Annons Innehåll från Lumoral

Äldre extra känsliga för dålig munhälsa

För många äldre har en god munhälsa blivit en inkomstfråga – man har helt enkelt inte råd att gå till tandläkaren. Konsekvenserna kan bli smärtor, ett sämre näringsupptag och en större risk för hjärtsjukdomar. Men det finns sätt att förebygga problemen.
Många tror dock att implantat är underhållsfria – något som inte alls stämmer.

– Det är ingen skillnad på implantat och vanliga tänder när det kommer till rengöring, säger tandhygienisten Ing-Marie Albinsson.

För tjugofem år sedan infördes fri prissättning på tandvård i Sverige. Sedan dess har priserna fördubblats. Det finns heller inte, som i den vanliga vården, ett högkostnadsskydd. Som patient betalar du helt enkelt precis vad det kostar att gå till tandläkaren – och det kan vara mycket.

– För den som har en vanlig pension innebär det ofta en stor kostnad att gå till tandläkaren. Det gör att man kanske undviker de regelbundna besök hos tandläkare och tandhygienist som lägger grunden till en god munhälsa. Istället väntar man tills problemen blir stora, vilket innebär att också kostnaderna för att behandla dem blir väldigt stora, säger Hanna Milo, verksamhetschef på Delectus Dental.

Hanna Milo har träffat många äldre som har problem med sin munhälsa – och vet att konsekvenserna kan bli stora.

– Många har levt länge med tandsten som lett till tandköttsinflammationer och så småningom tandlossning. Och kan du inte tugga maten ordentligt så påverkas till slut ditt näringsintag, vilket gör dig svagare och i förlängningen också mer mottaglig för andra sjukdomar, säger Hanna Milo.

Drabbar även yngre

Hanna ser också att fenomenet går allt längre ner i åldrarna och att även patienter i fyrtio- och femtioårsåldern kan ha problem som tidigare främst drabbade äldre.

– På senare år har en stor del av tandvårdens fokus förflyttats till det estetiska. VI har liksom glömt bort de grundläggande funktionerna lite, varför det är så viktigt att vi har tänder som fungerar och inte gör ont och hjälper oss att tugga maten, säger Hanna Milo.

När fokus flyttas till det estetiska glömmer många helt enkelt bort att ta hand om det mest basala vad det gäller munhälsan. 

– Med förebyggande insatser kan du komma långt. Att regelbundet besöka sin tandläkare eller tandhygienist är jätteviktigt. De kontrollerar din hälsostatus och guidar dig till vad du behöver göra. Så lyssna på dem!, säger Hanna Milo.

Regelbunden tandborstning och rengöring med tandtråd eller mellanrumsborste är basen i för en god munhälsa. För många äldre kan det vara skönt att få hjälp med den saken, inte minst genom påminnelser om att det behöver göras. 

– När man blir äldre försämras ofta de kognitiva funktionerna, vilket gör att det är lättare att glömma bort den regelbundna tandvården. Många äldre kan också ha vuxit upp med andra rutiner eller kanske har traumatiska upplevelser av tandvård, som gör att de undviker tandläkarbesök. Då kan man som anhörig behöva stötta lite extra, säger Hanna Milo.

Lumoral en effektiv hjälp

En annan effektiv metod som kan vara till stor hjälp i den förebyggande tandvården är Lumoral, som genom dubbel ljusterapi eliminerar skadliga bakterier från tänderna. Genom vanlig tandborstning avlägsnas nämligen bara 65 procent av placket, som är grunden till att de skadliga bakterierna kan växa till sig.

– För många av de äldre vi möter har Lumoral varit till stor hjälp, både i det förebyggande och behandlande arbetet. Det är en helt smärtfri metod som är enkel att använda och som verkligen fokuserar på rätt saker, säger Hanna Milo.

Lumoral är enkel att använda hemma och genom att först skölja munnen med en vätska och sedan använda ljusskenan i 10 minuter elimineras 99,9 procent av de skadliga bakterierna i munnen.

– Vi kan verkligen rekommendera Lumoral. Det är de förebyggande åtgärderna som är grunden till en god munhälsa och som gör att tänderna kan behålla sin funktion länge. I förlängningen gör det också att din tandvård blir mindre kostsam vilket såklart är en fördel, inte minst för de äldre, säger Hanna Milo.

EXTERN LÄNK: Så kan Lumoral underlätta rengöringen av tänderna

Lumoral

Lumoralmetoden tar bort mikroskopiskt plack från ytan av tänderna och tandköttet, bromsar upp bildningen av ny plack och saktar ner uppkomsten av tandsten. Dess effekt baserar sig på det ljusaktiverade Lumorinse-munsköljet. Behandlingen riktar sin antibakteriella effekt endast på plack och gynnar således den normala bakteriefloran i munnen. Lumoral är en CE-märkt medicinteknisk produkt.

Lumoral består av en mintsmakande tandsköjl, Lumorinse, som används i kombination med den speciella munskenan. Med hjälp av fotosyntes eliminerar behandlingen förmågan hos plack att fästa sig vid sitt underlag, vilket betyder att tänderna rengörs och tandytan blir slät.

Behandlingen, som görs hemma, tar 10 minuter och rekommenderas en till två gånger i veckan.

Lumoral är en CE-märkt medicinteknisk produkt (0598)

Senaste artiklarna

Därför kan dålig munhälsa leda till högt blodtryck

Därför kan dålig munhälsa leda till högt blodtryck

Därför kan dålig munhälsa leda till högt blodtryckFarliga bakterier i munhålan kan inte bara orsaka karies och infektioner i tandköttet, utan faktiskt också leda till högt blodtryck. Men det finns enkla sätt att förebygga problemen.EXTERN LÄNK: Läs mer om innovationen...

”Ingen har påpekat hur viktig munhälsan är för att undvika detta”

”Ingen har påpekat hur viktig munhälsan är för att undvika detta”

”Ingen har påpekat hur viktig munhälsan är för att undvika detta”Alf Fjällgren hade gått igenom två hjärtopertioner när han drabbades av en akut bakterieinfektion. Ett halvår senare fick han höra talas om sambandet mellan munhälsa och ett friskt hjärta – och hittade...

Därför är det så viktigt att få bort tandsten

Därför är det så viktigt att få bort tandsten

Därför är det så viktigt att få bort tandstenAtt drabbas av tandsten är vanligt – och kan innebära svåra konsekvenser om det inte behandlas. Men det finns mycket du kan göra för att förebygga att det händer.EXTERN LÄNK: Läs mer om LumoralDe flesta av oss drabbas någon...

Video





Alla artiklar