Annons Innehåll från Lumoral

Så påverkar hormoner din munhälsa

Menscykel, graviditet och klimakteriet – alla påverkar de kvinnors hormonella nivåer. Och med skiftande förekomst av östrogen kommer också ökade risker för dålig munhälsa, som karies och tandlossning. Men problemen går att förebygga.
Här är tipsen som ger dig god munhälsa genom hela livet.

Menstruationer, graviditeter och klimakteriet. Alla som varit igenom dem vet att de påverkar livet – i varierande grad. Humörsvängningar, foglossning, vallningar och illamående. Alla beror de på skiftande hormonnivåer, främst av östrogen.

Men vad många inte vet är att de varierande hormonnivåerna också kan påverka munhälsan och risken att råka ut för karies och tandlossning, eller parodontit som det heter på tandläkarspråk.

Bland annat orsakar de svängande hormonnivåerna en ökad känslighet i tandköttet, som då lättare angrips av de skadliga bakterier som vi alla har i munnen. Till exempel ökar progesteronnivåerna dagarna innan mens, vilket kan leda till att tandköttet lättare blöder och blir ömt.

Graviditet påverkar munhälsan

En graviditet påverkar kroppen på många olika sätt – och detsamma gäller för munhälsan. Många mår till exempel illa framförallt i början av graviditeten, och tandborstningen, eller kanske särskilt tandkrämen, kan göra den känslan starkare. Ett tips då kan vara att byta tandkräm, till en mer neutral smak.

Halsbränna och kräkningar är också vanligt under en graviditet. De innebär båda att magsyror stiger upp i munnen, vilket i sin tur leder till att emaljen slits. Att skölja munnen med vatten efter kräkningar och att ofta använda xylitol, som bland annat finns i vissa tuggummin, hjälper till att minska den skadliga effekten.

Att borsta tänderna två gånger per dag och att vara noga med rengöring mellan tänderna är extra viktigt under sådana här perioder. Men eftersom manuell borstning bara tar bort ungefär 65 procent av de skadliga bakterier som finns på tänderna så kan det vara bra att under den här känsliga tiden använda ett komplement som till exempel Lumoral. Lumoral är en ljusbehandling som med en patenterad kombination av två sorters ljus avlägsnar 99,99 procent av bakterierna på tänderna.

Större risker under klimakteriet

Under klimakteriet minskar östrogenproduktionen avsevärt och det påverkar också kvinnors munhälsa. Det är till exempel vanligt med en ökad muntorrhet, både på grund av den lägre halten östrogen och att många av de läkemedel som används mot klimakteriebesvär har den effekten. En minskad salivutsöndring innebär i sin tur en större risk för karies och tandköttsinflammation, eftersom bakterierna lättare får fäste på tänderna. Ett sätt att undvika skador på tänderna är att använda de receptfria läkemedel mot muntorrhet som finns på de flesta apotek.

Den låga halten av östrogen under och efter klimakteriet innebär också en ökad risk för benskörhet. Detta leder till att risken för tandlossning ökar och det kan också ställa till problem för den som behöver implantat, eftersom det kräver friska käkben att fästa implantatet i.

Precis som i andra perioder när tänder och tandkött är extra känsliga för angrepp så är rengöring genom borstning och tandtråd eller mellanrumsborste särskilt viktig. Men också nu kan det vara en god idé att komplettera den mekaniska rengöringen med andra metoder, som Lumoral. Ljusbehandlingen är enkel att använda och genom att 99,99 procent av de skadliga bakterierna i munnen försvinner vid användning så minskar också risken för angrepp på emalj och tandkött betydligt. 

EXTERN LÄNK: Läs mer om Lumoral

Lumoral

Lumoralmetoden tar bort mikroskopiskt plack från ytan av tänderna och tandköttet, bromsar upp bildningen av ny plack och saktar ner uppkomsten av tandsten. Dess effekt baserar sig på det ljusaktiverade Lumorinse-munsköljet. Behandlingen riktar sin antibakteriella effekt endast på plack och gynnar således den normala bakteriefloran i munnen. Lumoral är en CE-märkt medicinteknisk produkt.

Lumoral består av en mintsmakande tandsköjl, Lumorinse, som används i kombination med den speciella munskenan. Med hjälp av fotosyntes eliminerar behandlingen förmågan hos plack att fästa sig vid sitt underlag, vilket betyder att tänderna rengörs och tandytan blir slät.

Behandlingen, som görs hemma, tar 10 minuter och rekommenderas en till två gånger i veckan.

Lumoral Junior

För barn finns Lumoral Junior, med ett munstycke anpassat för barn. Det är lämpligt för barn mellan 4 och 12 år, beroende på deras individuella tandålder. Från 12 års ålder passar vanligtvis Lumoral munskena för vuxna. För att kunna använda Lumoral ska barnet kunna skölja munnen med munskölj.

Senaste artiklarna

God munhälsa viktigt för idrottare

God munhälsa viktigt för idrottare

God munhälsa viktigt för idrottareDen som idrottar på hög nivå löper större risk för tandsjukdomar som karies och tandlossning. Att ta hand om sin munhälsa blir därför extra viktigt – inte minst eftersom problemen också kan påverka prestationen. EXTERN LÄNK: Läs mer...

Äldre extra känsliga för dålig munhälsa

Äldre extra känsliga för dålig munhälsa

Äldre extra känsliga för dålig munhälsaFör många äldre har en god munhälsa blivit en inkomstfråga – man har helt enkelt inte råd att gå till tandläkaren. Konsekvenserna kan bli smärtor, ett sämre näringsupptag och en större risk för hjärtsjukdomar. Men det finns sätt...

Den vanligaste myten om tandimplantat: ”Tror man är oövervinnerlig”

Den vanligaste myten om tandimplantat: ”Tror man är oövervinnerlig”

Den vanligaste myten om tandimplantat: ”Tror man är oövervinnerlig”Tandimplantat är för de flesta en utmärkt ersättning för förlorade tänder, och en bättre metod än löstagbara proteser eller bryggor. Många tror dock att implantat är underhållsfria – något som inte...

Video

Alla artiklar