ANNONSInnehåll från Eriks® Såser

Mästerkocken: Lyckas med såsen – bästa knepen i köket

Gabriel Jonsson, vinnare av Sveriges Mästerkock 2019, vet hur man tillagar en riktigt bra sås. Tid och tålamod är två viktiga komponenter.
– Det går absolut att rädda en skuren sås, säger han.

EXTERN LÄNK: Hitta goda recept från Eriks såser här

Hollandaisesås, rödvinssås eller kanske en härlig gräddsås? Ja, det är ingen nyhet att det finns en hel del olika såser att tillaga. Bearnaisesåsen, som är otroligt populär, räknas nästan som en kategori för sig.

– Det är mest snack om bearnaisesåsen, alla äter den! Det är den absolut vanligaste som man gör hemma utöver andra kalla såser, säger mästerkocken Gabriel Jonsson.

Att tillaga en sås kan kännas svårt om man är ovan. Bearnaisesåsen ska du till exempel hela tiden röra i kastrullen, medan andra reder sig själv. Om du är nybörjare på att göra egen sås tipsar Gabriel om att prova hans favorit – rödvinssåsen.

– Det är inte så svårt att koka en rödvinssås. Det är bara att låta det ta sin tid. Är man lite osäker och vill få förståelse hur såser är uppbyggda och hur man kan gå vidare och göra andra såser är rödvinssåsen en väldigt bra start, säger han.

Såser med en bas av majonnäs är också en bra början för att våga börja prova dig fram. Den kan du smaksätta på alla sätt du önskar. Personligen tycker Gabriel även att bearnaisesåsen är en sås som man enkelt kan spinna vidare på.

– Det är jättegott med den klassiska, men man kan också experimentera med såsens smaksättning. Den går även att använda till många olika rätter, till exempel till kyckling, fisk eller vegetariskt.

Gabriel Jonsson

Ålder: 35 år.
Gör: Jobbade tidigare inom byggbranschen. Arbetar idag med sitt varumärke Ett Gott Land samt med sociala medier, eventverksamhet och kurser.
Familj: Sambon Olivia och labradoren Britta.
Bor: Visby, Gotland.

“Såsen ska binda ihop allt”

När man väl äter en sås ihop med någonting är det såsen som ska binda ihop hela rätten. När du tillreder den är det därför viktigt att tänka på syran. Jobbar du med feta såser behöver du ha ganska hög syra för att de ska matcha.

– Du behöver generellt sett inte vara rädd för att ha i mycket syra när du gör sås. Syran ska träda fram, menar Gabriel.

Var inte rädd för att misslyckas med din sås, övning ger färdighet. Om såsen har skurit sig finns det en lösning.

– Jag tror framför allt folk är rädda för att göra någon form av smörsås som ska binda med ägg. Oftast skär den sig för att man har för varmt eller för att temperaturen mellan de olika ingredienserna är för stor, förklarar Gabriel.

Han fortsätter:

– Om man har misslyckats med en sås är det så skönt när man väl har lyckats rädda den, men det är alltid bra att ha en backup-sås i kylen. Man ska inte vara helt genomsvettig och stressad när det är dags att servera middagen, säger Gabriel och skrattar.

Så räddar du en skuren smörsås

  1. Ta en ny kastrull och tillsätt lite vatten i botten som du kokar upp. Dra sedan från plattan.
  2. Droppa den skurna såsen i det tidigare kokande vattnet.
  3. Gör precis som vanligt som om vattnet var din äggvispning. Till slut binder såsen ihop sig och är redo att serveras.

Gabriels bästa tips

Tänk på konsistensen
Såsens slutkonsistens är väldigt viktig för helhetsupplevelsen. Gabriel tycker om
när såsen är ganska krämig i konsistensen. Gillar man den lösare får man såklart göra det, det är ren smaksak.

Låt smakerna få träda fram
Våga trycka på med smakerna i din sås. Ska du ha dragon, ta då lite extra.

Stressa inte
Tid är en nyckelfaktor för att det ska bli en bra sås. Stressar man igenom en sås kommer det att märkas.

“En vinnare i sommar”

När tiden är knapp, picknicken utomhus väntar eller du bara är ute efter en god sås, finns Eriks såser. Nyheterna för i år är Teriyaki mayo, Sriracha Aioli och Jalapeño Lime & Mynta, som Gabriel gillar extra mycket.

– Den passar bra till mycket och känns väldigt bred, lite som bearnaisesåsen. Eriks Jalapeño Lime & Mynta tror jag verkligen kommer bli en vinnare i sommar.

Eriks såser finns att köpa i dagligvaruhandeln. Du hittar dem på ICA, Hemköp, Coop och City Gross. Se årets nyheter här.

1. Eriks Jalapeño Lime & Mynta

Eriks nya sås med smak av jalapeño, lime och fräsch mynta får dig att tänka på soliga Mexiko. Den smakar extra gott till kyckling eller ljust kött.

2. Eriks Teriyaki mayo

Gillar du japanska smaker är du helt rätt ute. Teriyaki mayo har inslag av soja och umami och gör sig bra till lax eller andra asiatiska rätter.

3. Eriks Sriracha Aioli

Sriracha Aioli tar dig till Asien med sin chilihetta och vitlök. Den passar bra tillsammans med lax och utmärkt att ringla över en poké bowl eller sashimi. Aiolin är dessutom vegansk.

Tips!
Eriks såser smakar bäst rumstempererade, men det går att värma på låg effekt i vattenbad på spis. Såsen måste då röras om hela tiden.

EXTERN LÄNK: Få tips på fler goda recept här

Artikeln ovan är framtagen av Brand Studio och Eriks Såser och ej en artikel av Allt om Mat