Annons Innehåll från Lumoral

Därför är det så viktigt att få bort tandsten

Att drabbas av tandsten är vanligt – och kan innebära svåra konsekvenser om det inte behandlas. Men det finns mycket du kan göra för att förebygga att det händer.

De flesta av oss drabbas någon gång av tandsten, det vill säga den hårda beläggning som bildas på tänderna om inte plack tas bort ordentligt. Om tandstenen åtgärdas i ett tidigt skede brukar den inte ställa till med några större problem – men om den får vara kvar en längre tid kan den få stora konsekvenser.

– Tandsten som får sitta kvar orsakar förr eller senare en inflammation i tandköttet. Några symtom på det kan vara ett ömmande, rodnande och så småningom också blödande tandkött. Om inflammationen får fortgå så kan den till slut krypa ner i tandköttet och förstöra de trådar som håller fast tänderna. Då uppstår parodontit, eller tandlossning som det också kallas, säger Ing-Marie Albinsson, tandhygienist på mottagningen Lilla Tandkronan i Arvika.

Hur mottaglig man är för att få tandsten beror på flera faktorer, bland annat PH-värdet i saliven och hur snabbt mineralsalter i saliven frigörs. Om PH-värdet är basiskt så stelnar placken fortare och bildar tandsten. Muntorrhet, naturlig eller orsakad av mediciner, gör också att tandsten lättare uppkommer.

– Vissa människor har helt enkelt lättare för att få tandsten och behöver hålla en mer kontinuerlig koll på sin munhälsa, säger Ing-Marie Albinsson.

Så kan du förebygga tandsten

Det enklaste sättet att förebygga tandsten är att rengöra tänderna ordentligt. Två gånger om dagen är det bra att borsta tänderna – och glöm inte heller rengöringen mellan dem.

– Använd mellanrumsborste eller tandtråd och rengör gärna också mellan tänderna två gånger om dagen. Bakterier fastnar lätt där och särskilt i nedre kanten mot tandköttet, där det ofta bildas fickor där bakterierna kan växa till sig ifred, säger Ing-Marie Albinsson.

Många tror kanske att den mekaniska rengöringen av tänderna inte är lika viktig på morgonen, eftersom man inte ätit något på natten. Men det är fel.

– Om man gör en plackinfärgning på morgonen, redan innan frukost, så ser man att tillväxten av bakterier är stor ändå. Därför är det viktigt att rengöra tänderna noga även på morgonen, säger Ing-Marie Albinsson.

Ljusbehandling bra komplement

Den mekaniska rengöringen av tänderna är den allra viktigaste förebyggande åtgärden för att förhindra tandsten. Men studier visar att borstning bara tar bort 65 procent av de skadliga bakterier som finns i munnen och därför är det också viktigt att komplettera med annan rengöring. Inte minst för de som kanske har lite extra lätt för att få tandsten, eller som redan drabbats.

– Lumoral är en antibakteriell ljusbehandling som kombinerar ljus med en speciell munskölj och tar bort 99,99 procent av de skadliga bakterier som finns i munnen. Den är enkel att använda och vi har sett väldigt fina resultat hos de patienter som använder den, säger Ing-Marie Albinsson.

Lumoral är alltså mycket effektiv i förebyggande syfte. Men den gör också stor skillnad för den som redan har fått problem.

– Lumoral kan inte hindra tandstenen från att komma tillbaka, men uppkomst av tandsten minskas drastiskt vid regelbunden användning av Lumoral. Utan kvarvarande plack finns där ingenting att mineralisera, säger Ing-Marie Albinsson.

Lumoral är en CE-märkt medicinteknisk produkt (0598)

Senaste artiklarna

Därför kan dålig munhälsa leda till högt blodtryck

Därför kan dålig munhälsa leda till högt blodtryck

Därför kan dålig munhälsa leda till högt blodtryckFarliga bakterier i munhålan kan inte bara orsaka karies och infektioner i tandköttet, utan faktiskt också leda till högt blodtryck. Men det finns enkla sätt att förebygga problemen.EXTERN LÄNK: Läs mer om innovationen...

”Ingen har påpekat hur viktig munhälsan är för att undvika detta”

”Ingen har påpekat hur viktig munhälsan är för att undvika detta”

”Ingen har påpekat hur viktig munhälsan är för att undvika detta”Alf Fjällgren hade gått igenom två hjärtopertioner när han drabbades av en akut bakterieinfektion. Ett halvår senare fick han höra talas om sambandet mellan munhälsa och ett friskt hjärta – och hittade...

Dålig munhälsa kan ge ökad risk för stroke

Dålig munhälsa kan ge ökad risk för stroke

Dålig munhälsa kan ge ökad risk för strokeVarje år dör över 13 miljoner människor i världen av stroke. Men många av fallen skulle gå att förhindra genom relativt enkla medel, som en hälsosammare diet, mer motion – eller förbättrad munhälsa.EXTERN LÄNK: Läs mer om...

Video





Alla artiklar