Dålig munhälsa kan leda till hjärtsjukdomar
Att plack är orsaken till 95 procent av alla munsjukdomar, som tandsten, karies och tandlossning, är väl känt. Numera vet vi också att den som har tandlossning också löper större risk för att få till exempel hjärtinfarkt.
I projektet PAROKRANK, där forskare från bland annat Karolinska Institutet ingår, har man i studier sett att den som har parodontit, det vill säga är en irreversibel tandköttsinflammation, vilket kan leda till tandlossning, löper 28 procents högre risk för att få en första hjärtinfarkt. Även andra studier visar tydliga samband mellan tandlossning, åderförkalkning i halspulsådern och hjärt- och kärlsjukdomar.
– De farliga bakterier som vi har i munnen kan vandra vidare genom tandköttet och ut i blodet, säger Tommi Pätilä, hjärtkirurg och grundare av Koite Health.
När kroppens immunförsvar känner av de farliga bakterierna blir reaktionen en inflammation som ska bekämpa dem.
– Genom immunförsvarets reaktion orsakar bakterier från munnen inflammation i hjärtats kärl. Åderförkalkning handlar inte bara om dåliga lipider (fetter); inflammation har en viktig roll i sjukdomsutvecklingen, säger Tommi Pätilä.
Ljusbehandling avlägsnar bakterier
Ett av problemen med parodontit är att det i tidiga skedet är symtomlöst. Det går alltså varken att se eller känna att tandlossningen är på gång.
– Bakterierna som samlas på tandytan och så småningom orsakar parodontit är ju osynliga. Därför är det så viktigt att regelbundet besöka sin tandläkare eller tandhygienist, säger Tommi Pätilä.
Tommi Pätilä är själv hjärtkirurg och har många gånger under operation sett hur orala bakterier orsakat infektioner i hjärtat.
– Det hände väldigt ofta, till och med när jag opererade barn, och till slut insåg jag att vi behöver hitta ett sätt att förhindra det här, säger han.
Resultatet blev uppfinningen Lumoral, en tandskena som genom en patenterad ljusbehandling tar bort 99,9 procent av de skadliga bakterierna på tandytan.
– Genom mekanisk rengöring av tänderna, det vill säga borstning och användande av tandtråd eller mellanrumsborste, får vi bort ungefär 65 procent av bakterierna. Därför är Lumoral viktig som ett komplement, säger Tommi Pätilä.
Lumoral är enkel att använda och passar alla.
– Det är såklart bra för alla att få bort så mycket farliga bakterier som möjligt från tänderna. Men allra viktigast är det för de som redan haft problem med tandlossning eller inflammation i tandköttet. Där kan Lumoral väldigt tydligt minska risken för att farliga bakterier vandrar vidare i blodet, säger Tommi Pätilä.
Det här är Lumoral
Lumoralmetoden tar bort mikroskopiskt plack från ytan av tänderna och tandköttet, bromsar upp bildningen av ny plack och saktar ner uppkomsten av tandsten. Dess effekt baserar sig på det ljusaktiverade Lumorinse-munsköljet. Behandlingen riktar sin antibakteriella effekt endast på plack och gynnar således den normala bakteriefloran i munnen. Lumoral är en CE-märkt medicinteknisk produkt.
Lumoral består av en mintsmakande tandsköjl, Lumorinse, som används i kombination med den speciella munskenan. Med hjälp av fotosyntes eliminerar behandlingen förmågan hos plack att fästa sig vid sitt underlag, vilket betyder att tänderna rengörs och tandytan blir slät.
Behandlingen, som görs hemma, tar 10 minuter och rekommenderas en till två gånger i veckan.
Lumoral Junior
För barn finns Lumoral Junior, med ett munstycke anpassat för barn.
Det är lämpligt för barn mellan 4 och 12 år, beroende på deras individuella tandålder. Från 12 års ålder passar vanligtvis Lumoral munskena för vuxna. För att kunna använda Lumoral ska barnet kunna skölja munnen med munskölj.
Lumoral är en CE-märkt medicinteknisk produkt (0598)
Senaste artiklarna
Därför kan dålig munhälsa leda till högt blodtryck
Därför kan dålig munhälsa leda till högt blodtryckFarliga bakterier i munhålan kan inte bara orsaka karies och infektioner i tandköttet, utan faktiskt också leda till högt blodtryck. Men det finns enkla sätt att förebygga problemen.EXTERN LÄNK: Läs mer om innovationen...
”Ingen har påpekat hur viktig munhälsan är för att undvika detta”
”Ingen har påpekat hur viktig munhälsan är för att undvika detta”Alf Fjällgren hade gått igenom två hjärtopertioner när han drabbades av en akut bakterieinfektion. Ett halvår senare fick han höra talas om sambandet mellan munhälsa och ett friskt hjärta – och hittade...
Därför är det så viktigt att få bort tandsten
Därför är det så viktigt att få bort tandstenAtt drabbas av tandsten är vanligt – och kan innebära svåra konsekvenser om det inte behandlas. Men det finns mycket du kan göra för att förebygga att det händer.EXTERN LÄNK: Läs mer om LumoralDe flesta av oss drabbas någon...
Video