ANNONSInnehåll från Eriks® Såser

Gott recept till trädgårdsgrillningen – mästerkocken Gabriel tipsar

Grillsäsongen är här! Det är dags att samla ihop vänner och familj och bjuda in till en härlig utemiddag. Här är tips på mat som räcker till alla.

EXTERN LÄNK: Hitta goda recept från Eriks® såser här

Grannar, vänner och familj. Om du vill bjuda över flera personer på middag behöver du hitta mat som både passar och räcker till dina gäster. Styr upp en trädgårdsgrillning och bjud på härliga tillbehör som sparrisbroccoli och servera med en sås med smak av jalapeño, lime och mynta. Gabriel Jonsson, som stod som segrare i Sveriges Mästerkock 2019, älskar att grilla.

– Till köttet kompletterar jag med sallad med svenska smaker. Ett tips är att göra en grönkålssallad och grillade grönsaker, säger han.

Gabriel fortsätter:

– Sedan kan man alltid toppa med lite extra sås, är det något man gillar så är det ju sås!

3 tips för att lyckas när du grillar

Om du vill lyckas med din grillkväll finns det några smarta tips att ha i bakhuvudet när det är dags att tända på grillen i trädgården.

1. Invänta den ultimata grillglöden
Förbered grillen ungefär en halvtimme innan det är dags att grilla. Du får bäst resultat när grillkolen är grå och har synlig glöd. Under tiden kan du förbereda tillbehören till maten. Om du istället använder dig av en gasolgrill behövs det bara några minuter för grillen att bli redo och du kan enkelt reglera värmen som du önskar.

2. Förvara köttet i rumstemperatur
Tjocka köttbitar och grönsaker mår bäst av att hinna bli rumstempererade innan de läggs på grillen. Tunna köttbitar är enklare att grilla kylskåpskalla.

3. Grilla spett utifrån råvaran
Om du ska grilla många olika typer av grönsaker, ostar och kött kan det vara klokt att göra separata spett då de behöver olika lång tid för att bli klara. Sedan kan var och en plocka sina favoriter.

Mästerkocken tipsar
Citronen passar utmärkt i mat och är en nyttig vitaminbomb. Den blir också supersöt och god när den grillas. Citronen kan dock vara lite svår att pressa utan att det stänker åt alla håll och kanter. Ett knep är att skära ett litet snitt i citronen och skapa en skåra. När du sedan pressar den så rinner saften enkelt ner.

Gabriel Jonsson

Ålder: 35 år.
Gör: Jobbade tidigare inom byggbranschen. Arbetar idag med sitt varumärke Ett Gott Land samt med sociala medier, eventverksamhet och kurser.
Familj: Sambon Olivia och labradoren Britta.
Bor: Visby, Gotland.

Tillbehör till grillmiddagen

4 personer

Sparrisbroccoli

  • 400 g sparrisbroccoli
  • 2 msk Eriks® Jalapeño Lime & Mynta
  • 1 st salladslök
  • 1/2 dl marconamandlar eller vanliga mandlar

Gör så här:
1. Grilla på sparrisbroccoli på hög värme så att den får en ordentlig yta.
2. Lägg den grillande sparrisbroccolin i en skål och blanda med Eriks® Jalapeño Lime & Mynta.
3. Toppa med salladslök och hackade marconamandlar.

Kålsallad

  • 1 st spetskålshuvud
  • 1 st citron
  • 300 g grönkål
  • 1/2 rödkålshuvud
  • 1 st silverlök
  • 1 st zucchini
  • 1 dl creme fraiche
  • 2 msk vinäger av något slag, funkar bra med ättika också.
  • Olivolja
  • Salt
  • Peppar

Gör så här:
1. Dela spetskålen i fyra lika delar och pensla den med olivolja samt salt.
2. Skär ner zucchini i slantar och pensla även den med olivolja.
3. Dela citronen på mitten och grilla kålen, zucchini samt citronen så att de får fin färg och blir mjuka och härliga.
4. Strimla ner grönkålen och rödkålen så tunt du kan och lägg dem i en skål. Skär silverlöken tunt.
5. Tillsätt creme fraiche och vinäger och massera kålen ordentligt.
6. Ta av spetskålen från grillen och skär ner den i mindre bitar, lägg den över grön- och rödkålsblandningen.
7. Avsluta med att pressa den grillade citronen över allt och toppa med den fint skurna silverlöken

Sommarens goda nyheter

Eriks® såser är grundat av stjärnkocken Erik Lallerstedt och har ett stort utbud av goda såser för alla tillfällen. Nyheterna för våren 2023 är Jalapeño Lime & Mynta, Teriyaki mayo och Sriracha Aioli som finns att köpa i dagligvaruhandeln.

1. Eriks® Jalapeño Lime & Mynta

Eriks® nya sås med smak av jalapeño, lime och fräsch mynta får dig att tänka på soliga Mexiko. Den smakar extra gott till kyckling eller ljust kött.

2. Eriks® Teriyaki mayo

Gillar du japanska smaker är du helt rätt ute. Teriyaki mayo har inslag av soja och umami och gör sig bra till lax eller andra asiatiska rätter.

3. Eriks® Sriracha Aioli

Sriracha Aioli tar dig till Asien med sin chilihetta och vitlök. Den passar bra tillsammans med lax och utmärkt att ringla över en poké bowl eller sashimi. Aiolin är dessutom vegansk.

Tips!
Eriks® såser smakar bäst rumstempererade, men det går att värma på låg effekt i vattenbad på spis. Såsen måste då röras om hela tiden.

EXTERN LÄNK: Få tips på fler goda recept här

Eriks® Såser

Erik Lallerstedt, grundare av Eriks® Såser, är en av våra mest kända och folkkära kockar. I Eriks® såser är smöret ersatt av rapsolja som gör att såsen håller sig färsk längre. Du hittar Eriks® såser på ICA, Hemköp, Coop och City Gross.

Artikeln ovan är framtagen av Brand Studio och Eriks® Såser och ej en artikel av Allt om Mat