Fixa den perfekta grillmiddagen till dejten
Vill du imponera på dejten? Här är ett enkelt och gott recept som kommer få smaklökarna att dansa, och förhoppningsvis bidra till en lyckad träff.
EXTERN LÄNK: Hitta goda recept från Eriks såser här
Frisk luft, härlig grilldoft och naturens lugn. Gabriel Jonsson, vinnare av Sveriges Mästerkock 2019, älskar att vara ute i naturen och laga mat vid vattnet, i skogen eller vid en klippa. Till sommaren går det att göra många olika varianter av grillmiddagen. Lax med svamp, sparris och gul lök är en enkel rätt som han tycker om, och som dessutom funkar bra på första dejten.
– Till en dejtmåltid tycker jag det passar med en massa grillade grönsaker i olika sorter så man själv får välja och lära känna sig dejt, säger Gabriel.
Alla typer av grönsaker som ligger i lager, till exempel purjolök eller kål, kan du sota rejält mycket på grillen.
– Även om det yttre lagret blir bränt kan du bara klä av det och äta de andra delarna som är perfekt grillade, förklarar mästerkocken.
Toppa den goda laxrätten med nyheten Teriyaki mayo som har inslag av både soja och umami. Det är smaker som gifter sig perfekt med grillad lax.
– Och det viktigaste av allt, snåla inte med såsen!
Tips! Placera aluminiumfolie direkt på grillgallret och lägg laxen där på. Då undviker du att det fastnar onödiga matrester på gallret, samtidigt som du enkelt kan ta upp fisken när den är färdiggrillad.
3 tips för dejten
1. Laga mat tillsammans
Att göra en aktivitet under dejten är alltid ett bra sätt att umgås på och lära känna varandra bättre. Det blir dessutom enkelt att hitta nya samtalsämnen. Blir det tyst kan ni alltid prata om maten.
2. Klä dig bekvämt
Det är viktigt att känna dig trygg och bekväm i dina kläder när du är på dejt. Har du en tröja som är alldeles för kall eller ett par skor som skaver kommer du bara att tänka på det. Klä dig därför snyggt och bekvämt och anpassa din outfit utifrån vädret och platsen ni befinner er på.
3. Var nyfiken
Ställ frågor till din dejt och lyssna på svaren. Det är viktigt att båda får prata för att ni ska få en bild av varandra. Om du är nervös innan kan du förbereda några samtalsämnen som du gillar.
Gabriel Jonsson
Ålder: 35 år.
Gör: Jobbade tidigare inom byggbranschen. Arbetar idag med sitt varumärke Ett Gott Land samt med sociala medier, eventverksamhet och kurser.
Familj: Sambon Olivia och labradoren Britta.
Bor: Visby, Gotland.
Så gör du Gabriels grilltallrik
2 personer
Du behöver:
- Lax mid eller back loin (Sushi grade)
- 1 st portabellosvamp
- 2 st färsk gul lök
- 3 st snacksgurkor
- 1/2 huvud vitkål
- 2 st morötter
- 1 st purjolök
- 4 st sparris
- 1 st broccoli
- 1 st Eriks® Teriyaki mayo
- Rapsolja
- Salt
- Peppar
Gör så här:
1. Tänd grillen.
2. Olja och salta både fisken och grönsakerna som du har skurit i lämpliga storlekar utifrån vilken grill du ska använda.
3. Grilla grönsakerna som du önskar och skär ner dem i lite mindre bitar. Grilla laxen på hög
värme så att den får färg, men den får gärna vara lite rå i mitten.
Viktigt! Se över vilken lax du har köpt för att veta om du behöver tillaga den helt. Tänk på att vanlig färsk lax inte rekommenderas att ätas rå. Om fisken däremot till exempel är tillagad som ”sushilax” eller har varit fryst innan går det bra.
4. Skär upp laxen i portionsbitar.
5. Lägg grönsakerna i botten, laxen på toppen och ringla rikligt av Eriks Teriyaki mayo.
Sommarens goda nyheter
Eriks såser är grundat av stjärnkocken Erik Lallerstedt och har ett stort utbud av goda såser för alla tillfällen. Nyheterna för våren 2023 är Jalapeño Lime & Mynta, Teriyaki mayo och Sriracha Aioli som finns att köpa i dagligvaruhandeln.
Artikeln ovan är framtagen av Brand Studio och Eriks Såser och ej en artikel av Allt om Mat
Gott recept till trädgårdsgrillningen – mästerkocken Gabriel tipsar
Gott recept till trädgårdsgrillningen – mästerkocken Gabriel tipsarGrillsäsongen är här! Det är dags att samla ihop vänner och familj och bjuda in till en härlig utemiddag. Här är tips på mat som räcker till alla.EXTERN LÄNK: Hitta goda recept från Eriks® såser här...
Därför älskar svenskarna sås: “Såsen gör susen”
Därför älskar svenskarna sås: “Såsen gör susen”Bearnaise, hollandaise och remoulad. I Sverige är såsen ett viktigt tillbehör till väldigt många maträtter. Vi svenskar konsumerar cirka 5000 ton om året av det populära tillbehöret bearnaise. – Såsen sätter prägeln på...
Grilla vegetariskt – så fixar du en prisvärd och god middag
Grilla vegetariskt – så fixar du en prisvärd och god middagVegetarisk mat är inte bara gott och billigt, det är också nyttigt. Så här fixar du en festlig måltid för hela gänget. – Jag minns verkligen känslan av att vara en fattig student, men det går att laga god mat...
Mästerkocken: Lyckas med såsen – bästa knepen i köket
Mästerkocken: Lyckas med såsen – bästa knepen i köketGabriel Jonsson, vinnare av Sveriges Mästerkock 2019, vet hur man tillagar en riktigt bra sås. Tid och tålamod är två viktiga komponenter. – Det går absolut att rädda en skuren sås, säger han.EXTERN LÄNK: Hitta goda...
Gabriel tipsar: Snabbt och gott vardagsrecept för hela familjen
Gabriel tipsar: Snabbt och gott vardagsrecept för hela familjenSnabbt och enkelt, men framför allt ska det vara gott. När du ska laga mat till hela familjen är det skönt att hitta rätter som uppskattas av alla och där resterna inte går till spillo. – Det här är ett...
Så gör du Gabriels somriga grillspett: ”Enkelt att förbereda”
Så gör du Gabriels somriga grillspett: "Enkelt att förbereda”Andas in den friska sommarluften, njut av god mat och trevligt sällskap. Att grilla ute i skogen skapar en alldeles speciell känsla. – Det är alltid skönt att vara ute, man får bara klä sig efter väder,...
Vilken sås passar till vad? Sveriges mästerkock guidar
Vilken sås passar till vad? Sveriges mästerkock guidarHur vet man egentligen vilken sås som passar till vad och hur kan man tänka för att balansera smakerna? Kocken Gabriel Jonsson reder ut.EXTERN LÄNK: Hitta goda recept från Eriks såser här En god sås kan göra...