Mästerkocken: Lyckas med såsen – bästa knepen i köket
Gabriel Jonsson, vinnare av Sveriges Mästerkock 2019, vet hur man tillagar en riktigt bra sås. Tid och tålamod är två viktiga komponenter.
– Det går absolut att rädda en skuren sås, säger han.
EXTERN LÄNK: Hitta goda recept från Eriks såser här
Hollandaisesås, rödvinssås eller kanske en härlig gräddsås? Ja, det är ingen nyhet att det finns en hel del olika såser att tillaga. Bearnaisesåsen, som är otroligt populär, räknas nästan som en kategori för sig.
– Det är mest snack om bearnaisesåsen, alla äter den! Det är den absolut vanligaste som man gör hemma utöver andra kalla såser, säger mästerkocken Gabriel Jonsson.
– Det är inte så svårt att koka en rödvinssås. Det är bara att låta det ta sin tid. Är man lite osäker och vill få förståelse hur såser är uppbyggda och hur man kan gå vidare och göra andra såser är rödvinssåsen en väldigt bra start, säger han.
Såser med en bas av majonnäs är också en bra början för att våga börja prova dig fram. Den kan du smaksätta på alla sätt du önskar. Personligen tycker Gabriel även att bearnaisesåsen är en sås som man enkelt kan spinna vidare på.
– Det är jättegott med den klassiska, men man kan också experimentera med såsens smaksättning. Den går även att använda till många olika rätter, till exempel till kyckling, fisk eller vegetariskt.
Gabriel Jonsson
Ålder: 35 år.
Gör: Jobbade tidigare inom byggbranschen. Arbetar idag med sitt varumärke Ett Gott Land samt med sociala medier, eventverksamhet och kurser.
Familj: Sambon Olivia och labradoren Britta.
Bor: Visby, Gotland.
“Såsen ska binda ihop allt”
När man väl äter en sås ihop med någonting är det såsen som ska binda ihop hela rätten. När du tillreder den är det därför viktigt att tänka på syran. Jobbar du med feta såser behöver du ha ganska hög syra för att de ska matcha.
– Du behöver generellt sett inte vara rädd för att ha i mycket syra när du gör sås. Syran ska träda fram, menar Gabriel.
Var inte rädd för att misslyckas med din sås, övning ger färdighet. Om såsen har skurit sig finns det en lösning.
– Jag tror framför allt folk är rädda för att göra någon form av smörsås som ska binda med ägg. Oftast skär den sig för att man har för varmt eller för att temperaturen mellan de olika ingredienserna är för stor, förklarar Gabriel.
Han fortsätter:
– Om man har misslyckats med en sås är det så skönt när man väl har lyckats rädda den, men det är alltid bra att ha en backup-sås i kylen. Man ska inte vara helt genomsvettig och stressad när det är dags att servera middagen, säger Gabriel och skrattar.
Så räddar du en skuren smörsås
- Ta en ny kastrull och tillsätt lite vatten i botten som du kokar upp. Dra sedan från plattan.
- Droppa den skurna såsen i det tidigare kokande vattnet.
- Gör precis som vanligt som om vattnet var din äggvispning. Till slut binder såsen ihop sig och är redo att serveras.
Gabriels bästa tips
Tänk på konsistensen
Såsens slutkonsistens är väldigt viktig för helhetsupplevelsen. Gabriel tycker om
när såsen är ganska krämig i konsistensen. Gillar man den lösare får man såklart göra det, det är ren smaksak.
Låt smakerna få träda fram
Våga trycka på med smakerna i din sås. Ska du ha dragon, ta då lite extra.
Stressa inte
Tid är en nyckelfaktor för att det ska bli en bra sås. Stressar man igenom en sås kommer det att märkas.
“En vinnare i sommar”
När tiden är knapp, picknicken utomhus väntar eller du bara är ute efter en god sås, finns Eriks såser. Nyheterna för i år är Teriyaki mayo, Sriracha Aioli och Jalapeño Lime & Mynta, som Gabriel gillar extra mycket.
– Den passar bra till mycket och känns väldigt bred, lite som bearnaisesåsen. Eriks Jalapeño Lime & Mynta tror jag verkligen kommer bli en vinnare i sommar.
Eriks såser finns att köpa i dagligvaruhandeln. Du hittar dem på ICA, Hemköp, Coop och City Gross. Se årets nyheter här.
1. Eriks Jalapeño Lime & Mynta
Eriks nya sås med smak av jalapeño, lime och fräsch mynta får dig att tänka på soliga Mexiko. Den smakar extra gott till kyckling eller ljust kött.
2. Eriks Teriyaki mayo
Gillar du japanska smaker är du helt rätt ute. Teriyaki mayo har inslag av soja och umami och gör sig bra till lax eller andra asiatiska rätter.
3. Eriks Sriracha Aioli
Sriracha Aioli tar dig till Asien med sin chilihetta och vitlök. Den passar bra tillsammans med lax och utmärkt att ringla över en poké bowl eller sashimi. Aiolin är dessutom vegansk.
Tips!
Eriks såser smakar bäst rumstempererade, men det går att värma på låg effekt i vattenbad på spis. Såsen måste då röras om hela tiden.
Artikeln ovan är framtagen av Brand Studio och Eriks Såser och ej en artikel av Allt om Mat
Gott recept till trädgårdsgrillningen – mästerkocken Gabriel tipsar
Gott recept till trädgårdsgrillningen – mästerkocken Gabriel tipsarGrillsäsongen är här! Det är dags att samla ihop vänner och familj och bjuda in till en härlig utemiddag. Här är tips på mat som räcker till alla.EXTERN LÄNK: Hitta goda recept från Eriks® såser här...
Därför älskar svenskarna sås: “Såsen gör susen”
Därför älskar svenskarna sås: “Såsen gör susen”Bearnaise, hollandaise och remoulad. I Sverige är såsen ett viktigt tillbehör till väldigt många maträtter. Vi svenskar konsumerar cirka 5000 ton om året av det populära tillbehöret bearnaise. – Såsen sätter prägeln på...
Grilla vegetariskt – så fixar du en prisvärd och god middag
Grilla vegetariskt – så fixar du en prisvärd och god middagVegetarisk mat är inte bara gott och billigt, det är också nyttigt. Så här fixar du en festlig måltid för hela gänget. – Jag minns verkligen känslan av att vara en fattig student, men det går att laga god mat...
Fixa den perfekta grillmiddagen till dejten
Fixa den perfekta grillmiddagen till dejtenVill du imponera på dejten? Här är ett enkelt och gott recept som kommer få smaklökarna att dansa, och förhoppningsvis bidra till en lyckad träff.EXTERN LÄNK: Hitta goda recept från Eriks såser här Frisk luft, härlig...
Gabriel tipsar: Snabbt och gott vardagsrecept för hela familjen
Gabriel tipsar: Snabbt och gott vardagsrecept för hela familjenSnabbt och enkelt, men framför allt ska det vara gott. När du ska laga mat till hela familjen är det skönt att hitta rätter som uppskattas av alla och där resterna inte går till spillo. – Det här är ett...
Så gör du Gabriels somriga grillspett: ”Enkelt att förbereda”
Så gör du Gabriels somriga grillspett: "Enkelt att förbereda”Andas in den friska sommarluften, njut av god mat och trevligt sällskap. Att grilla ute i skogen skapar en alldeles speciell känsla. – Det är alltid skönt att vara ute, man får bara klä sig efter väder,...
Vilken sås passar till vad? Sveriges mästerkock guidar
Vilken sås passar till vad? Sveriges mästerkock guidarHur vet man egentligen vilken sås som passar till vad och hur kan man tänka för att balansera smakerna? Kocken Gabriel Jonsson reder ut.EXTERN LÄNK: Hitta goda recept från Eriks såser här En god sås kan göra...