Annons Innehåll från Lumoral

God munhälsa viktigt för idrottare

Den som idrottar på hög nivå löper större risk för tandsjukdomar som karies och tandlossning. Att ta hand om sin munhälsa blir därför extra viktigt – inte minst eftersom problemen också kan påverka prestationen.

Ett liv som ambitiös idrottare har många hälsofördelar – men det finns också mer negativa konsekvenser. En är att den som idrottar på hög nivå löper större risk för att få karies och inflammation i tandköttet, vilket på sikt kan leda till tandlossning.

Anledningarna är flera. Den som tränar hårt behöver äta oftare, och det innebär en påfrestning för tänderna. Inte sällan behövs också extra energiintag under träningspassen, och många energitillskott som bars och energidrycker har en hög sockerhalt.

Intensiv träning innebär också hög puls och intensiv andning, ofta genom munnen. Det reducerar salivproduktionen, vilket gör att bakterier lättare får fäste på tänderna. Studier har visat att bland idrottare har så många som runt 70 procent karies och 15 procent parodontit, det vill säga tandlossning.

Bakterier vandrar vidare

Annimari Korte är häcklöperska och har representerat Finland i både VM och OS. Hon har också tidigare haft det finländska rekordet på 100 meter häck.

– Det är väl känt att elitidrottare löper större risk för tandsjukdomar. Symtomen kan ju i sig vara besvärliga och försvåra träningen, men de kan också påverka kroppen fysiskt på ett negativt sätt som sänker prestationen, säger hon.

Kopplingen mellan svårare tandsjukdomar och till exempel hjärt- och kärlsjukdomar är väl belagt. I studier har man bland annat sett att den som har parodontit, det vill säga tandlossning, löper 28 procents högre risk för att få en första hjärtinfarkt. Och det är inte alltid symtomen är synliga.

– De farliga bakterier som vi har i munnen kan vandra vidare genom tandköttet och ut i blodet. När kroppens immunförsvar känner av de farliga bakterierna blir reaktionen en inflammation som ska bekämpa dem. Resultatet kan till exempel bli en infektion i hjärtklaffarna eller inflammation i hjärtats kärl, säger Tommi Pätilä, hjärtkirurg och grundare av Koite Health.

Ljusbehandling effektiv

Att träna hårt med en låggradig inflammation i kroppen kan givetvis innebära stora risker. Inte minst därför är det viktigt att den som idrottar på hög nivå håller koll på sin munhälsa.

– Eftersom många av besvären som kan vara negativa för elitidrottare är asymtomatiska så är det extra viktigt att besöka tandläkare eller tandhygienist ofta. På så sätt kan man upptäcka problemen i tid, säger Annimari Korte.

Den viktigaste för att hålla tandsjukdomar borta är att borsta tänderna noga två gånger om dagen och också rengöra mellan tänderna, med tandtråd eller mellanrumsborste. Att dagligen göra någon form av fluorbehandling är också ett bra tips.

Men eftersom den manuella tandborstningen gör tänderna lång ifrån rena – studier har visat att den bara avlägsnar 65 procent av de farliga bakterierna på tänderna – så kan det vara bra att använda ett komplement, som till exempel Lumoral. Lumoral är en tandskena som genom en patenterad ljusbehandling tar bort 99,9 procent av de skadliga bakterierna på tandytan.

– Jag har använt Lumoral i ett och ett halvt år nu och mitt tandkött är i mycket bättre form idag. Det blöder inte längre när jag gör rent mellan tänderna och jag har faktiskt inte heller haft en enda förkylning sedan dess. Det har gjort att jag har kunnat träna väldigt effektivt och nyligen gjorde jag min snabbaste tid på tre år, 12,83 sekunder, säger Annimari Korte.

EXTERN LÄNK: Läs mer om fördelarna med Lumoral

Lumoral

Lumoralmetoden tar bort mikroskopiskt plack från ytan av tänderna och tandköttet, bromsar upp bildningen av ny plack och saktar ner uppkomsten av tandsten. Dess effekt baserar sig på det ljusaktiverade Lumorinse-munsköljet. Behandlingen riktar sin antibakteriella effekt endast på plack och gynnar således den normala bakteriefloran i munnen. Lumoral är en CE-märkt medicinteknisk produkt.

Lumoral består av en mintsmakande tandsköjl, Lumorinse, som används i kombination med den speciella munskenan. Med hjälp av fotosyntes eliminerar behandlingen förmågan hos plack att fästa sig vid sitt underlag, vilket betyder att tänderna rengörs och tandytan blir slät.

Behandlingen, som görs hemma, tar 10 minuter och rekommenderas en till två gånger i veckan.

Lumoral Junior

För barn finns Lumoral Junior, med ett munstycke anpassat för barn.

Det är lämpligt för barn mellan 4 och 12 år, beroende på deras individuella tandålder. Från 12 års ålder passar vanligtvis Lumoral munskena för vuxna. För att kunna använda Lumoral ska barnet kunna skölja munnen med munskölj.

Senaste artiklarna

Så påverkar hormoner din munhälsa

Så påverkar hormoner din munhälsa

Så påverkar hormoner din munhälsaMenscykel, graviditet och klimakteriet – alla påverkar de kvinnors hormonella nivåer. Och med skiftande förekomst av östrogen kommer också ökade risker för dålig munhälsa, som karies och tandlossning. Men problemen går att förebygga....

Äldre extra känsliga för dålig munhälsa

Äldre extra känsliga för dålig munhälsa

Äldre extra känsliga för dålig munhälsaFör många äldre har en god munhälsa blivit en inkomstfråga – man har helt enkelt inte råd att gå till tandläkaren. Konsekvenserna kan bli smärtor, ett sämre näringsupptag och en större risk för hjärtsjukdomar. Men det finns sätt...

Den vanligaste myten om tandimplantat: ”Tror man är oövervinnerlig”

Den vanligaste myten om tandimplantat: ”Tror man är oövervinnerlig”

Den vanligaste myten om tandimplantat: ”Tror man är oövervinnerlig”Tandimplantat är för de flesta en utmärkt ersättning för förlorade tänder, och en bättre metod än löstagbara proteser eller bryggor. Många tror dock att implantat är underhållsfria – något som inte...

Video

Alla artiklar