ANNONSInnehåll från Seafood from Norway

Prova Sofia Henrikssons receptfavorit: “Det är så fantastiskt gott!”

Kocken Sofia Henriksson vet hur man lyckas i köket. Ta del av hemligheten bakom en smakrik och saftig rätt och njut av ett egenkomponerat recept från mästerkocken.

Sofia Henriksson är en kock som på kort tid har blivit en välkänd profil inom den svenska matvärlden. Efter att ha vunnit Sveriges mästerkock har hon fortsatt att imponera med sin kreativitet, och sensommarmaten fortsätter hon att laga ett bra tag till. Nu bjuder hon på ett helt nytt recept – fiskpaket på grillen med torsk, lax, räkor och dragonsmör.

– Fiskpaket på grillen är verkligen en del av min barndom och uppväxt. Jag fullkomligt älskar det och det är ett sånt sommartecken för mig. Det här receptet är också en blinkning till bearnaisesåsen som jag också älskar till grillat, säger Sofia. 

Att grilla är bland det somrigaste som finns, men för den som hellre lagar maten inomhus går det här receptet minst lika bra att laga i ugn. 

– Det man kan göra då är att lägga allt i en ugnsform istället för i små paket, men lägg gärna folie som ett lock, tipsar Sofia. 

Är du ute efter mer höstiga smaker på tallriken rekommenderar hon att byta ut örtsåsen mot en lite hetare sås som kan ha samma grund. Tillsätt bara paprikapulver, vitlök och cayennepeppar istället för de färska örterna. Hemligheten bakom en smakrik och saftig rätt då?

– Snåla inte med sås och använd färska örter! För att få fisken så saftig som möjligt så gäller det att inte överkoka den, så gör hellre lite större bitar av fisken än för små så att de tar lite längre tid att tillaga. 

Vad gillar du med sjömaten från Norge?

– Det är så fantastiskt gott! Det är nyttigt och hälsosamt och samtidigt det godaste jag vet. Det går att variera i det oändliga och funkar precis lika bra till vardags som till fest. 

Tips! Titta efter logotypen Seafood from Norway när du ska köpa norsk lax, räkor eller torsk, eller be personalen i fiskdisken om sjömat från Norge.

Recept: Fiskpaket på grillen med torsk, lax, räkor och dragonsmör

Dessa paket kan förberedas innan, och de går även att laga i ugn istället för på grillen.

4 portioner

Ingredienser:

300 g norsk torsk ryggfilé

300 g norsk laxfilé

400 g norska räkor, med skal

800 g färskpotatis

1 knippe sparris

3 salladslökar

250 g körsbärstomat

1 paket fetaost

Dragonsmör:

200 g smör

1 kruka dragon

1 tsk flingsalt

3 klyfta vitlök

Örtsås:

2 msk basilika, färsk

2 msk gräslök, färsk

2 msk persilja

2 msk dill, färsk

1 msk dragon, färsk

3 dl gräddfil

1 dl majonnäs

1 tsk honung

Salt och peppar

Citron

Gör så här:

1. Koka potatisen så att den nästan är klar, den ska fortfarande vara lite hård i mitten.

2. Tärna fisken och hacka grönsakerna grovt. 

3. Lägg ut ett ark grillfolie och lägg sedan ett nästan lika stort papper bakplåtspapper eller smörpapper ovanpå.

4. Lägg en klick olivolja på pappret och varva sedan med fisk, potatis, sparris, lök och tomat.

5. Toppa till sist med fetaost, salt och svartpeppar. Slå ihop paketet och ställ redo för grillen.

6. Mosa ut smöret med en gaffel, hacka dragonen och pressa vitlöksklyftan. 

7. Rör ihop smöret med örter och lök, strö över salt och rulla ihop till en rulle i gladpack. Ställ in i frysen.

8. Skala räkorna. 

9. Rör ihop alla ingredienser till såsen och ställ kallt. 

10. Ställ foliepaketen på grillen i 10-15 minuter tills fisken är klar. 

11. Skiva smöret och lägg ner en klick per paket och låt stå en extra minut. 

12. Servera sedan genom att ta bort folien, lägg bakplåtspappret i en tallrik, toppa med örtsås, räkor och citron. NJUT!

Visste du att…

 att äta norsk lax är bra för hjärtat, skelettet och hjärnan.

 de norska räkorna är välkända för sin smakkvalitet tack vare den fasta och saftiga konsistensen.

 en portion torsk till middag täcker ditt dagliga behov av omega-3.

Hitta fler goda recept med norsk sjömat här.

Seafood from Norway

Norge har perfekta förhållanden för små och stora fiskar, skaldjur och andra organismer och är världens näst största exportör av sjömat. Det är tack vare Golfströmmen som för med sig varmt vatten från Mexikanska golfen hela vägen över Atlanten, som sedan flyter norrut längs den norska kusten in i Arktis iskalla vatten. Ta reda på mer om norsk sjömat här. 

Artikeln ovan är framtagen av Brand Studio och Seafood from Norway och ej en artikel av Allt om Mat