Annons Innehåll från Lumoral

Den vanligaste myten om tandimplantat: ”Tror man är oövervinnerlig”

Tandimplantat är för de flesta en utmärkt ersättning för förlorade tänder, och en bättre metod än löstagbara proteser eller bryggor.
Många tror dock att implantat är underhållsfria – något som inte alls stämmer.
– Det är ingen skillnad på implantat och vanliga tänder när det kommer till rengöring, säger tandhygienisten Ing-Marie Albinsson.

För den som har förlorat sina naturliga tänder kan ett tandimplantat vara lösningen. I stället för att man gör en löstagbar protes eller en brygga fästs en titanskruv i käkbenet och ersätter tandens egen rot. På skruven fästs sedan en krona eller en bro, som färgmatchas med dina egna tänder. Fördelarna med ett implantat är många, bland annat blir det lättare att tugga och implantatet stimulerar käkbenet mer som en riktig tand. Framför allt slipper man borra i friska närliggande tänder.

– Tandimplantat är en alldeles utomordentligt god ersättning för förlorade tänder. Vi ska undvika att borra i tänderna så mycket det bara går, säger Leif Björn, tandläkare på Arvika tand- och implantatmottagning som har opererat in implantat på tusentals patienter.

Inte underhållsfritt

Men med ett tandimplantat kommer större krav på rengöring av tänderna. En vanlig myt är att man inte behöver göra något med implantaten, men det stämmer alltså inte.

– Många har fördomen, eller förhoppningen kanske, att om man har fått implantat är man oövervinnerlig. Man tror att man kan ha dem för tid och evighet. Det kan man om man – om man sköter om dem som sina egna tänder, alltså med riktigt god egenvård, säger Ing-Marie Albinsson, tandhygienist på Lilla Tandkronan i Arvika och får medhåll av Tommi Pättilä, docent, hjärtkirurg och grundare av tandrengöringsmetoden Lumoral.

–Med vanliga tänder kan vi få vi tandköttsinflammations som är besvärlig att rengöra. Med tandimplantat har vi liknande inflammationer och det är mycket svårare att rengöra.

Risk för inflammationer

Om rengöringen av runt implantatet, särskilt där implantatet möter tandköttskanten, inte sköts kan tandköttet bli irriterat. Även om man inte kan få karies i implantatet finns det risk för tandsten eftersom saliv och bakterier kan fästa på både naturliga och konstgjorda material. Om bakteriebeläggningar inte tas bort riskerar man att bakterier tar sig ner längs implantatet och orsakar inflammationer som i värsta fall kan leda till förlust av implantatet.

Behandling som kan göras hemma

Förutom att borsta tänderna som vanligt två gånger om dagen och använda mellanrums- eller en implantattandborste kan det vara aktuellt med ytterligare rengöring. Sedan tidigare har patienter med implantat kunnat få en så kallad PTD-behandling, fotodynamisk terapi, för hand av tandhygienist.

– Då penslas munnen, tand för tand och så lyser man med laser i tio minuter. Det är dock något som behöver göras varje dag under en längre period. Patienten har då behövt åka till kliniken varje dag fram och tillbaka för att göra detta, vilket är tidskrävande, säger Leif Björn.

Sedan en tid tillbaka går det i stället att göra en sådan behandling hemma med hjälp av Lumoral, en tandskena som tillsammans med ett särskilt munskölj rengör tänderna med samma teknik. Till skillnad från den bästa tandborsten som bara tar bort 65 procent av allt plack avlägsnar Lumoralbehandlingen 99,998 procent av placket.

– Med Lumoral kan vi förbättra munhygienen till den nivå som patienter med tandimplantat behöver, säger Tommi Pättilä, Lumorals grundare.

EXTERN LÄNK: Beställ din Lumoral här

Lumoral

Lumoralmetoden tar bort mikroskopiskt plack från ytan av tänderna och tandköttet, bromsar upp bildningen av ny plack och saktar ner uppkomsten av tandsten. Dess effekt baserar sig på det ljusaktiverade Lumorinse-munsköljet. Behandlingen riktar sin antibakteriella effekt endast på plack och gynnar således den normala bakteriefloran i munnen. Lumoral är en CE-märkt medicinteknisk produkt.

Lumoral består av en mintsmakande tandsköjl, Lumorinse, som används i kombination med den speciella munskenan. Med hjälp av fotosyntes eliminerar behandlingen förmågan hos plack att fästa sig vid sitt underlag, vilket betyder att tänderna rengörs och tandytan blir slät.

Behandlingen, som görs hemma, tar 10 minuter och rekommenderas en till två gånger i veckan.

Senaste artiklarna

God munhälsa viktigt för idrottare

God munhälsa viktigt för idrottare

God munhälsa viktigt för idrottareDen som idrottar på hög nivå löper större risk för tandsjukdomar som karies och tandlossning. Att ta hand om sin munhälsa blir därför extra viktigt – inte minst eftersom problemen också kan påverka prestationen. EXTERN LÄNK: Läs mer...

Så påverkar hormoner din munhälsa

Så påverkar hormoner din munhälsa

Så påverkar hormoner din munhälsaMenscykel, graviditet och klimakteriet – alla påverkar de kvinnors hormonella nivåer. Och med skiftande förekomst av östrogen kommer också ökade risker för dålig munhälsa, som karies och tandlossning. Men problemen går att förebygga....

Äldre extra känsliga för dålig munhälsa

Äldre extra känsliga för dålig munhälsa

Äldre extra känsliga för dålig munhälsaFör många äldre har en god munhälsa blivit en inkomstfråga – man har helt enkelt inte råd att gå till tandläkaren. Konsekvenserna kan bli smärtor, ett sämre näringsupptag och en större risk för hjärtsjukdomar. Men det finns sätt...

Video

Alla artiklar