Annons Innehåll från Lumoral

Greta fick bukt med sin tandlossning tack vare finsk uppfinning

Inflammationer i munnen är vanliga och i många fall symtomfria.
Om de inte behandlas kan de i värsta fall leda till tandlossning.
Greta, 58, var en av de drabbade – som fick hjälp av en finsk uppfinning.

Greta har sedan flera år tillbaka sjukdomen typ 2-diabetes. När hon diagnostiserades med sjukdomen fick hon råd av sin läkare om kommande medicinering och kostråd av en dietist. Men ett viktigt område missades.

– Dessvärre fick jag ingen information om hur min diabetes påverkade munhälsan, berättar Greta.

Förhöjt blodsocker, som är vanligt vid diabetes, orsakar nämligen muntorrhet som i sin tur ökar risken för karies. Förhöjda blodsockernivåer tredubblar också risken för att drabbas av parodontit, en allvarlig tandlossningssjukdom.
Greta drabbades av akut tandlossning, men fick träffa en tandläkare som informerade henne om sambandet mellan diabetes och parodontit och hjälpte henne med en behandlingsplan.

Utöver en eltandborste och en mellanrumsborste använder Greta också den finska uppfinningen och CE-märkta medicintekniska produkten Lumoral. Det är ett speciellt munstycke som tillsammans med en tillhörande munskölj rengör tänderna med hjälp av ljus som eliminerarde bakterier i munnen som orsakar karies och inflammationer runt tandköttet.

Forskning visar nämligen att borstning med tandborste lämnar upp till hälften av placket kvar på tandytan. Lumoralbehandlingen har utvecklats för att bekämpa det kvarvarande placket i munnen som kan orsaka munsjukdomar.

Enkel vardagsrutin

Eftersom Lumoralbehandlingen är så enkel att använda har den blivit en naturlig del av hennes vardag. Först sköljer hon munnen med den speciella munsköljen, Lumorinse, i en minut. Lumorinse innehåller ett fotoaktivt ämne som fäster vid tandytans plack. Behandlingens antibakteriella inverkan aktiveras då ämnet kommer i kontakt med det integrerade ljuset från Lumoral-munskenan som efter sköljningen placeras i munnen. Efter det borstar hon tänderna ordentligt.

– Jag sitter bekvämt i tio minuter och låter ljuset verka. Det kräver verkligen inte mer än så, säger Greta.

Efter bara några månaders användande märkte hon förbättringar i sin munhälsa.

– Tidigare led jag av såväl plack som tandköttsinflammation. Nu har inflammationen avtagit, placken försvunnit och tandköttet och tänderna känns riktigt rena, säger Greta.

Senaste artiklarna

God munhälsa viktigt för idrottare

God munhälsa viktigt för idrottare

God munhälsa viktigt för idrottareDen som idrottar på hög nivå löper större risk för tandsjukdomar som karies och tandlossning. Att ta hand om sin munhälsa blir därför extra viktigt – inte minst eftersom problemen också kan påverka prestationen. EXTERN LÄNK: Läs mer...

Så påverkar hormoner din munhälsa

Så påverkar hormoner din munhälsa

Så påverkar hormoner din munhälsaMenscykel, graviditet och klimakteriet – alla påverkar de kvinnors hormonella nivåer. Och med skiftande förekomst av östrogen kommer också ökade risker för dålig munhälsa, som karies och tandlossning. Men problemen går att förebygga....

Äldre extra känsliga för dålig munhälsa

Äldre extra känsliga för dålig munhälsa

Äldre extra känsliga för dålig munhälsaFör många äldre har en god munhälsa blivit en inkomstfråga – man har helt enkelt inte råd att gå till tandläkaren. Konsekvenserna kan bli smärtor, ett sämre näringsupptag och en större risk för hjärtsjukdomar. Men det finns sätt...

Video

Alla artiklar