Annons Innehåll från Lumoral

Tandhygienisten: Så botar du dålig andedräkt

Så många som en av fyra drabbas någon gång av dålig andedräkt. Men att bli av med den är kanske enklare än du tror – om du bara vet hur du ska göra.

Dålig andedräkt, eller halitos som det heter med en medicinsk term, är ett tecken på att något inte står rätt till med munhälsan. Den kan bland annat bero på orenheter som tandsten, alltför många skadliga bakterier eller muntorrhet. Förutom den fysiska skadan kan dålig andedräkt också orsaka stora sociala problem.

– En del märker inte själva att andedräkten är ett problem, utan förstår det kanske först på omgivningens reaktioner. Men de flesta är medvetna om att de har dålig andedräkt och det kan skapa ett stort obehag och ibland till och med leda till att man undviker vissa situationer, säger Ing-Marie Albinsson, tandhygienist på mottagningen Lilla Tandkronan i Arvika.

Bakterier och tandsten kan vara en bov

Upp till 25 procent av befolkningen drabbas någon gång av besvär med dålig andedräkt – och orsakerna kan vara flera.

– Vi har alla en stor mängd bakterier i munnen, som oftast inte är skadliga. Men när dessa bakterier kommer i kontakt med matrester och proteiner i munhälsan så frigörs svavelföreningar, och det är de som kan lukta väldigt illa, säger Ing-Marie Albinsson.

Tandsten är en vanlig orsak till dålig andedräkt och kan leda till allvarligare problem om den inte behandlas. Tandsten bildas när plack, en klibbig film av bakterier, härdar och blir till en hård avlagring på tänderna. När plack inte avlägsnas genom regelbunden tandborstning och användning av tandtråd, börjar den att härda och bilda tandsten. Detta kan ske både ovanför och under tandköttskanten. Tandstensbildning kan leda till inflammation i tandköttet (gingivit) och i värsta fall tandlossning (parodontit).

Kompletterande ljusbehandling

Att hålla rent på och mellan tänderna är alltså A och O för att undvika dålig andedräkt.

– Tandborstning två gånger per dag och att vara noga med att göra rent mellan tänderna, med tandtråd eller mellanrumsborste, är en bra start. Det är också bra att försiktigt ta bort beläggning från tungan med en tungskrapa, säger Ing-Marie Albinsson.

Studier har dock visat att rengöring med tandborste, även en elektrisk, bara tar bort 65 procent av de bakterier som finns på tänderna.

– För den som vill vara säker på att få bort så mycket som möjligt av placken rekommenderar vi en kompletterande rengöring, till exempel med Lumoral ljusbehandling. Den är enkel och säker att använda och tar med två sorters ljus bort 99,99 procent av de skadliga bakterierna, säger Ing-Marie Albinsson.

Inflammation i tandköttet

Men dålig andedräkt kan också ha andra orsaker, som till exempel muntorrhet eller gingivit, det vill säga inflammation i tandköttet.

– Salivens uppgift är bland annat att skölja bort bakterier från mun och svalg, så om man lider av muntorrhet kan det ge sämre andedräkt. För att komma till rätta med det kan man vara noga med att äta mat som behöver tuggas ordentligt, eftersom det stimulerar salivproduktionen, eller äta salivstimulerande medel mellan måltiderna, säger Ing-Marie Albinsson.

Inflammation i tandköttet kan också vara det som ligger bakom en dålig andedräkt.

– Inflammerat tandkött eller tandlossning, om det har fått gå riktigt långt, orsakar också en väldigt speciell lukt i munhålan. Jag kan stå i kön på Ica och känna på långt håll om någon har drabbats av det, säger Ing-Marie Albinsson.

Även här är botemedlet rengöring, men på en djupare nivå.

– Vid gingivit eller tandlossning har bakterierna fått frodas i fickor som bildats av det inflammerade tandköttet. Så här är det ännu viktigare med noggrann rengöring, gärna med ljusbehandling, för att få bukt med problemet, säger Ing-Marie Albinsson.

Ibland kan också en dålig andedräkt vara ett tecken på sjukdom i mage eller tarmar.

– Det är ganska sällsynt. Men om den dåliga andedräkten inte försvinner, trots att man under en längre tid använt flera metoder som brukar fungera, rekommenderar jag att man besöker sin vårdcentral för vidare undersökningar, säger Ing-Marie Albinsson.

Det här är Lumoral

Lumoralmetoden tar bort mikroskopiskt plack från ytan av tänderna och tandköttet, bromsar upp bildningen av ny plack och saktar ner uppkomsten av tandsten. Dess effekt baserar sig på det ljusaktiverade Lumorinse-munsköljet. Behandlingen riktar sin antibakteriella effekt endast på plack och gynnar således den normala bakteriefloran i munnen. Lumoral är en CE-märkt medicinteknisk produkt.

Lumoral består av en mintsmakande tandsköjl, Lumorinse, som används i kombination med den speciella munskenan. Med hjälp av fotosyntes eliminerar behandlingen förmågan hos plack att fästa sig vid sitt underlag, vilket betyder att tänderna rengörs och tandytan blir slät.
Behandlingen, som görs hemma, tar 10 minuter och rekommenderas en till två gånger i veckan.

Lumoral Junior
För barn finns Lumoral Junior, med ett munstycke anpassat för barn.
Det är lämpligt för barn mellan 4 och 12 år, beroende på deras individuella tandålder. Från 12 års ålder passar vanligtvis Lumoral munskena för vuxna. För att kunna använda Lumoral ska barnet kunna skölja munnen med munskölj.

Lumoral är en CE-märkt medicinteknisk produkt (0598)

Senaste artiklarna

Därför kan dålig munhälsa leda till högt blodtryck

Därför kan dålig munhälsa leda till högt blodtryck

Därför kan dålig munhälsa leda till högt blodtryckFarliga bakterier i munhålan kan inte bara orsaka karies och infektioner i tandköttet, utan faktiskt också leda till högt blodtryck. Men det finns enkla sätt att förebygga problemen.EXTERN LÄNK: Läs mer om innovationen...

”Ingen har påpekat hur viktig munhälsan är för att undvika detta”

”Ingen har påpekat hur viktig munhälsan är för att undvika detta”

”Ingen har påpekat hur viktig munhälsan är för att undvika detta”Alf Fjällgren hade gått igenom två hjärtopertioner när han drabbades av en akut bakterieinfektion. Ett halvår senare fick han höra talas om sambandet mellan munhälsa och ett friskt hjärta – och hittade...

Därför är det så viktigt att få bort tandsten

Därför är det så viktigt att få bort tandsten

Därför är det så viktigt att få bort tandstenAtt drabbas av tandsten är vanligt – och kan innebära svåra konsekvenser om det inte behandlas. Men det finns mycket du kan göra för att förebygga att det händer.EXTERN LÄNK: Läs mer om LumoralDe flesta av oss drabbas någon...

Video





Alla artiklar