ANNONSInnehåll från Seafood from Norway

Så lyckas du med torskburgaren – tips och recept för hela familjen

Hamburgare är alltid ett säkert kort, men när provade du senast en ny variant? Torsken är mångsidig och går att grilla, koka eller steka – dessutom är den både god och nyttig. Här är tipsen som tar din burgare till nästa nivå.
EXTERN LÄNK: Hitta fler nyttiga och goda recept här.

Torsken har varit med oss i tusentals år tillbaka, både som livsmedel och handelsvara. Visste du att torsk kan torkas och konserveras utan att den tappar smak? Det gör den perfekt för export och frakt till avlägsna platser. I Norges vatten finns det två typer av torsk: kusttorsken och den arktiska torsken. Det är den norska arktiska torsken som är viktigast för den norska fiskeindustrin.

– När det gäller den norska torsken kommer den från världens största torskbestånd, det nordöstra arktiska torskbeståndet. Det är ett bestånd med full reproduktiv kapacitet enligt ICES, Internationella Havsforskningsrådet. Den kan ätas med gott samvete, säger Charlotte Rapp, Manager Sverige på Norges Sjømatråd.

Kulinarisk delikatess i världen

Under varje vinter återvänder torsken från Barents hav till sitt ursprungliga lekområde utanför Nordnorges kust. På resan utvecklar fisken starka muskler och får ett fast och magert vitt kött. Under januari till april sker fisket, vilket har gjort att Norges befolkning varje år väntar på den goda säsongstorsken. Färsk skrei har blivit Norges mest eftertraktade exportprodukt inom sjömatsindustrin tack vare den rena smaken. Skreisäsongen är därför väldigt viktig för landet och kustsamhällena i Nordnorge.

Den norska arktiska torsken är rik på:

  • Protein
  • Vitamin A, D och B12
  • Selen
  • Antioxidanter
  • Omega-3

3 fakta om Skrei – norsk atlantisk torsk

  1. Utanför ön Lofoten och Vesterålen håller skreien huvudsakligen till.
  2. Skrei betyder ”vandrare”. Detta i och med den långa resan som torsken simmar från Barents hav till Nordnorges kust varje år.
  3. Skrei är ofta större än kusttorsken och har en fast konsistens med mycket vitt, skivigt kött.

Tipsen för en extra god burgare

1. Prova torsk istället för kött
En burgare måste inte bestå av kött. Våga prova dig fram för att hitta en ny favorit. Med torsk i burgaren får du in många nyttigheter i din måltid. Torskens fiskkött har en mild och god smak som passar perfekt att kombinera med olika tillbehör i en burgare.

– Fisk har ett lägre koldioxidavtryck än kött. Fisk är också fullproppat med viktiga vitaminer och mineraler, såsom D-vitamin, jod och selen, säger Charlotte Rapp, Manager Sverige på Norges Sjømatråd.

2. Grilla eller ånga
Du kan tillaga din torsk till burgaren på flera olika sätt. Om du är sugen på smak av grillat kan du med fördel göra den i ett foliepaket eller i ett fiskgaller. Vill du få till en snabb matlagning? Ånga torsken genom att koka upp vatten i en kastrull, salta och peppra fisken och lägg den sen i en sil ovanför det kokande vattnet. Sätt på locket och låt sjuda i cirka 6-7 minuter. Fisken är klar när den är vit i köttet.

3. Få frasig fisk
Vill du att fisken ska bli krispig? Lägg mjöl, uppvispat ägg och panko i tre separata skålar. Doppa därefter filéerna i mjöl, ägg och panko som du sedan steker i smör. Det kommer barnen troligtvis att älska. Genom att panera fisken faller den inte sönder lika lätt i stekpannan.

4. Låt alla montera sin egen burgare
Barn gillar att vara delaktiga och själva få lägga upp maten – och en burgare går att variera på massa olika sätt. Låt varje familjemedlem få välja sina tillbehör och lägga upp sin burgare precis så som hen önskar.

5. Rosta hamburgerbrödet
Nej tack till torrt bröd! Genom att rosta brödet, antingen i stekpannan eller brödrosten, blir det krispigt och smakar färskt. Gör det precis innan det är dags att servera maten.

Recept: Norsk torskburgare med rotfruktsfrites & currymajonnäs

4 portioner

Du behöver:

600 g norsk torskfilé
4 st hamburgerbröd
4 bladromansallad
2 msk smör
1 tomat
1 lök, gul
Salt
Peppar

Rotfruktsfrites
1 bakpotatis
2 st morötter
0.25 st rotselleri
1 palsternacka
3 msk rapsolja
Salt
peppar

Dressing
2 dl majonnäs
2 dl syltgurka
0.5 msk curry

Gör så här:

Rotfruktsfrites:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Skala potatis och rotfrukterna, skär sedan i stavar.
3. Lägg på plåt, ringla över rapsolja och avsluta med salt och peppar.
4. Rosta i ugn tills de är mjuka, ca 30 minuter.

Dressing: Blanda ihop majonnäsen, hackade pickles och curry.

Torskburgare:
1. Stek torsken i smör i ca 3-4 min på varje sida. Salta och peppra.
2. Skiva tomaterna och den gula löken i fina skivor.
3. Rosta gärna bröden i ugnen. Lägg ihop torskburgaren, börja med romansalladen.
4. Servera rotfruktsfritsen till.

Seafood from Norway

Norge har perfekta förhållanden för små och stora fiskar, skaldjur och andra organismer och är världens näst största exportör av sjömat. Det är tack vare Golfströmmen som för med sig varmt vatten från Mexikanska golfen hela vägen över Atlanten, som sedan flyter norrut längs den norska kusten in i Arktis iskalla vatten. Tips! Kika på förpackningen för att ta reda på om sjömaten kommer från Norge. Läs mer här.

Artikeln ovan är framtagen av Brand Studio och Seafood from Norway och ej en artikel av Allt om Mat