Annons Innehåll från Lumoral

Finska innovationen som revolutionerar tandvården

Rena tänder – på riktigt. Genom dubbel ljusterapi tar den nya behandlingen bort 99,99 procent av de skadliga bakterier du har i munnen, något som varken tandborste eller tandtråd klarar av.

Plack orsakar 95 procent av alla munsjukdomar – och kan i förlängningen också öka risken för allvarligare sjukdomar som hjärtinfarkt och diabetes. Men att bara borsta tänderna räcker inte för att ta bort de skadliga bakterierna.

– Den mekaniska borstningen är ett väldigt viktigt moment som tar bort ungefär 65 procent av placket, så det ska vi absolut inte sluta med. Men för att verkligen få bort alla skadliga bakterier behövs ett komplement, säger Ing-Marie Albinsson, tandhygienist på mottagningen Lilla Tandkronan i Arvika.

Den finska innovationen Lumoral gör just det. Genom dubbel ljusterapi elimineras skadliga bakterier från tänderna.

– Lumoral är verkligen en revolutionerande teknik som dessutom är väldigt enkel att använda. Man sköljer först munnen med en vätska och använder sedan en ljusskena i 10 minuter, säger Ing-Marie Albinsson.

Lumoral använder sig av patenterat ljus i två olika våglängder, som i kombination med munsköljmedlet tar bort 99,9 procent av de skadliga bakterier vi har i munnen. Metoden är mycket noggrant testad och används i liknande varianter i ett flertal medicinska behandlingar, så den är helt trygg att använda.

– De av mina patienter som har använt Lumoral är väldigt nöjda. De som har haft problem med också ganska svår tandsten beskriver det som om det känns som om tandstenen rinner av tänderna, och även de med allvarlig tandköttsinflammation har fått väldigt fina resultat, säger Ing-Marie Albinsson.

Bakterier sprids via tandköttet

Lumoral är en finländsk innovation och uppfanns faktiskt inte av en tandläkare – utan av en hjärtkirurg.

– Jag har opererat många patienter där vi sett att orala bakterier orsakat hjärtproblem. Men för ungefär 10 år sedan opererade jag ett barn som hade fått en allvarlig hjärtinflammation just på grund av orala bakterier och då kände jag att det fick vara nog. Jag vill inte se en patient till som behöver gå igenom det här på grund av dålig munhälsa, säger Tommi Pätilä, grundare av Koite Health som utvecklat Lumoral.

Tommi satte samman en forskargrupp och för sju år sedan kunde Lumoral lanseras. Idag finns produkten på flertalet europeiska marknader och snart också i Asien.

– Det knepiga med muninfektioner är att de inte har några symtom. Dessutom är tänderna den enda ytan i kroppen som inte fjällar och den bakterietillväxt vi kallar plack rivs inte bort som den skulle göra på till exempel hud. Det gör att skadliga bakterier bildar komplexa samhällen som sedan sprids via tandköttet ut i blodet, säger Tommi Pätilä.

Så hur kan man förhindra att det här händer?

– Att borsta tänderna noga och använda tandtråd eller mellanrumsborste är det första. Man behöver också regelbundet besöka sin tandläkare eller tandhygienist. Och så använda Lumoral, då. Behandlingen verkar förebyggande för alla, men är extra viktig för de som redan haft problem med tandlossning eller inflammation i tandköttet, säger Tommi Pätilä.

Viktiga milstolpar inom munhälsa

  • 3500 – 3000 före kristus: Babylonierna och egyptierna använde kvistar och fransade ändarna för att ta bort plack och tandsten.
  • 1498: Den första kända tandborsten tillverkas i Kina, med handtag av ben eller bambu och borst av hår från svin.
  • 1938: Den första moderna tandborsten togs fram och tillverkades i USA, med borststrån av nylon.
  • 1959: Den första elektriska tandborsten lanseras
  • 2016: Lumoral lanseras på marknaden

Senaste artiklarna

God munhälsa viktigt för idrottare

God munhälsa viktigt för idrottare

God munhälsa viktigt för idrottareDen som idrottar på hög nivå löper större risk för tandsjukdomar som karies och tandlossning. Att ta hand om sin munhälsa blir därför extra viktigt – inte minst eftersom problemen också kan påverka prestationen. EXTERN LÄNK: Läs mer...

Så påverkar hormoner din munhälsa

Så påverkar hormoner din munhälsa

Så påverkar hormoner din munhälsaMenscykel, graviditet och klimakteriet – alla påverkar de kvinnors hormonella nivåer. Och med skiftande förekomst av östrogen kommer också ökade risker för dålig munhälsa, som karies och tandlossning. Men problemen går att förebygga....

Äldre extra känsliga för dålig munhälsa

Äldre extra känsliga för dålig munhälsa

Äldre extra känsliga för dålig munhälsaFör många äldre har en god munhälsa blivit en inkomstfråga – man har helt enkelt inte råd att gå till tandläkaren. Konsekvenserna kan bli smärtor, ett sämre näringsupptag och en större risk för hjärtsjukdomar. Men det finns sätt...

Video

Alla artiklar