Annons Innehåll från Lumoral

Tandsjukdomen många missar – detta ska du kolla efter

En obehandlad inflammation i tandköttet kan i längden leda till tandlossning. Ändå är det många som missar symtomen på gingivit, som den också kallas. Här är tecknen du ska hålla utkik efter – och bästa tipsen för ett friskt tandkött.

Plack, som är den bakteriebeläggning som bildas på tänderna, orsakar 95 procent av alla munsjukdomar. Och gingivit är inget undantag.

– Gingivit är en inflammation som sätter sig i tandvävnaden, det vill säga tandköttet. Den beror på att de skadliga bakterier som vi alla har i munnen inte har tagits bort i tillräcklig utsträckning utan har fått chansen att växa till sig, säger Ing-Marie Albinsson, tandhygienist på mottagningen Lilla Tandkronan i Arvika.

Immunförsvaret reagerar på bakterierna genom att skicka fler vita blodkroppar till området. Blodgenomströmningen ökar och det gör att tandköttet svullnar.

– Tyvärr ger ju det lite av en oönskad effekt i det här fallet. Bakterierna som orsakat inflammationen trivs nämligen extra bra i syrefattig miljö, och i skydd av det svullna tandköttet kan de växa till sig ännu mer, säger Ing-Marie Albinsson.

Det första tecknet på gingivit är alltså ett svullet tandkött, något som inte alltid är så enkelt att upptäcka. Nästa steg är att tandköttet blir ännu mer inflammerat och börjar blöda. Först sällan men efter hand allt oftare och på grund av lättare påfrestningar.

– Om det blöder varje gång man borstar tänderna eller till exempel biter i ett äpple, då har inflammationen gått relativt långt, säger Ing-Marie Albinsson.

Välj rätt verktyg

Det viktigaste steget för att komma tillrätta med gingiviten är rengöring – både på och mellan tänderna.

– Med tandborsten kommer man bara åt de fria ytorna, som utsidan, insidan och tuggytorna. Men mellan tänderna behöver vi använda andra verktyg, som mellanrumsborste eller tandtråd, säger Ing-Marie Albinsson.

Vilket verktyg man ska välja beror på hur stort mellanrum man har mellan tänderna. Och hur man använder det är precis lika avgörande.

– En stor del av vår behandling av patienter med långt gången gingivit är utbildning hos tandhygienist. Om man inte använder rätt verktyg på rätt sätt så uteblir effekten, säger Ing-Marie Albinsson.

Ljusbehandling ger effekt

Att lyckas med behandlingen av gingivit är otroligt viktigt – för om inte det görs kan konsekvenserna bli allvarliga.

– Om bakterierna får fortsätta växa börjar de växa neråt, vilket kan skapa djupa fickor. Genom dem kan bakterierna så småningom också nå trådarna som håller fast tänderna och angripa dem. Det leder till tandlossning, säger Ing-Marie Albinsson.

För att undvika detta rekommenderar Ing-Marie en kompletterande behandling med den finska innovationen Lumoral, som genom en patenterad ljusbehandling avlägsnar 99,9 procent av de skadliga bakterier vi har i munnen.

– När vi borstar tänderna försvinner 65 procent av bakterierna. Med Lumoral får du ett helt annat resultat. Metoden är enkel att använda och är såklart särskilt effektiv för den som redan har problem. Men den kan också med stor fördel användas i förebyggande syfte, både för att man ska hålla sig frisk men också för att minska kostnaderna för framtida tandvård, säger Ing-Marie Albinsson.

Det här är Lumoral

Lumoralmetoden tar bort mikroskopiskt plack från ytan av tänderna och tandköttet, bromsar upp bildningen av ny plack och saktar ner uppkomsten av tandsten. Dess effekt baserar sig på det ljusaktiverade Lumorinse-munsköljet. Behandlingen riktar sin antibakteriella effekt endast på plack och gynnar således den normala bakteriefloran i munnen. Lumoral är en CE-märkt medicinteknisk produkt.

Lumoral består av en mintsmakande tandsköjl, Lumorinse, som används i kombination med den speciella munskenan. Med hjälp av fotosyntes eliminerar behandlingen förmågan hos plack att fästa sig vid sitt underlag, vilket betyder att tänderna rengörs och tandytan blir slät.
Behandlingen, som görs hemma, tar 10 minuter och rekommenderas en till två gånger i veckan.

Lumoral Junior
För barn finns Lumoral Junior, med ett munstycke anpassat för barn.
Det är lämpligt för barn mellan 4 och 12 år, beroende på deras individuella tandålder. Från 12 års ålder passar vanligtvis Lumoral munskena för vuxna. För att kunna använda Lumoral ska barnet kunna skölja munnen med munskölj.

Lumoral är en CE-märkt medicinteknisk produkt (0598)

Senaste artiklarna

Därför kan dålig munhälsa leda till högt blodtryck

Därför kan dålig munhälsa leda till högt blodtryck

Därför kan dålig munhälsa leda till högt blodtryckFarliga bakterier i munhålan kan inte bara orsaka karies och infektioner i tandköttet, utan faktiskt också leda till högt blodtryck. Men det finns enkla sätt att förebygga problemen.EXTERN LÄNK: Läs mer om innovationen...

”Ingen har påpekat hur viktig munhälsan är för att undvika detta”

”Ingen har påpekat hur viktig munhälsan är för att undvika detta”

”Ingen har påpekat hur viktig munhälsan är för att undvika detta”Alf Fjällgren hade gått igenom två hjärtopertioner när han drabbades av en akut bakterieinfektion. Ett halvår senare fick han höra talas om sambandet mellan munhälsa och ett friskt hjärta – och hittade...

Därför är det så viktigt att få bort tandsten

Därför är det så viktigt att få bort tandsten

Därför är det så viktigt att få bort tandstenAtt drabbas av tandsten är vanligt – och kan innebära svåra konsekvenser om det inte behandlas. Men det finns mycket du kan göra för att förebygga att det händer.EXTERN LÄNK: Läs mer om LumoralDe flesta av oss drabbas någon...

Video





Alla artiklar