika milda som härliga färskosten Mascarpone, ingen tiramisù. Servera gärna i portionsglas till fredagsdesserten.
Tid 30 min
Till 8-10 personer
2 ägg
100 g strösocker
400 g Zeta Mascarpone
4 äggulor
1 fpk (12 stycken) kex, Vicenzi Vicenzovo Savoiardo
1 dl starkt kaffe
kakao
1. Vispa äggvitan fast och rör ner socker och Mascarponeost.
2. Vispa äggulorna ljusa och porösa.
3. Blanda de vispade äggvitorna och äggulorna och ställ kallt.
4. Vänd kexen i kaffe.
5. Varva kexen och krämen i portionsglas eller ett serveringsglas med kanter.
6. Avsluta med att pudra kakaopulver över.
7. Låt gärna stå ett par timmar eller över natten innan du serverar.
8. Håller ca tre dagar om den står kallt.
Zeta Mascarpone spelar första fiolen när det kommer till den älskade desserten tiramisù. Så har den klassiska färskosten också sin hemvist i norditalienska regionen Lombardiet, med sin melodiska huvudstad Milano. Osten görs genom att grädde och citronsyra hettas upp tillsammans – och mjölkproteinet skiljer sig från vasslen och koagulerar.
Zeta Mascarpone har en mycket mild, gräddig och fyllig smak, och därför passar den så bra i framför allt desserter. Men den går också att använda i matlagning som alternativ till både grädde och crème fraiche. Några klickar och pastan får en fin krämighet, precis som risotton når nya höjder.
Sök matrecept för medelhavsmat – Zeta
Italiensk matlagning har ofta både långa och hantverksmässiga traditioner, födda ur en kreativ tanke. Zeta Ricotta är en annan klassisk italiensk färskost. Till skillnad mot Zeta Mascarpone har den sitt ursprung i den milda vassle man får vid osttillverkning.
”Ricotta” är italienska för omkokt – och det är precis vad som händer när vasslen värms upp på nytt och blir till Ricotta. Den mjukt fylliga och lätt syrliga smaken gör den användbar både i salta och söta recept – från pasta och pajer till desserter och cheesecake.
I hemlandet äts den även som den är till efterrätt, inte minst i södra delen av Italien. Ricotta har för övrigt sin hemvist i det vackra lilla landskapet Basilicata.
Sök matrecept för medelhavsmat – Zeta
Prenumerera gärna på Zetas nyhetsbrev och få nya recept, erbjudanden och massor av härlig matinspiration. Läs mer här.
Pastan utgör, med sin långa historia, en hörnpelare i den italienska måltiden och den italienska matkulturen.
Det finns flera olika sorters olivoljor, men vilken passar egentligen bäst?
Lite lyxigare och lite festligare. Det är något alldeles speciellt med helgmaten.
Piadina är det perfekta valet för hektiska vardagar när tiden inte räcker till.
Den kanske mest klassiska av italienska desserter är ett recept på glädje.
Skapa ett mästarmöte mellan Italien och Sverige.
Stekt eller grillad. Halloumi är god i mängder med rätter – från sallader till hamburgare.
Här har vi inspirerats av Grekland och smaksatt salladen med grönsaker, ljummen paprikasås och ljuvligt god fetaost.
Smygstarta våren med den här fräscha salladen, där den mjuka krämiga buffelmozzarellan fått sällskap av nygrillade grönsaker och knapriga chips av prosciutto.