Annons Innehåll från Lumoral

Överraskande forskningsresultatet: att borsta tänderna räcker inte

Plack orsakar 95 procent av alla munsjukdomar – men att få bort den helt bara genom tandborstning går inte, visar ny forskning.
– Att borsta tänder, även med en eltandborste, tar bara bort ungefär 65 procent av de bakterier som vi har på tänderna, säger Timo Sorsa, professor och överläkare i parodontologi.

VI är många som går runt och tänker att tandborstning två gånger om dagen är knepet som ska få oss att slippa hål i tänderna och problem med tandköttet. För det är ju vad de flesta av oss fått lära sig. Men nu visar alltså ny forskning att det inte räcker. Även den mest effektiva tandborsten tar enligt studier vid Metropolia University of Applied Sciences i Finland bara bort ungefär 65 procent av bakterierna på tänderna.

– Och eftersom plack orsakar 95 procent av alla tandsjukdomar är det av allra största vikt att avlägsna så mycket som möjligt av den, säger Timo Sorsa, professor och övertandläkare i parodontologi vid Helsingfors Universitet och senior forskare vid Karolinska Institutet.

Plack består av de bakterier som ständigt bildas i munnen och fäster på tandytan och längs med tandköttskanten. Mat och dryck, särskilt de med hög sockerhalt, får bakterierna att frodas. Om bakterierna inte tas bort kalcifieras de av kalken i saliven; de hårdnar så småningom, och bildar tandsten.

– I tandstenens beläggning växer de orala bakterierna till sig ännu mer, de kräver nämligen inget syre och skyddas av tandstenen. Om tandstenen inte tas bort kommer det på sikt att leda till parodontit, det vill säga tandlossning, säger Timo Sorsa.

Ungefär var tionde svensk drabbas någon gång i livet av tandlossning. Den allra vanligaste tandsjukdomen är dock karies, som faktiskt räknas som världens vanligaste sjukdom.

– Att få hål i tänderna kan givetvis vara besvärligt, men placken kan också framhäva eller orsaka många andra, mer allvarliga sjukdomar. En dålig munhygien med stor förekomst av bakterier kan till exempel göra att cancer i munnen får en snabbare tillväxt och det finns också ett samband mellan hjärt- och kärlsjukdom och skadliga bakterier i munnen, säger Timo Sorsa.

Ljusbehandling effektiv mot bakterier

Att få bort så mycket plack som möjligt är alltså viktigt för den som månar om hela sin hälsa, inte bara den i munnen. Men eftersom tandborstning inte verkar vara så effektivt – ska vi lägga mindre energi på den?

– VI ska absolut inte sluta borsta tänderna eller göra rent mellanrummen mellan dem! Tvärtom är ju den här mekaniska rengöringen en viktig pusselbit för att uppnå god munhälsa, säger Ing-Marie Albinsson, tandhygienist på mottagningen Lilla Tandkronan i Arvika.

Att borsta två gånger dagligen och gärna också göra rent mellan tänderna vid lika många tillfällen är absolut en stark rekommendation. Det är också ett bra tips att använda någon form av fluorbehandling en gång om dagen.

– Men för att verkligen få bort så mycket som möjligt av placken behövs ett komplement till den mekaniska rengöringen, och där kan en ljusbehandling som Lumoral verkligen göra den stora skillnaden, säger Ing-Marie Albinsson.

Lumoral är en ljusbehandling som med en kombination av två sorters ljus tar bort 99,99 procent av bakterierna i placken. Den är enkel att använda och gör det dessutom svårare för ny plack att fästa vid tänderna.

– Behandlingar av den här typen gjordes ju tidigare bara vid kliniker, men Lumoral är utvecklad för användning hemma. Metoden är väldigt effektiv och många av mina patienter med mycket tandsten och inflammation i tandköttet har känt en otrolig förbättring efter några veckors användning, säger Ing-Marie Albinsson.

Senaste artiklarna

God munhälsa viktigt för idrottare

God munhälsa viktigt för idrottare

God munhälsa viktigt för idrottareDen som idrottar på hög nivå löper större risk för tandsjukdomar som karies och tandlossning. Att ta hand om sin munhälsa blir därför extra viktigt – inte minst eftersom problemen också kan påverka prestationen. EXTERN LÄNK: Läs mer...

Så påverkar hormoner din munhälsa

Så påverkar hormoner din munhälsa

Så påverkar hormoner din munhälsaMenscykel, graviditet och klimakteriet – alla påverkar de kvinnors hormonella nivåer. Och med skiftande förekomst av östrogen kommer också ökade risker för dålig munhälsa, som karies och tandlossning. Men problemen går att förebygga....

Äldre extra känsliga för dålig munhälsa

Äldre extra känsliga för dålig munhälsa

Äldre extra känsliga för dålig munhälsaFör många äldre har en god munhälsa blivit en inkomstfråga – man har helt enkelt inte råd att gå till tandläkaren. Konsekvenserna kan bli smärtor, ett sämre näringsupptag och en större risk för hjärtsjukdomar. Men det finns sätt...

Video

Alla artiklar