
Så lyckas du med torskburgaren – tips och recept för hela familjen
Hamburgare är alltid ett säkert kort, men när provade du senast en ny variant? Torsken är mångsidig och går att grilla, koka eller steka – dessutom är den både god och nyttig. Här är tipsen som tar din burgare till nästa nivå.
Torsken har varit med oss i tusentals år tillbaka, både som livsmedel och handelsvara. Visste du att torsk kan torkas och konserveras utan att den tappar smak? Det gör den perfekt för export och frakt till avlägsna platser. I Norges vatten finns det två typer av torsk: kusttorsken och den arktiska torsken. Det är den norska arktiska torsken som är viktigast för den norska fiskeindustrin.
– När det gäller den norska torsken kommer den från världens största torskbestånd, det nordöstra arktiska torskbeståndet. Det är ett bestånd med full reproduktiv kapacitet enligt ICES, Internationella Havsforskningsrådet. Den kan ätas med gott samvete, säger Charlotte Rapp, Manager Sverige på Norges Sjømatråd.
Kulinarisk delikatess i världen
Under varje vinter återvänder torsken från Barents hav till sitt ursprungliga lekområde utanför Nordnorges kust. På resan utvecklar fisken starka muskler och får ett fast och magert vitt kött. Under januari till april sker fisket, vilket har gjort att Norges befolkning varje år väntar på den goda säsongstorsken. Färsk skrei har blivit Norges mest eftertraktade exportprodukt inom sjömatsindustrin tack vare den rena smaken. Skreisäsongen är därför väldigt viktig för landet och kustsamhällena i Nordnorge.
Den norska arktiska torsken är rik på:
- Protein
- Vitamin A, D och B12
- Selen
- Antioxidanter
- Omega-3

3 fakta om Skrei – norsk atlantisk torsk
- Utanför ön Lofoten och Vesterålen håller skreien huvudsakligen till.
- Skrei betyder ”vandrare”. Detta i och med den långa resan som torsken simmar från Barents hav till Nordnorges kust varje år.
- Skrei är ofta större än kusttorsken och har en fast konsistens med mycket vitt, skivigt kött.
Tipsen för en extra god burgare
1. Prova torsk istället för kött
En burgare måste inte bestå av kött. Våga prova dig fram för att hitta en ny favorit. Med torsk i burgaren får du in många nyttigheter i din måltid. Torskens fiskkött har en mild och god smak som passar perfekt att kombinera med olika tillbehör i en burgare.
– Fisk har ett lägre koldioxidavtryck än kött. Fisk är också fullproppat med viktiga vitaminer och mineraler, såsom D-vitamin, jod och selen, säger Charlotte Rapp, Manager Sverige på Norges Sjømatråd.
2. Grilla eller ånga
Du kan tillaga din torsk till burgaren på flera olika sätt. Om du är sugen på smak av grillat kan du med fördel göra den i ett foliepaket eller i ett fiskgaller. Vill du få till en snabb matlagning? Ånga torsken genom att koka upp vatten i en kastrull, salta och peppra fisken och lägg den sen i en sil ovanför det kokande vattnet. Sätt på locket och låt sjuda i cirka 6-7 minuter. Fisken är klar när den är vit i köttet.
3. Få frasig fisk
Vill du att fisken ska bli krispig? Lägg mjöl, uppvispat ägg och panko i tre separata skålar. Doppa därefter filéerna i mjöl, ägg och panko som du sedan steker i smör. Det kommer barnen troligtvis att älska. Genom att panera fisken faller den inte sönder lika lätt i stekpannan.
4. Låt alla montera sin egen burgare
Barn gillar att vara delaktiga och själva få lägga upp maten – och en burgare går att variera på massa olika sätt. Låt varje familjemedlem få välja sina tillbehör och lägga upp sin burgare precis så som hen önskar.
5. Rosta hamburgerbrödet
Nej tack till torrt bröd! Genom att rosta brödet, antingen i stekpannan eller brödrosten, blir det krispigt och smakar färskt. Gör det precis innan det är dags att servera maten.

Recept: Norsk torskburgare med rotfruktsfrites & currymajonnäs
4 portioner
Du behöver:
600 g norsk torskfilé
4 st hamburgerbröd
4 bladromansallad
2 msk smör
1 tomat
1 lök, gul
Salt
Peppar
Rotfruktsfrites
1 bakpotatis
2 st morötter
0.25 st rotselleri
1 palsternacka
3 msk rapsolja
Salt
peppar
Dressing
2 dl majonnäs
2 dl syltgurka
0.5 msk curry
Gör så här:
Rotfruktsfrites:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Skala potatis och rotfrukterna, skär sedan i stavar.
3. Lägg på plåt, ringla över rapsolja och avsluta med salt och peppar.
4. Rosta i ugn tills de är mjuka, ca 30 minuter.
Dressing: Blanda ihop majonnäsen, hackade pickles och curry.
Torskburgare:
1. Stek torsken i smör i ca 3-4 min på varje sida. Salta och peppra.
2. Skiva tomaterna och den gula löken i fina skivor.
3. Rosta gärna bröden i ugnen. Lägg ihop torskburgaren, börja med romansalladen.
4. Servera rotfruktsfritsen till.
Seafood from Norway
Norge har perfekta förhållanden för små och stora fiskar, skaldjur och andra organismer och är världens näst största exportör av sjömat. Det är tack vare Golfströmmen som för med sig varmt vatten från Mexikanska golfen hela vägen över Atlanten, som sedan flyter norrut längs den norska kusten in i Arktis iskalla vatten. Tips! Kika på förpackningen för att ta reda på om sjömaten kommer från Norge. Läs mer här.
Artikeln ovan är framtagen av Brand Studio och Seafood from Norway och ej en artikel av Allt om Mat
Taco fiesta! Superenkelt tilltugg med fredagskänsla
Taco fiesta! Superenkelt tilltugg med fredagskänslaSätt guldkant på vardagen med ett festligt recept på räkor. Förutom att räkan är ett gott skaldjur är det även näringsrikt och en underbar ingrediens som sätter smak på vilken rätt som helst.EXTERN LÄNK: Hitta goda...
Från hav till tallrik – här är torskens resa
Från hav till tallrik – här är torskens resaFrån det iskalla havet i Norge till att ligga på en tallrik tillsammans med färska grönsaker och nykokt potatis. Här är torskens resa från hav till tallrik. – Torsk är en av världens mest eftertraktade fiskprodukter, säger...
Därför är torsk bra för kroppen: “Nödvändigt för hjärnans tillväxt”
Därför är torsk bra för kroppen: “Nödvändigt för hjärnans tillväxt”Enligt de nya nordiska näringsråden bör vi äta 300-450 gram fisk i veckan. Torsk är en fisk som är både hälsosam och god. – Utöver omega 3-fettsyror, vitaminer och proteiner är torsken rik på jod,...
3 laxrecept att imponera med på nästa middag
3 laxrecept att imponera med på nästa middagLaxen är mild och fin i sin smak och passar till mängder av rätter. Vill du imponera på dina gäster? Här är tre varianter av den norska laxen som du kan servera vid nästa middagsbjudning.Extern länk: Hitta goda recept med...
Enkla och riktigt goda vardagsmiddagar med räkor
Enkla och riktigt goda vardagsmiddagar med räkorRäkfrossa, räktacos, räksallad eller räkpasta. Möjligheterna är oändliga. Räkorna, som många förknippar med lyx, funkar även utmärkt till vardagsmaten. Här hittar du goda recept som är enkla att göra hemma.EXTERN LÄNK:...
Det här visste du inte om räkor – se tipsen
Det här visste du inte om räkor – se tipsenÄt fisk och skaldjur två till tre gånger i veckan – det rekommenderar Livsmedelsverket. – Norska räkor är mycket näringsrika, de innehåller gott om protein och flera vitaminer och mineraler, säger Charlotte Rapp, Manager...
Därför är lax bra att få in i din veckomeny – myterna att slå hål på
Därför är lax bra att få in i din veckomeny – myterna att slå hål påAtt äta fisk är bra för din kropp och laxen från Norge är rik på flera vitaminer. – Fisk har ett lägre koldioxidavtryck än vad kött har och är också fullproppat med viktiga vitaminer och mineraler,...
Så lätt gör du tacos med en twist – knepet som gör den extra saftig
Så lätt gör du tacos med en twist – knepet som gör den extra saftigVäck nytt liv i din favoriträtt! Här är receptet att prova nästa gång det är dags för tacomys med familjen.EXTERN LÄNK: Hitta fler nyttiga och goda recept här. Tacos hör till många av svenskarnas...
Fiskexperten om lax: “Bra att äta en gång i veckan”
Fiskexperten om lax: “Bra att äta en gång i veckan”Simmar, hoppar och leker. Lax är en populär fisk som är lika god rå som grillad. Dessutom är laxen en utmärkt källa till protein. – Lax är väldigt hälsosam mat och ingår i Livsmedelsverkets rekommendationer om att äta...
Så får ni in mer fisk i vardagen – goda recept på torsk
Så får ni in mer fisk i vardagen – goda recept på torskTorsken är precis lika populär på middagsbordet idag som den var under stenåldern. Dessutom innehåller den ett antal viktiga näringsämnen. – Torsken har varit viktig för Norge i över 1000 år, säger Charlotte Rapp,...
Fördelarna med att äta torsk – experten förklarar
Fördelarna med att äta torsk – experten förklararDet finns många anledningar att servera torsk hemma. – Fisk har ett lägre koldioxidavtryck än vad kött har. Fisk är också fullproppat med viktiga vitaminer och mineraler, såsom D-vitamin, jod och selen, säger Charlotte...