Annons Innehåll från Lumoral

Dålig munhälsa kan ge ökad risk för stroke

Varje år dör över 13 miljoner människor i världen av stroke. Men många av fallen skulle gå att förhindra genom relativt enkla medel, som en hälsosammare diet, mer motion – eller förbättrad munhälsa.

Så många som 25 procent av världens befolkning råkar någon gång i sitt liv ut för en stroke. Långt ifrån alla har en dödlig utgång, men kan ändå få långtgående konsekvenser för individen.

Forskning visar att så många som upp till 90 procent av fallen skulle gå att förebygga, genom en förändrad livsstil. Det kan handla om att äta bättre, motionera mer eller sluta röka, något som nog de flesta av oss känner till.

Men det finns ytterligare en faktor som har visat sig spela en stor roll hos strokepatienter – och som kanske är lite mer okänd.

– I vår studie hittade vi dentala bakterier i blodet hos fyra av fem strokepatienter. Det är tandbakterier som finns helt naturligt i munnen men som när de kommer ut i blodet kan leda till svåra problem, säger Olli Patrakka, forskare vid Universitetet i Tampere, Finland.

Tidigare forskning har visat att det finns ett tydligt samband mellan dålig munhälsa och hjärt- och kärlsjukdomar. Bland annat löper den som har parodontit, det vill säga tandlossning, 28 procents högre risk för att få en första hjärtinfarkt. Nu kan man alltså vara något liknande på spåren även vad det gäller hjärnhälsa och stroke.

– Även om det behövs fler studier för att etablera orsakssambanden så ser vi nu tydligt att dentala bakterier spelar en stor roll även hos strokepatienter. Det kan ha en avgörande betydelse i både det förebyggande och behandlande arbetet, säger Olli Patrakka.

Olli Patrakka, forskare vid Universitetet i Tampere, Finland.

Stroke vanligt även hos kvinnor

Generellt brukar stroke beskrivas som något som främst drabbar män. Men den bilden är inte riktigt sann. Faktum är att 60 procent av de som dör av stroke är kvinnor och i åldersgruppen 55 till 75 år kommer en av fem kvinnor någon gång att råka ut för en stroke.

Men eftersom många tror att stroke drabbar främst män missar många kvinnor symtomen, något som kan leda till att man söker vård senare. Faktorer som ökar risken för att få en stroke är bland annat högt blodtryck, höga blodfetter, rökning och diabetes. Men att ta hand om sin munhälsa har alltså också visat sig viktigt för den som vill förebygga stroke.

– De farliga bakterier vi har i munnen stannar oftast där, och orsakar till att börja med ”bara” karies. Men för den som har till exempel tandlossning ökar risken för att bakterierna kan vandra vidare genom tandköttet och ut i blodet, säger Tommi Pätilä, hjärtkirurg och grundare av Koite Health.

Kompletterande behandling

Det viktigaste för att förebygga tandlossning är regelbunden rengöring av tänderna och utrymmena mellan dem. Tandborstning två gånger per dag och daglig användning av tandtråd eller mellanrumsborste är en bra utgångspunkt.

Men mekanisk tandborstning tar bara bort ungefär 65 procent av de bakterier som finns på tänderna. För den som vill förebygga tandlossning och andra allvarliga sjukdomar rekommenderas kompletterande behandling, som till exempel Lumoral.

Lumoral är en ljusbehandling som med en kombination av två sorters ljus tar bort 99,99 procent av bakterierna i placken. Den är enkel att använda och gör det dessutom svårare för ny plack att fästa vid tänderna.

– Behandlingar av den här typen gjordes ju tidigare bara vid kliniker, men Lumoral är utvecklad för användning hemma. Metoden är väldigt effektiv och många av mina patienter med mycket tandsten och inflammation i tandköttet har känt en otrolig förbättring efter några veckors användning, säger Ing-Marie Albinsson, tandhygienist på mottagningen Lilla Tandkronan i Arvika.

Senaste artiklarna

Munhälsan en viktig faktor för ditt mående

Munhälsan en viktig faktor för ditt mående

Munhälsan en viktig faktor för ditt måendeJukka Meurman, professor emeritus på Helsingfors Universitet (t.h.).Sömn, kost och motion är hörnstenar som är viktiga för en god fysisk – och psykisk – hälsa. Men genom ny forskning kan vi lägga till ännu en viktig faktor:...

God munhälsa viktigt för idrottare

God munhälsa viktigt för idrottare

God munhälsa viktigt för idrottareDen som idrottar på hög nivå löper större risk för tandsjukdomar som karies och tandlossning. Att ta hand om sin munhälsa blir därför extra viktigt – inte minst eftersom problemen också kan påverka prestationen. EXTERN LÄNK: Läs mer...

Så påverkar hormoner din munhälsa

Så påverkar hormoner din munhälsa

Så påverkar hormoner din munhälsaMenscykel, graviditet och klimakteriet – alla påverkar de kvinnors hormonella nivåer. Och med skiftande förekomst av östrogen kommer också ökade risker för dålig munhälsa, som karies och tandlossning. Men problemen går att förebygga....

Video





Alla artiklar