ANNONSInnehåll från Seafood from Norway

Så får ni in mer fisk i vardagen – goda recept på torsk

Torsken är precis lika populär på middagsbordet idag som den var under stenåldern. Dessutom innehåller den ett antal viktiga näringsämnen.
– Torsken har varit viktig för Norge i över 1000 år, säger Charlotte Rapp, Manager Sverige på Norges Sjømatråd.

EXTERN LÄNK: Hitta fler nyttiga och goda recept här.

Kanske känner du igen torsken allra mest i den brittiska traditionella rätten Fish and chips? Torsken är mångsidig och kan kokas, ugnsstekas, grillas eller till och med ätas rå i sushi. I Norges vatten trivs den som bäst. Där finns det två typer av torsk – kusttorsken och den arktiska torsken. Den är den sistnämnda som är viktigast för dagens norska fiskeindustri.

Torsk funkar utmärkt att torka och konservera utan att den tappar smak. Det gör råvaran extra bra att exportera och frakta till avlägsna platser. Visste du att vikingarna lastade torkad torsk ombord på deras skepp? Det var därför de kunde resa så långt, vilket senare ledde till att torsken blev eftertraktad över hela Europa.

– Norge hade inte varit det land det är idag om det inte vore för torsken. Vi har också lärt av torskkrisen på 80-talet. En ansvarsfull fiskeriförvaltning baserat på ovärderliga havsforskningsresurser gör att torsken kommer tillbaka varje år. Kontroll, kvotering och havsforskning är stickord för ansvarsfulla fiskerier, säger Charlotte Rapp, Manager Sverige på Norges Sjømatråd.

Torsken – extra viktig för barn

Torsken har en mild smak och vit färg, och kan kombineras med många olika kryddor och tillbehör. Men det är inte alltid så lätt att introducera nya rätter för barn. Ofta föredrar de samma gamla vanliga där fisk och grönsaker sällan står högst upp på listan. Känner du igen dig? Du är inte ensam och det finns knep att ta till.

Torsken är rik på näringsämnen och innehåller omega 3-fettsyror, vitaminer och proteiner. Den är även rik på jod som är ett viktigt mineralämne. Dessa näringsämnen är viktiga för ämnesomsättningen och nödvändiga för hjärnans tillväxt och utvecklingen hos barn.

Så får du barnen att äta mer fisk

1. Introducera fisken tidigt
Så fort barnet får börja äta vanlig mat kan du låta ditt barn smaka på fisk. Det är enklare att introducera fisken för ett litet barn, än när barnet är äldre och kanske inte är lika nyfiken på nya smaker och konsistenser.

2. Lär barnen om fisk
Man blir “smart” av att äta fisk! Förklara och berätta och låt barnet ställa frågor om fisken. Vart lever den och hur hamnar den i matbutiken? Att skapa ett intresse för maten vi äter kan göra det lite lättare att få ditt barn att äta till exempel fisk.

3. Ha en bra inställning
Vad du gör och hur du pratar har stor betydelse för ditt barn. Barn gör som bekant inte som vi vuxna säger utan som vi vuxna gör. Kom ihåg att vara positiv och visa att du gillar fisk. Då är chansen större att barnet också kommer göra det.

Recept: Panerad torsk med tomat och paprika

4 portioner

Livsmedelsverket menar att man har lättare att få i sig många av de näringsämnen som
kroppen behöver om man äter fisk 2-3 gånger i veckan och varierar mellan olika sorter. Det får gärna vara både enkelt och gott. Stekt torsk tillsammans med stekt tomat och paprika ger en spännande smakkombination och passar hela familjen.

Du behöver:
700 g Norsk torskfilé, utan skinn och ben
2 msk vetemjöl
1 msk salt
0.25 msk cayennepeppar
3 tomater
2 paprikor, grön
1 msk matolja
1 msk smör
1.5 dl vatten
1 st citron
Potatis
Gör så här:
1. Skär torsken i portionsbitar.
2. Blanda mjöl, salt och cayennepeppar, och vänd fiskbitarna i blandningen.
3. Skålla tomaterna genom att skära ett kryss på toppen, sänka ned i kokande vatten ett par minuter och sedan dra över med iskallt vatten. Dra av skinnet, ta bort kärnorna och skär tomatköttet i tärningar.
4. Skär paprika i tärningar.
5. Stek fisken gyllenbrun och genomstekt i en blandning av olja och smör i ungefär 3 minuter.
6. Lägg bitarna åt sidan på ett fat och håll dem varma.
7. Stek tomat och paprika 1-2 minuter i fettet från fisken.
8. Bland saften från en citron med vatten, häll över grönsakerna och låt det dra i 5 minuter.
9. Servera torsken med grönsakerna och kokt potatis vid sidan av. Dekorera gärna med färska örter.

Seafood from Norway

Norge har perfekta förhållanden för små och stora fiskar, skaldjur och andra organismer och är världens näst största exportör av sjömat. Det är tack vare Golfströmmen som för med sig varmt vatten från Mexikanska golfen hela vägen över Atlanten, som sedan flyter norrut längs den norska kusten in i Arktis iskalla vatten. Tips! Kika på förpackningen för att ta reda på om sjömaten kommer från Norge. Läs mer här.

Artikeln ovan är framtagen av Brand Studio och Seafood from Norway och ej en artikel av Allt om Mat