ANNONSInnehåll från Eriks® Såser

Grilla vegetariskt – så fixar du en prisvärd och god middag

Vegetarisk mat är inte bara gott och billigt, det är också nyttigt. Så här fixar du en festlig måltid för hela gänget.
– Jag minns verkligen känslan av att vara en fattig student, men det går att laga god mat ändå, säger mästerkocken Gabriel Jonsson.

EXTERN LÄNK: Hitta goda recept från Eriks såser här

Gabriel Jonsson känner många igen från TV-rutan. Han stod nämligen som vinnare i Sveriges Mästerkock 2019 och har sedan dess tillbringat många timmar i köket för att skapa nya spännande recept. Förutom sin stora kärlek till mat, har han ett stort intresse för jakt, fiske och närhet till naturen.

Med långa ljusa kvällar, blå himmel och varmare grader används grillen flitigt under sommarmånaderna. Att grilla på innergården är inte bara mysigt utan också praktiskt om ni är ett stort gäng som ska äta tillsammans. Grillade spett på rotselleri och rotfruktssallad går snabbt och enkelt att göra samtidigt som det är ett lite billigare alternativ för plånboken.

– Rotfrukterna, som man bakar direkt i kolen, kommer se oätliga ut när vi väl tar ut dem men sen klär man av det brända lagret och har jättefina grönsaker där i. De har då bakats i sin egen vätska vilket gör att de smakar mer, förklarar Gabriel.

“Såsen som tar din middag till nästa nivå”

Vissa menar att såsen gör allt för maträtten, ja i alla fall mycket. Lyxa till måltiden med en god tryffelaioli med smak av tryffel och vitlök. Den passar perfekt till grillade grönsaker, men även som dipp med till exempel rotfrukter eller potatis.

– Jag gillar att lägga tryffelaiolin i en spritspåse för att ha bättre kontroll när jag spritsar på spetten, säger mästerkocken.

Gabriel Jonsson

Ålder: 35 år.
Gör: Jobbade tidigare inom byggbranschen. Arbetar idag med sitt varumärke Ett Gott Land samt med sociala medier, eventverksamhet och kurser.
Familj: Sambon Olivia och labradoren Britta.
Bor: Visby, Gotland.

Recept: Gabriels grillade spett på rotselleri

4 personer

Du behöver:
Rotselleri på spett

1 st rotselleri
1 msk rapsolja
1 msk rödvinsvinäger
1 msk honung
1 msk japansk soja
Salt
Peppar

Grillad rotfruktssallad
4 st palsternackor
4 st potatisar (kokade)
4 st rödbetor
4 st morötter
2 st gula lökar

Pesto
1/2 dl pinjenötter
1 dl solroskärnor
2 dl olivolja
1 kruka dill
1 kruka basilika
1 klyfta vitlök
Salt
Peppar

Servera med Eriks® Aioli Tryffel

Gör så här:

    Rotselleri

  1. Börja med att skala och svarva sellerin så tunt du kan, har du ingen svarv så funkar det fint att använda en mandolin också. Lägg den i en skål.
  2. Häll på rapsolja, rödvinsvinäger, honung samt japansk soja. Salta och peppra efter smak och blanda ihop.
  3. Låt marineras någon timme, men gärna över natten. Trä den marinerade sellerin på spett. Grilla på relativt låg värme tills den fått fin färg.

Grillad rotfruktssallad

  1. Lägg samtliga rotfrukter och löken direkt i glöden och låt den bakas tills den är helt mjuk, det brukar ta cirka en timme.
  2. Under tiden kan du göra peston. Mortla pinjenötter, solrosfrön, dill, basilika, vitlök tillsammans med olivolja till en slät pesto. Smaka av med salt och peppar.
  3. När rotfrukterna är klara plockar du upp dem ur glöden och skalar av det brända. Dela ner i mindre storlekar och lägg det i en skål tillsammans med din pesto. Blanda ihop och toppa med ytterligare solroskärnor och örter. Servera med Eriks goda Aioli Tryffel.

3 tips när du handlar mat

1. Köp råvaror i säsong

Att äta mat efter säsong blir inte bara billigare utan oftast också godare i och med att grönsakerna kan skördas när de är mogna och utveckla bättre smak. Dessutom är det bättre för miljön då det krävs färre transporter.

2. Gör storkok och matlådor

Passa på att göra storkok när du väl lagar mat för att spara tid och pengar. Vanligtvis blir det mer ekonomiskt att göra storkok än att laga flera mindre olika rätter. Matplaneringen för veckan blir dessutom enklare när du har färdiglagad mat i kylen eller frysen.

3. Se över veckans erbjudanden

Innan du veckohandlar är det smart att kika på erbjudanden och rabatter. Torrvaror och konserver samt frysvaror är mat som går att förvara länge och som alltid är bra att ha hemma. Kom ihåg! Handla inte på kampanjpris bara för att, utan fundera på om du faktiskt kommer hinna äta upp maten innan den blir gammal.

EXTERN LÄNK: Få tips på fler goda recept här

Goda nyheter i sommar

Erik Lallerstedt, grundare av Eriks såser, är en av våra mest kända och folkkära kockar och har ett stort utbud av goda såser. Smöret är ersatt av rapsolja som gör att såsen håller sig färsk längre. Nyheterna för 2023 är Jalapeño Lime & Mynta, Teriyaki mayo och Sriracha Aioli som finns att köpa i dagligvaruhandeln. Du hittar dem på ICA, Hemköp, Coop och City Gross.

Artikeln ovan är framtagen av Brand Studio och Eriks Såser och ej en artikel av Allt om Mat