ANNONSInnehåll från Seafood from Norway

Hälsosamt middagsval med lite hetta – så gör du thaicurrysoppa med norsk torsk

Torsk är inte bara välsmakande, den är dessutom låg i fett. Så här lagar du fisken hemma – och imponerar på gästerna!

Norsk torsk är en av de mest uppskattade fiskarna i världen. Det vita, fasta köttet är känt för sin milda men distinkta smak som många finner utsökt. Torsken har en delikat sötma och en subtil sälta, vilket gör den mångsidig i köket. Den milda smaken gör dessutom att torsken enkelt kan kombineras med en mängd olika ingredienser och kryddor, vilket ger kockar (och hemmakockar) en stor frihet att skapa olika rätter.

Hälsosamt val

Torsk är kanske det nyttigaste och magraste proteinet du kan äta. Visste du att en portion torsk till middag täcker ditt dagliga behov av omega-3? Fisken är rik på protein, vitamin A, D och B12, selen, antioxidanter och omega-3, vilket gör den till ett hälsosamt alternativ för den som vill hålla ett öga på sitt kaloriintag. 

Så tinar du fryst torsk

Vill du snabbt tina upp den frysta fisken? Det enklaste sättet är att placera den i en ren och förseglad plastpåse och lägga den i en skål med kallt vatten i 20 minuter. Det gör att torsken behåller sin rena smak och fina konsistens.

Thaicurrysoppa med norsk torsk

Den här rätten är lätt att laga och tar bara 20-30 minuter i köket. Toppa med ris eller ät som den är.

Smakfull och lagom het gryta med norsk torsk.

4 portioner

Ingredienser:

400 g norsk torskfilé

1 zucchini

0.5 spetskål

1 purjolök

3 msk olja

5 dl kokosmjölk

4 dl vatten

2 msk currypasta, röd

1 buljongtärning

1 tsk ingefära, torkad

1 nypa chiliflakes

4 klyfta vitlök

0.5 lime

1 cm ingefära, färsk

1 tsk socker

Salladslök

Koriander, färsk

Salt

Gör så här:

1. Strimla purjolöken och spetskål, finriv vitlöken och ingefäran.

2. Gör kuber av zucchinin och börja sen med att fräsa grönsakerna i olja i en kastrull.

3. Fräs 5-10 min och ta i den röda curryn och kryddorna.

4. Fräs 5 min till och ha ner kokosgrädde och vatten.

5. Ta i buljongtärning och salt och pressa i lite limesaft.

6. Låt koka ihop i 15 min, tärna torsken.

7. Lägg fisken i soppan 5 min precis mot slutet.

8. Toppa med salladslök och koriander.

Extern länk: Se fler recept med norsk torsk här.  

Seafood from Norway

Norge har perfekta förhållanden för små och stora fiskar, skaldjur och andra organismer och är världens näst största exportör av sjömat. Det är tack vare Golfströmmen som för med sig varmt vatten från Mexikanska golfen hela vägen över Atlanten, som sedan flyter norrut längs den norska kusten in i Arktis iskalla vatten. Ta reda på mer om norsk sjömat här.  

Artikeln ovan är framtagen av Brand Studio och Seafood from Norway och ej en artikel av Allt om Mat