ANNONSInnehåll från Eriks® Såser

Vilken sås passar till vad? Sveriges mästerkock guidar

Hur vet man egentligen vilken sås som passar till vad och hur kan man tänka för att balansera smakerna? Kocken Gabriel Jonsson reder ut.

EXTERN LÄNK: Hitta goda recept från Eriks såser här

En god sås kan göra underverk för en måltid och en rätt utan sås kan få många svenskar att höja på ögonbrynen. Håller du med? Sås till maten har hängt med oss länge och är idag en självklarhet när det är dags att slå sig till bords.

– Jag brukar försöka tänka på att försöka plocka upp något från såsen i det jag ska äta. Ska jag till exempel smaksätta salladen med lite mynta är det gott att ha en sås som matchar det, säger kocken Gabriel Jonsson.

I en emulsionssås binder man ihop två vätskor som egentligen inte fungerar med varandra, till exempel vatten och olja. Exempel på emulsionssås är majonnäs eller bearnaisesås. Smörsåser och vinsåser kommer man också långt med.

– Har du koll på dessa tre har du en väldigt bra bas att utforska vidare, menar Gabriel som älskar att tillbringa timmar i köket.

Många såser passar till mycket så känn efter vad just du är sugen på. Man ska inte vara rädd att testa olika såser till olika maträtter, menar Gabriel.

– Den klassiska bearnaisesåsen funkar till allt. Sriracha Aioli med lite hetta och den typen av sås funkar också väldigt bra till grillat kött och kyckling eller vegetariskt nu när värmen är här.

Mat ska upplevas med flera sinnen såsom doft, syn och smak, men också känslor.

– Det kan vara en munkänsla, en viss textur eller varmt som möter kallt. Har du bara varma saker tycker jag det passar väldigt bra att äta maten med en kall sås och tvärtom, säger Gabriel.

Hur du förvarar såsen bäst beror helt på vad det är för sås. Smörsåser ska du till exempel servera och äta direkt när du lyfter den från spisen, medan andra såser kan stå några dagar i kylskåpet.

– Kalla såser, till exempel med torra örter, mår bra av att stå i kyla innan man serverar dem. Då kan de vila någon timme eller över natten. Majonnäs, creme fraiche eller gräddfilssåser är nästan alltid bäst dagen efter, säger Gabriel.

Gabriel Jonsson

Ålder: 35 år.
Gör: Jobbade tidigare inom byggbranschen. Arbetar idag med sitt varumärke Ett Gott Land samt med sociala medier, eventverksamhet och kurser.
Familj: Sambon Olivia och labradoren Britta.
Bor: Visby, Gotland.

Såser för alla tillfällen

På sommaren tillbringar man mycket tid utomhus och har inte alltid tillgång till ett kök. Då är det bra att man kan köpa en sås som man vet att man tycker om.

– Jag gillar att Eriks såser är lättillgängliga och goda. Det är alltid en säker räddare! avslutar Gabriel.

I butik finns nu tre nyheter: Jalapeño Lime & Mynta, Teriyaki mayo och Sriracha Aioli.

1. Eriks Jalapeño Lime & Mynta

Eriks nya sås med smak av jalapeño, lime och fräsch mynta får dig att tänka på soliga Mexiko. Den smakar extra gott till kyckling eller ljust kött.

2. Eriks Teriyaki mayo

Gillar du japanska smaker är du helt rätt ute. Teriyaki mayo har inslag av soja och umami och gör sig bra till lax eller andra asiatiska rätter.

3. Eriks Sriracha Aioli

Sriracha Aioli tar dig till Asien med sin chilihetta och vitlök. Den passar bra tillsammans med lax och utmärkt att ringla över en poké bowl eller sashimi. Aiolin är dessutom vegansk.

Tips!
Eriks såser smakar bäst rumstempererade, men det går att värma på låg effekt i vattenbad på spis. Såsen måste då röras om hela tiden.

EXTERN LÄNK: Få tips på fler goda recept här

Eriks såser

Erik Lallerstedt, grundare av Eriks såser, är en av våra mest kända och folkkära kockar. I Eriks såser är smöret ersatt av rapsolja som gör att såsen håller sig färsk längre. Du hittar Eriks såser på ICA, Hemköp, Coop och City Gross.

Artikeln ovan är framtagen av Brand Studio och Eriks Såser och ej en artikel av Allt om Mat