Greta fick bukt med sin tandlossning tack vare finsk uppfinning

Om de inte behandlas kan de i värsta fall leda till tandlossning.
Greta, 58, var en av de drabbade – som fick hjälp av en finsk uppfinning.
Greta har sedan flera år tillbaka sjukdomen typ 2-diabetes. När hon diagnostiserades med sjukdomen fick hon råd av sin läkare om kommande medicinering och kostråd av en dietist. Men ett viktigt område missades.
– Dessvärre fick jag ingen information om hur min diabetes påverkade munhälsan, berättar Greta.
Förhöjt blodsocker, som är vanligt vid diabetes, orsakar nämligen muntorrhet som i sin tur ökar risken för karies. Förhöjda blodsockernivåer tredubblar också risken för att drabbas av parodontit, en allvarlig tandlossningssjukdom.
Greta drabbades av akut tandlossning, men fick träffa en tandläkare som informerade henne om sambandet mellan diabetes och parodontit och hjälpte henne med en behandlingsplan.
Utöver en eltandborste och en mellanrumsborste använder Greta också den finska uppfinningen och CE-märkta medicintekniska produkten Lumoral. Det är ett speciellt munstycke som tillsammans med en tillhörande munskölj rengör tänderna med hjälp av ljus som eliminerarde bakterier i munnen som orsakar karies och inflammationer runt tandköttet.
Forskning visar nämligen att borstning med tandborste lämnar upp till hälften av placket kvar på tandytan. Lumoralbehandlingen har utvecklats för att bekämpa det kvarvarande placket i munnen som kan orsaka munsjukdomar.
Enkel vardagsrutin
Eftersom Lumoralbehandlingen är så enkel att använda har den blivit en naturlig del av hennes vardag. Först sköljer hon munnen med den speciella munsköljen, Lumorinse, i en minut. Lumorinse innehåller ett fotoaktivt ämne som fäster vid tandytans plack. Behandlingens antibakteriella inverkan aktiveras då ämnet kommer i kontakt med det integrerade ljuset från Lumoral-munskenan som efter sköljningen placeras i munnen. Efter det borstar hon tänderna ordentligt.
– Jag sitter bekvämt i tio minuter och låter ljuset verka. Det kräver verkligen inte mer än så, säger Greta.
Efter bara några månaders användande märkte hon förbättringar i sin munhälsa.
– Tidigare led jag av såväl plack som tandköttsinflammation. Nu har inflammationen avtagit, placken försvunnit och tandköttet och tänderna känns riktigt rena, säger Greta.
Lumoral är en CE-märkt medicinteknisk produkt (0598)
Senaste artiklarna

Strokepatient fick allvarliga tandköttsinflammationer – så fick han hjälp
Strokepatient fick allvarliga tandköttsinflammationer – så fick han hjälpFör den som drabbas av en stroke kan vardagliga saker som att sköta munhygienen bli ett problem. Något som kan leda till allvarliga tandköttsinflammationer – vilket bland annat kan påverka...

Dålig munhälsa hos äldre ger ökad risk för lunginflammation
Dålig munhälsa hos äldre ger ökad risk för lunginflammationWiam Abdulghani, tandhygienist på Oral Care (t.v.).Forskning visar tydligt att dålig munhälsa innebär en ökad risk för lunginflammation. Eftersom en lunginflammation kan ge svåra konsekvenser hos äldre...

6 sjukdomar som kan påverkas av din munhälsa
6 sjukdomar som kan påverkas av din munhälsaBjörn Klinge, tandläkare och professor i parodontologi vid bland annat Karolinska Institutet.De flesta av oss vet att en dålig munhälsa kan orsaka till exempel karies och tandlossning. Men färre känner till att det också kan...
Video