ANNONSInnehåll från Eriks® Såser

Därför älskar svenskarna sås: “Såsen gör susen”

Bearnaise, hollandaise och remoulad. I Sverige är såsen ett viktigt tillbehör till väldigt många maträtter. Vi svenskar konsumerar cirka 5000 ton om året av det populära tillbehöret bearnaise.
  – Såsen sätter prägeln på en rätt utöver själva huvudråvaran, säger Marie Lannebrink, Senior Brand Manager, Eriks® Såser, en del av Kavli®.

EXTERN LÄNK: Hitta goda recept från Eriks® såser här

Vårt svenska kök är känt för våra unika såser som ger smak och karaktär till flera av våra traditionella rätter, som gräddsås till köttbullar, hovmästarsås till gravad lax på våra högtider eller en enklare brunsås till köttet. Relationen till sås i Sverige är en kärlekshistoria och många traditionella rätter där specifika såser ingår har gått i arv i generationer.

– Sås är en integrerad del av våra svenska mattraditioner och ger en känsla av igenkänning och hemtrevnad. Dessutom är vi i Sverige duktiga på att grilla och grillmaten kräver lite andra såser än de traditionella, säger Marie Lannebrink.

“Såsen gör susen”

Att addera en sås till din måltid kan verkligen göra skillnad för smakupplevelsen och ge det lilla extra. En sås kan ses som en brygga mellan proteinet, kolhydraterna och tillbehören som binder samman en rätt, menar Marie.

– Såsen sätter prägeln på en rätt utöver själva huvudråvaran och är den viktigaste komponenten för att skapa balans och harmoni i en maträtt. Och den förbättrar smaken, konsistensen och den övergripande njutningen av maten. Såsen gör susen helt enkelt.

Bearnaisedagen

Den sås vi svenskar helst äter är bearnaise. En sås som blivit så populär att stjärnkocken Erik Lallerstedt instiftade Bearnaisedagen som infaller den 18 maj varje år. I Eriks® breda sås sortiment finns det flera olika varianter av den populära såsen. Några andra nyheter för i år är bland annat Jalapeno Lime & Mynta.

– En personlig favorit är Eriks® Jalapeño Lime & Mynta som med sin smakrika karaktär får oss att tänka på soliga Mexiko. Den ger ett härligt friskt och fräscht smaklyft till din grillade kyckling eller annat ljust kött. Passar perfekt till sommarens grillbjudning, säger Marie.

Välj rätt sås till din mat

När du ska välja vilken sås du ska ha till din maträtt behöver du tänka på om såsen ska balansera eller kontrastera med smakerna i det du tänkt laga. Fundera över hur allt ska passa ihop.

– Tänk på huvudingredienserna, deras naturliga smak och den övergripande smakprofilen du vill uppnå. Om rätten är fyllig och tung kan en lättare sås med syra eller syrlighet ge en uppfriskande kontrast. Å andra sidan kan en krämig eller välsmakande sås verkligen lyfta en lättare rätt. Men som sagt, välj sås efter ditt tycke och smak, var inte rädd för att experimentera med olika såser till dina favoriträtter, säger Marie.

Tips! Nyheterna på hyllan för våren och sommaren är Jalapeño Lime & Mynta, Teriyaki mayo och Sriracha Aioli. De är godast att servera kalla och passar utmärkt till det du vill grilla i sommar.

1. Eriks® Jalapeño Lime & Mynta

Eriks® nya sås med smak av jalapeño, lime och fräsch mynta får dig att tänka på soliga Mexiko. Den smakar extra gott till kyckling eller ljust kött.

2. Eriks® Teriyaki mayo

Gillar du japanska smaker är du helt rätt ute. Teriyaki mayo har inslag av soja och umami och gör sig bra till lax eller andra asiatiska rätter.

3. Eriks® Sriracha Aioli

Sriracha Aioli tar dig till Asien med sin chilihetta och vitlök. Den passar bra tillsammans med lax och utmärkt att ringla över en poké bowl eller sashimi. Aiolin är dessutom vegansk.

Tips!
Eriks® såser smakar bäst rumstempererade, men det går att värma på låg effekt i vattenbad på spis. Såsen måste då röras om hela tiden.

EXTERN LÄNK: Få tips på fler goda recept här

Eriks® såser

Erik Lallerstedt, grundare av Eriks® såser, är en av våra mest kända och folkkära kockar. I Eriks® såser är smöret ersatt av rapsolja som gör att såsen håller sig färsk längre. Du hittar Eriks® såser på ICA, Hemköp, Coop och City Gross

Artikeln ovan är framtagen av Brand Studio och Eriks Såser och ej en artikel av Allt om Mat