
Vilken sås passar till vad? Sveriges mästerkock guidar
Hur vet man egentligen vilken sås som passar till vad och hur kan man tänka för att balansera smakerna? Kocken Gabriel Jonsson reder ut.
EXTERN LÄNK: Hitta goda recept från Eriks såser här
En god sås kan göra underverk för en måltid och en rätt utan sås kan få många svenskar att höja på ögonbrynen. Håller du med? Sås till maten har hängt med oss länge och är idag en självklarhet när det är dags att slå sig till bords.
– Jag brukar försöka tänka på att försöka plocka upp något från såsen i det jag ska äta. Ska jag till exempel smaksätta salladen med lite mynta är det gott att ha en sås som matchar det, säger kocken Gabriel Jonsson.
I en emulsionssås binder man ihop två vätskor som egentligen inte fungerar med varandra, till exempel vatten och olja. Exempel på emulsionssås är majonnäs eller bearnaisesås. Smörsåser och vinsåser kommer man också långt med.
– Har du koll på dessa tre har du en väldigt bra bas att utforska vidare, menar Gabriel som älskar att tillbringa timmar i köket.

Många såser passar till mycket så känn efter vad just du är sugen på. Man ska inte vara rädd att testa olika såser till olika maträtter, menar Gabriel.
– Den klassiska bearnaisesåsen funkar till allt. Sriracha Aioli med lite hetta och den typen av sås funkar också väldigt bra till grillat kött och kyckling eller vegetariskt nu när värmen är här.
Mat ska upplevas med flera sinnen såsom doft, syn och smak, men också känslor.
– Det kan vara en munkänsla, en viss textur eller varmt som möter kallt. Har du bara varma saker tycker jag det passar väldigt bra att äta maten med en kall sås och tvärtom, säger Gabriel.
Hur du förvarar såsen bäst beror helt på vad det är för sås. Smörsåser ska du till exempel servera och äta direkt när du lyfter den från spisen, medan andra såser kan stå några dagar i kylskåpet.
– Kalla såser, till exempel med torra örter, mår bra av att stå i kyla innan man serverar dem. Då kan de vila någon timme eller över natten. Majonnäs, creme fraiche eller gräddfilssåser är nästan alltid bäst dagen efter, säger Gabriel.

Gabriel Jonsson
Ålder: 35 år.
Gör: Jobbade tidigare inom byggbranschen. Arbetar idag med sitt varumärke Ett Gott Land samt med sociala medier, eventverksamhet och kurser.
Familj: Sambon Olivia och labradoren Britta.
Bor: Visby, Gotland.

Såser för alla tillfällen
På sommaren tillbringar man mycket tid utomhus och har inte alltid tillgång till ett kök. Då är det bra att man kan köpa en sås som man vet att man tycker om.
– Jag gillar att Eriks såser är lättillgängliga och goda. Det är alltid en säker räddare! avslutar Gabriel.
I butik finns nu tre nyheter: Jalapeño Lime & Mynta, Teriyaki mayo och Sriracha Aioli.

1. Eriks Jalapeño Lime & Mynta
Eriks nya sås med smak av jalapeño, lime och fräsch mynta får dig att tänka på soliga Mexiko. Den smakar extra gott till kyckling eller ljust kött.

2. Eriks Teriyaki mayo
Gillar du japanska smaker är du helt rätt ute. Teriyaki mayo har inslag av soja och umami och gör sig bra till lax eller andra asiatiska rätter.

3. Eriks Sriracha Aioli
Sriracha Aioli tar dig till Asien med sin chilihetta och vitlök. Den passar bra tillsammans med lax och utmärkt att ringla över en poké bowl eller sashimi. Aiolin är dessutom vegansk.
Tips!
Eriks såser smakar bäst rumstempererade, men det går att värma på låg effekt i vattenbad på spis. Såsen måste då röras om hela tiden.
Eriks såser
Erik Lallerstedt, grundare av Eriks såser, är en av våra mest kända och folkkära kockar. I Eriks såser är smöret ersatt av rapsolja som gör att såsen håller sig färsk längre. Du hittar Eriks såser på ICA, Hemköp, Coop och City Gross.
Artikeln ovan är framtagen av Brand Studio och Eriks Såser och ej en artikel av Allt om Mat
Gott recept till trädgårdsgrillningen – mästerkocken Gabriel tipsar
Gott recept till trädgårdsgrillningen – mästerkocken Gabriel tipsarGrillsäsongen är här! Det är dags att samla ihop vänner och familj och bjuda in till en härlig utemiddag. Här är tips på mat som räcker till alla.EXTERN LÄNK: Hitta goda recept från Eriks® såser här...
Därför älskar svenskarna sås: “Såsen gör susen”
Därför älskar svenskarna sås: “Såsen gör susen”Bearnaise, hollandaise och remoulad. I Sverige är såsen ett viktigt tillbehör till väldigt många maträtter. Vi svenskar konsumerar cirka 5000 ton om året av det populära tillbehöret bearnaise. – Såsen sätter prägeln på...
Grilla vegetariskt – så fixar du en prisvärd och god middag
Grilla vegetariskt – så fixar du en prisvärd och god middagVegetarisk mat är inte bara gott och billigt, det är också nyttigt. Så här fixar du en festlig måltid för hela gänget. – Jag minns verkligen känslan av att vara en fattig student, men det går att laga god mat...
Mästerkocken: Lyckas med såsen – bästa knepen i köket
Mästerkocken: Lyckas med såsen – bästa knepen i köketGabriel Jonsson, vinnare av Sveriges Mästerkock 2019, vet hur man tillagar en riktigt bra sås. Tid och tålamod är två viktiga komponenter. – Det går absolut att rädda en skuren sås, säger han.EXTERN LÄNK: Hitta goda...
Fixa den perfekta grillmiddagen till dejten
Fixa den perfekta grillmiddagen till dejtenVill du imponera på dejten? Här är ett enkelt och gott recept som kommer få smaklökarna att dansa, och förhoppningsvis bidra till en lyckad träff.EXTERN LÄNK: Hitta goda recept från Eriks såser här Frisk luft, härlig...
Gabriel tipsar: Snabbt och gott vardagsrecept för hela familjen
Gabriel tipsar: Snabbt och gott vardagsrecept för hela familjenSnabbt och enkelt, men framför allt ska det vara gott. När du ska laga mat till hela familjen är det skönt att hitta rätter som uppskattas av alla och där resterna inte går till spillo. – Det här är ett...
Så gör du Gabriels somriga grillspett: ”Enkelt att förbereda”
Så gör du Gabriels somriga grillspett: "Enkelt att förbereda”Andas in den friska sommarluften, njut av god mat och trevligt sällskap. Att grilla ute i skogen skapar en alldeles speciell känsla. – Det är alltid skönt att vara ute, man får bara klä sig efter väder,...