Annons Innehåll från Lumoral

Tydligt samband mellan munhälsa och sjukdomar som demens och Parkinson

Länge har man sett på munnen och resten av kroppen som två helt olika områden.
Men tack vare forskning börjar man alltmer se att det som händer i munnen påverkar kroppen och vice versa.
Till exempel har man sett tydliga samband mellan dålig munhälsa och sjukdomar som diabetes, Alzheimers och Parkinson.

I munnen finns miljontals olika bakterier, och de flesta behövs för att munnen ska hålla sig frisk. Bakteriebeläggningar på tändernas yta och tandsten irriterar tandkött och leder till gingivit och tandköttsinflammation. Om plack och tandsten inte behandlas, kan inflammation I tandköttet leda till tandlossning.

Karies, det vill säga hål i tänderna, är världens vanligaste sjukdom, men vi kan också drabbas av tandköttsinflammation (parodontit) och tandlossning. Problemet är att det är så vanligt att vi inte ens ser på det som sjukdomar, menar Björn Klinge, tandläkare och professor i parodontologi vid bland annat Karolinska Institutet.

– Världens vanligaste icke överförbara sjukdomar finns i munnen. Vi måste börja betrakta det som just det, och att alla förstår att munhälsan är individens ansvar. Det finns mycket du kan göra själv för att främja din munhälsa.

En god munhälsa är inte bara viktigt för att undvika hål i tänderna. Forskning visar nämligen samband mellan munhälsa och allmänhälsa. Risken för hjärtkärl-sjukdomar, diabetes och sjukdomar kopplade till hjärnan som demens och Parkinson verkar öka om man drabbats av tandlossning.

Bakterier förs ut i blodet

När man får bakteriebeläggningar som samlas vid tandköttskanten blir det en inflammation. Om den får fortgå utan behandling svullnar tandköttet och stänger in beläggningar under tandköttskanten. Då kan man inte göra rent och så småningom kommer käkbenet att brytas ner och man drabbas av tandlossning, något som kan pågå under lång tid.

– Det som sedan händer är att man få små sår på insidan av tandköttsfickan som gör att det läcker ut bakterier i blodbanan. Både bakterierna i sig och inflammationscellerna läcker ut ämnen som påverkar artärerna som för ut blodet i kroppen. Det bidrar till utveckling av åderförfettning och åderförkalkning. Vi vet till exempel från studier från bland annat Karolinska Institutet att risken för en första hjärtinfarkt ökar med 30 procent om du samtidigt har allvarlig parodontit, säger Björn Klinge.

Bakterierna bidrar också till en allmän låggradig inflammation, något man i dag vet förvärrar sjukdomar som diabetes och vissa cancerformer.

– Vi vet till exempel att det finns ett dubbelriktat samband mellan diabetes och tandlossningssjukdom. Har du det ena så riskerar du att få eller förvärra den andra. Om du framgångsrikt behandlar tandsjukdom så sänker du de höga blodglukosnivåerna, säger Björn Klinge.

Kompletterande ljusbehandling

Att hålla rent på och mellan tänderna är alltså A och O för att undvika dålig andedräkt.

– Tandborstning två gånger per dag och att vara noga med att göra rent mellan tänderna, med tandtråd eller mellanrumsborste, är en bra start. Det är också bra att försiktigt ta bort beläggning från tungan med en tungskrapa, säger Ing-Marie Albinsson.

Studier har dock visat att rengöring med tandborste, även en elektrisk, bara tar bort 65 procent av de bakterier som finns på tänderna.

– För den som vill vara säker på att få bort så mycket som möjligt av placken rekommenderar vi en kompletterande rengöring, till exempel med Lumoral ljusbehandling. Den är enkel och säker att använda och tar med två sorters ljus bort 99,99 procent av de skadliga bakterierna, säger Ing-Marie Albinsson.

Förlust av tänder leder till utveckling av demens

När det kommer till sjukdomar som demens, där Alzheimers är den vanligaste demenssjukdomen, och Parkinson finns det andra intressanta forskningsupptäckter kopplat till munnen.

– När vi tuggar så skickar vi signaler till hjärnan och påverkar blodflödet. När vi tappar tänder minskar signalaktiviteten och blodflödet, har det visat sig i flera studier.

– Exakt vilken betydelse det har vet vi inte än, men vi vet att förlust av tänder leder till mer utveckling av demens. Vi vet också att förlust av tänder leder till för tidig död. Just aktiviteterna mot hjärnan anses vara en bidragande faktor.

Man har också sett andra samband mellan Alzheimers och munnen.

– Om man har en störd balans av sjukdomsframkallande munbakterier så kan de ta sig upp till hjärnan. Vi vet redan i dag att om du har allvarliga infektioner runt tändernas rötter kan det orsaka infektioner i det centrala nervsystemet. Nu har man också hittat samma bakterier som orsakar tandlossningssjukdom i det man kallar för plack i hjärnan hos Alzheimerssjuka.

Det forskarna nu försöker göra är att titta vidare på sambanden.

– Vi har bara gläntat på dörren och det kommer nya forskningsresultat nästan dagligen som visar på kopplingen och vilken betydelse den kan ha, säger Björn Klinge och fortsätter:

– Vi kan inte säga att bara du borstar tänderna så slipper du hjärtinfarkt eller demens, men man har ju sett ett tydligt samband mellan munhälsa och de här allvarliga sjukdomarna. Och att ta hand om sin mun ordentligt är ett väldigt enkelt steg som alla kan göra.

Det här är Lumoral

Lumoralmetoden tar bort mikroskopiskt plack från ytan av tänderna och tandköttet, bromsar upp bildningen av ny plack och saktar ner uppkomsten av tandsten. Dess effekt baserar sig på det ljusaktiverade Lumorinse-munsköljet. Behandlingen riktar sin antibakteriella effekt endast på plack och gynnar således den normala bakteriefloran i munnen. Lumoral är en CE-märkt medicinteknisk produkt.

Lumoral består av en mintsmakande tandsköjl, Lumorinse, som används i kombination med den speciella munskenan. Med hjälp av fotosyntes eliminerar behandlingen förmågan hos plack att fästa sig vid sitt underlag, vilket betyder att tänderna rengörs och tandytan blir slät.
Behandlingen, som görs hemma, tar 10 minuter och rekommenderas en till två gånger i veckan.

Lumoral Junior
För barn finns Lumoral Junior, med ett munstycke anpassat för barn.
Det är lämpligt för barn mellan 4 och 12 år, beroende på deras individuella tandålder. Från 12 års ålder passar vanligtvis Lumoral munskena för vuxna. För att kunna använda Lumoral ska barnet kunna skölja munnen med munskölj.

Lumoral är en CE-märkt medicinteknisk produkt (0598)

Senaste artiklarna

Därför kan dålig munhälsa leda till högt blodtryck

Därför kan dålig munhälsa leda till högt blodtryck

Därför kan dålig munhälsa leda till högt blodtryckFarliga bakterier i munhålan kan inte bara orsaka karies och infektioner i tandköttet, utan faktiskt också leda till högt blodtryck. Men det finns enkla sätt att förebygga problemen.EXTERN LÄNK: Läs mer om innovationen...

”Ingen har påpekat hur viktig munhälsan är för att undvika detta”

”Ingen har påpekat hur viktig munhälsan är för att undvika detta”

”Ingen har påpekat hur viktig munhälsan är för att undvika detta”Alf Fjällgren hade gått igenom två hjärtopertioner när han drabbades av en akut bakterieinfektion. Ett halvår senare fick han höra talas om sambandet mellan munhälsa och ett friskt hjärta – och hittade...

Därför är det så viktigt att få bort tandsten

Därför är det så viktigt att få bort tandsten

Därför är det så viktigt att få bort tandstenAtt drabbas av tandsten är vanligt – och kan innebära svåra konsekvenser om det inte behandlas. Men det finns mycket du kan göra för att förebygga att det händer.EXTERN LÄNK: Läs mer om LumoralDe flesta av oss drabbas någon...

Video





Alla artiklar