Grilla vegetariskt – så fixar du en prisvärd och god middag
Vegetarisk mat är inte bara gott och billigt, det är också nyttigt. Så här fixar du en festlig måltid för hela gänget.
– Jag minns verkligen känslan av att vara en fattig student, men det går att laga god mat ändå, säger mästerkocken Gabriel Jonsson.
EXTERN LÄNK: Hitta goda recept från Eriks såser här
Gabriel Jonsson känner många igen från TV-rutan. Han stod nämligen som vinnare i Sveriges Mästerkock 2019 och har sedan dess tillbringat många timmar i köket för att skapa nya spännande recept. Förutom sin stora kärlek till mat, har han ett stort intresse för jakt, fiske och närhet till naturen.

Med långa ljusa kvällar, blå himmel och varmare grader används grillen flitigt under sommarmånaderna. Att grilla på innergården är inte bara mysigt utan också praktiskt om ni är ett stort gäng som ska äta tillsammans. Grillade spett på rotselleri och rotfruktssallad går snabbt och enkelt att göra samtidigt som det är ett lite billigare alternativ för plånboken.
– Rotfrukterna, som man bakar direkt i kolen, kommer se oätliga ut när vi väl tar ut dem men sen klär man av det brända lagret och har jättefina grönsaker där i. De har då bakats i sin egen vätska vilket gör att de smakar mer, förklarar Gabriel.
“Såsen som tar din middag till nästa nivå”
Vissa menar att såsen gör allt för maträtten, ja i alla fall mycket. Lyxa till måltiden med en god tryffelaioli med smak av tryffel och vitlök. Den passar perfekt till grillade grönsaker, men även som dipp med till exempel rotfrukter eller potatis.
– Jag gillar att lägga tryffelaiolin i en spritspåse för att ha bättre kontroll när jag spritsar på spetten, säger mästerkocken.

Gabriel Jonsson
Ålder: 35 år.
Gör: Jobbade tidigare inom byggbranschen. Arbetar idag med sitt varumärke Ett Gott Land samt med sociala medier, eventverksamhet och kurser.
Familj: Sambon Olivia och labradoren Britta.
Bor: Visby, Gotland.

Recept: Gabriels grillade spett på rotselleri
4 personer
Du behöver:
Rotselleri på spett
1 st rotselleri
1 msk rapsolja
1 msk rödvinsvinäger
1 msk honung
1 msk japansk soja
Salt
Peppar
Grillad rotfruktssallad
4 st palsternackor
4 st potatisar (kokade)
4 st rödbetor
4 st morötter
2 st gula lökar
Pesto
1/2 dl pinjenötter
1 dl solroskärnor
2 dl olivolja
1 kruka dill
1 kruka basilika
1 klyfta vitlök
Salt
Peppar
Servera med Eriks® Aioli Tryffel
-
Rotselleri
- Börja med att skala och svarva sellerin så tunt du kan, har du ingen svarv så funkar det fint att använda en mandolin också. Lägg den i en skål.
- Häll på rapsolja, rödvinsvinäger, honung samt japansk soja. Salta och peppra efter smak och blanda ihop.
- Låt marineras någon timme, men gärna över natten. Trä den marinerade sellerin på spett. Grilla på relativt låg värme tills den fått fin färg.
Grillad rotfruktssallad
- Lägg samtliga rotfrukter och löken direkt i glöden och låt den bakas tills den är helt mjuk, det brukar ta cirka en timme.
- Under tiden kan du göra peston. Mortla pinjenötter, solrosfrön, dill, basilika, vitlök tillsammans med olivolja till en slät pesto. Smaka av med salt och peppar.
- När rotfrukterna är klara plockar du upp dem ur glöden och skalar av det brända. Dela ner i mindre storlekar och lägg det i en skål tillsammans med din pesto. Blanda ihop och toppa med ytterligare solroskärnor och örter. Servera med Eriks goda Aioli Tryffel.
3 tips när du handlar mat

1. Köp råvaror i säsong
Att äta mat efter säsong blir inte bara billigare utan oftast också godare i och med att grönsakerna kan skördas när de är mogna och utveckla bättre smak. Dessutom är det bättre för miljön då det krävs färre transporter.
2. Gör storkok och matlådor
Passa på att göra storkok när du väl lagar mat för att spara tid och pengar. Vanligtvis blir det mer ekonomiskt att göra storkok än att laga flera mindre olika rätter. Matplaneringen för veckan blir dessutom enklare när du har färdiglagad mat i kylen eller frysen.
3. Se över veckans erbjudanden
Innan du veckohandlar är det smart att kika på erbjudanden och rabatter. Torrvaror och konserver samt frysvaror är mat som går att förvara länge och som alltid är bra att ha hemma. Kom ihåg! Handla inte på kampanjpris bara för att, utan fundera på om du faktiskt kommer hinna äta upp maten innan den blir gammal.
Goda nyheter i sommar
Erik Lallerstedt, grundare av Eriks såser, är en av våra mest kända och folkkära kockar och har ett stort utbud av goda såser. Smöret är ersatt av rapsolja som gör att såsen håller sig färsk längre. Nyheterna för 2023 är Jalapeño Lime & Mynta, Teriyaki mayo och Sriracha Aioli som finns att köpa i dagligvaruhandeln. Du hittar dem på ICA, Hemköp, Coop och City Gross.
Artikeln ovan är framtagen av Brand Studio och Eriks Såser och ej en artikel av Allt om Mat
Gott recept till trädgårdsgrillningen – mästerkocken Gabriel tipsar
Gott recept till trädgårdsgrillningen – mästerkocken Gabriel tipsarGrillsäsongen är här! Det är dags att samla ihop vänner och familj och bjuda in till en härlig utemiddag. Här är tips på mat som räcker till alla.EXTERN LÄNK: Hitta goda recept från Eriks® såser här...
Därför älskar svenskarna sås: “Såsen gör susen”
Därför älskar svenskarna sås: “Såsen gör susen”Bearnaise, hollandaise och remoulad. I Sverige är såsen ett viktigt tillbehör till väldigt många maträtter. Vi svenskar konsumerar cirka 5000 ton om året av det populära tillbehöret bearnaise. – Såsen sätter prägeln på...
Mästerkocken: Lyckas med såsen – bästa knepen i köket
Mästerkocken: Lyckas med såsen – bästa knepen i köketGabriel Jonsson, vinnare av Sveriges Mästerkock 2019, vet hur man tillagar en riktigt bra sås. Tid och tålamod är två viktiga komponenter. – Det går absolut att rädda en skuren sås, säger han.EXTERN LÄNK: Hitta goda...
Fixa den perfekta grillmiddagen till dejten
Fixa den perfekta grillmiddagen till dejtenVill du imponera på dejten? Här är ett enkelt och gott recept som kommer få smaklökarna att dansa, och förhoppningsvis bidra till en lyckad träff.EXTERN LÄNK: Hitta goda recept från Eriks såser här Frisk luft, härlig...
Gabriel tipsar: Snabbt och gott vardagsrecept för hela familjen
Gabriel tipsar: Snabbt och gott vardagsrecept för hela familjenSnabbt och enkelt, men framför allt ska det vara gott. När du ska laga mat till hela familjen är det skönt att hitta rätter som uppskattas av alla och där resterna inte går till spillo. – Det här är ett...
Så gör du Gabriels somriga grillspett: ”Enkelt att förbereda”
Så gör du Gabriels somriga grillspett: "Enkelt att förbereda”Andas in den friska sommarluften, njut av god mat och trevligt sällskap. Att grilla ute i skogen skapar en alldeles speciell känsla. – Det är alltid skönt att vara ute, man får bara klä sig efter väder,...
Vilken sås passar till vad? Sveriges mästerkock guidar
Vilken sås passar till vad? Sveriges mästerkock guidarHur vet man egentligen vilken sås som passar till vad och hur kan man tänka för att balansera smakerna? Kocken Gabriel Jonsson reder ut.EXTERN LÄNK: Hitta goda recept från Eriks såser här En god sås kan göra...