Annons Innehåll från Lumoral

Därför kan dålig munhälsa leda till högt blodtryck

Farliga bakterier i munhålan kan inte bara orsaka karies och infektioner i tandköttet, utan faktiskt också leda till högt blodtryck. Men det finns enkla sätt att förebygga problemen.

Högt blodtryck är vanligt. Minst 1,8 miljoner svenskar har det och för de över 60 år drabbar det varannan person. Ett högt blodtryck ökar risken för bland annat hjärtinfarkt och stroke, och därför är det viktigt att både upptäcka och behandla det i tid.

Vad många missar i den processen är dock att munhälsan i hög grad kan påverka blodtrycket. Bland annat kan bakterier i munhålan, via tandköttet, vandra ut i blodet och orsaka en låggradig inflammation. Den gör artärerna stelare och höjder därmed blodtrycket. Inflammationen kan också skada endotelet, som är blodkärlens tunna hinna, vilket leder till förträngning av blodkärlen och ett ökat motstånd för blodflödet.

– Detta tvingar hjärtat att arbeta hårdare, vilket bidrar till högre blodtryck, säger Tommi Pätilä, specialist på hjärt- och organtransplantation vid Helsingfors universitetssjukhus (HUS) och grundare av Koite Health.

Munhälsans betydelse

Enligt amerikanska studier har 7 av 10 personer som drabbas av sin första hjärtinfarkt ett högt blodtryck. Ett för högt blodtryck kan behandlas genom till exempel livsstilsförändringar, som motion, ett måttligt intag av alkohol och att sluta röka. Medicinering är ett annat alternativ. Men studier visar också att personer med någon form av tandsjukdom har 21 procent högre risk att drabbas av högt blodtryck – vilket tydligt visar på behovet att också uppmärksamma munhälsan i behandlingen.

– Personer med parodontala sjukdomar löper större risk att drabbas av okontrollerad hypertoni [högt blodtryck]. Om man upprätthåller en god munhygien kan man avsevärt minska risken för högt blodtryck och relaterade komplikationer, säger Tommi Päitälä.

Ljusbehandling viktigt komplement

Det bästa sättet att förebygga att skadliga bakterier får fri tillväxt i munhålan är regelbunden tandborstning och rengöring mellan tänderna. Men eftersom tandborstning bara tar bort 65 procent av bakterierna kan det ibland behövas ett komplement – och det var därför som Tommi Päitälä och hans kollegor tog fram Lumoral.

Lumoral är en patenterad ljusbehandling som avlägsnar 99,9 procent av de skadliga bakterier som finns på tandytan. Den är enkel att använda och fungerar lika bra för de som redan drabbats av till exempel karies och tandköttsinflammation, som i förebyggande syfte.

– Med miljontals människor som lider av högt blodtryck kan man inte bortse från sambandet mellan munhälsa och kardiovaskulär hälsa. Förebyggande munvård är helt avgörande här, säger Tommi Pätilä.

Lumoral är en CE-märkt medicinteknisk produkt (0598)

Senaste artiklarna

”Ingen har påpekat hur viktig munhälsan är för att undvika detta”

”Ingen har påpekat hur viktig munhälsan är för att undvika detta”

”Ingen har påpekat hur viktig munhälsan är för att undvika detta”Alf Fjällgren hade gått igenom två hjärtopertioner när han drabbades av en akut bakterieinfektion. Ett halvår senare fick han höra talas om sambandet mellan munhälsa och ett friskt hjärta – och hittade...

Därför är det så viktigt att få bort tandsten

Därför är det så viktigt att få bort tandsten

Därför är det så viktigt att få bort tandstenAtt drabbas av tandsten är vanligt – och kan innebära svåra konsekvenser om det inte behandlas. Men det finns mycket du kan göra för att förebygga att det händer.EXTERN LÄNK: Läs mer om LumoralDe flesta av oss drabbas någon...

Dålig munhälsa kan ge ökad risk för stroke

Dålig munhälsa kan ge ökad risk för stroke

Dålig munhälsa kan ge ökad risk för strokeVarje år dör över 13 miljoner människor i världen av stroke. Men många av fallen skulle gå att förhindra genom relativt enkla medel, som en hälsosammare diet, mer motion – eller förbättrad munhälsa.EXTERN LÄNK: Läs mer om...

Video





Alla artiklar