ANNONSInnehåll från Eriks® Såser

Så gör du Gabriels somriga grillspett: ”Enkelt att förbereda”

Andas in den friska sommarluften, njut av god mat och trevligt sällskap. Att grilla ute i skogen skapar en alldeles speciell känsla.
– Det är alltid skönt att vara ute, man får bara klä sig efter väder, säger mästerkocken Gabriel Jonsson.

EXTERN LÄNK: Hitta goda recept från Eriks såser här

Ut på tur, aldrig sur! Så låter det i alla fall om vi snackar med Gabriel Jonsson, vinnare av Sveriges Mästerkock 2019. Nu är grillsäsongen igång och likt många andra svenskar vill även Gabriel passa på att tillbringa tid utomhus.

Att laga mat ute behöver inte vara så krångligt, och det blir betydligt lättare om du har planerat och förberett dig innan. Grillspett med en potatissallad gillar de allra flesta, och går även bra att göra vegetariskt genom att byta ut köttet.

– Marinaden är väldigt enkel att göra hemma innan du sticker ut i skogen. I den har jag karré, hoisinsås, soja och honung samt en vitlöksklyfta som du bara rör ner och tar med dig ut, säger Gabriel.

Han fortsätter:

– Det här receptet är så bra eftersom barnen och de äldre kan välja sina favoriter på sina spett. Sedan kan du servera det med potatis och en stor sallad.

Foto: Lisa Florin

“Såsernas sås”

Få såser är lika uppskattad som bearnaisesåsen. Troligen på grund av den goda smaken, men också för att den passar till så bra till flera olika rätter. En klassisk bearnaisesås tillagas på smör, schalottenlök, vinäger, dragon, ägg, salt och peppar. Du kan prova att göra den själv hemma eller ta genvägen via Eriks såser när du är ute på en skogsutflykt.

Trots att potatissalladen är väldigt krämig tycker Gabriel att det är gott att förstärka grillspettet med lite klassisk bearnaisesås i träkåsan som han serverar maten i. Eriks Bearnaise är gjord på äkta fransk dragon och högkvalitativ rapsolja istället för på smör.

– Bearnaisesåsen har ju varit populär väldigt länge, och det ryktas om att den slogs första gången i Paris 1936, säger han.

Gabriel tipsar!
Använder du träspett? Lägg dem i blöt några timmar innan du grillar så att de inte börjar brinna. Metallspett är ett annat enkelt alternativ som du kan lägga direkt på grillen.

Foto: Lisa Florin

Grillspett med potatissallad

4 personer

Du behöver

Spett:
60 g karré
1 msk japansk soja
1 msk honung
1 msk hoisinsås
1 st vitlöksklyfta
2 st grillkorvar (till barnen)
1 st kabanoss (till de vuxna)
4 st champinjoner
1 st kokt majskolv
1 st paprika
6 st körsbärstomater

Potatissallad
900 g kokt delikatesspotatis
1 st äpple
1 st gul lök
1/2 dl gräddfil
1/2 dl creme fraiche
1/2 dl majonnäs
1 kruka dill
2 st salladslökar
Salt
Peppar
1 st Eriks® Bearnaise

Gör så här

Spett:

  1. Skär karrén i lagom stora bitar som passar bra att till att trä på spetten.
  2. Marinera karrébitarna. Lägg dem i en plastpåse tillsammans med soja, honung, hoisinsås samt en pressad vitlöksklyfta.
  3. Låt ligga i kylen tills du ska ut i skogen.
  4. Skär ner alla de andra ingredienserna till passande storlekar för att trä på ett spett.

Potatissallad:

  1. Skrubba potatisen, men behåll gärna skalet. Koka sedan potatisen.
  2. Ta av potatisen när den har en liten kärna och låt den svalna i kastrullen. På så sätt efterkokar potatisen och blir perfekt när den svalnat.
  3. Skär ner potatisen i kvartar och lägg i en skål.
  4. Hacka ner äpplet samt den gula löken i mindre bitar och lägg i dessa tillsammans med potatisen.
  5. Ha i gräddfil, creme fraiche, majonnäs samt fint hackad dill i skålen och rör ihop. Smaka av med salt och peppar.

Är du framme i skogen?
Nu är det dags att förbereda grillspetten. Trä på det du önskar och grilla tills att köttet har fått en fin yta och de är klara. Servera med Eriks Bearnaise. Den passar också bra till grillat eller stekt kött, såsom fläsk, nöt och kyckling som till grillade grönsaker.

Foto: Lisa Florin

Sommarens goda nyheter

Eriks såser är grundat av stjärnkocken Erik Lallerstedt och har ett stort utbud av goda såser för alla tillfällen. Nyheterna för våren 2023 är Jalapeño Lime & Mynta, Teriyaki mayo och Sriracha Aioli som finns att köpa i dagligvaruhandeln.

1. Eriks Jalapeño Lime & Mynta

Eriks nya sås med smak av jalapeño, lime och fräsch mynta får dig att tänka på soliga Mexiko. Den smakar extra gott till kyckling eller ljust kött.

2. Eriks Teriyaki mayo

Gillar du japanska smaker är du helt rätt ute. Teriyaki mayo har inslag av soja och umami och gör sig bra till lax eller andra asiatiska rätter.

3. Eriks Sriracha Aioli

Sriracha Aioli tar dig till Asien med sin chilihetta och vitlök. Den passar bra tillsammans med lax och utmärkt att ringla över en poké bowl eller sashimi. Aiolin är dessutom vegansk.

Tips!
Eriks såser smakar bäst rumstempererade, men det går att värma på låg effekt i vattenbad på spis. Såsen måste då röras om hela tiden.

EXTERN LÄNK: Få tips på fler goda recept här

Eriks såser

Erik Lallerstedt, grundare av Eriks såser, är en av våra mest kända och folkkära kockar. I Eriks såser är smöret ersatt av rapsolja som gör att såsen håller sig färsk längre. Du hittar Eriks såser på ICA, Hemköp, Coop och City Gross.

Artikeln ovan är framtagen av Brand Studio och Eriks Såser och ej en artikel av Allt om Mat