ANNONSInnehåll från Seafood from Norway

Tipsen för att lyckas med norsk torsk – gott och nyttigt recept

Enkel att tillaga och fullpackad med smak. Dessutom är den här rätten med norsk torsk fylld av nyttigheter – prova själv!

Många glömmer bort torsken när det är dags att laga middag, kanske har den fått ett orättvist rykte om att vara tråkig? Tänk om! Med sin lena konsistens och milda, nästan smöriga smak, funkar den perfekt för många olika fiskrätter, både till vardag och fest.

Tipsen för att lyckas med torsken

För att lyckas med fisken och få den saftig gäller det att ha koll under tiden den tillagas. Norsk torsk är inte bara en del av Norges kulinariska arv, utan också ett bevis på hur enkel och god mat kan vara när den tillagas med kärlek och respekt för råvaran. 

Steka torsk: En riktlinje är att det tar 2-3 minuter att steka torsk i stekpanna innan den är klar. Tips! Behåll gärna skinnet på torsken i stekpannan. Det gör att torsken bibehåller sin fina form samtidigt som du får ett krispigt och smakrikt skinn. Du kan också strö lite salt över den färska torsken innan du tillagar den för att den ska hålla ihop i pannan.

Torsk i ugn: Vanligtvis brukar det ta omkring 20 minuter att ungsbaka torsk. Fisken är klar när köttet är vitt och fast, inte genomskinligt.

Koka torsk: Ett vanligt misstag är att överkoka torsken, vilket gör att den lätt blir torr. Tänk på att koka upp vattnet för att sedan dra ner värmen när du lägger i den färska eller tinade torsken i grytan. Låt aldrig torsk ligga länge i kokande vatten.

Nyttig och mager fisk

Torsken är väldigt mångsidig och kan grillas, ugnsstekas, kokas eller till och med ätas rå i sushi. Visste du att det kanske är det nyttigaste och magraste proteinet du kan äta? Torsken är rik på protein, vitamin A, D och B12, selen, antioxidanter och omega-3. Många nyttigheter som du behöver få i dig varje dag!

Norsk torsk med ugnsbakade grönsaker

För att få till en god och nyttig vardagsrätt är ugnsbakad torsk med grönsaker ett perfekt alternativ. Dessutom tillagar den nästan sig själv! Hämta gärna inspiration från andra länder. Testa till exempel att lägga till fetaost eller oliver för att ge din torskrätt en grekisk touch.

Det här receptet är enkelt och tar bara 20-30 minuter att laga.

Tips! Skär grönsakerna i lika stora bitar så de blir färdiga samtidigt.

4 portioner

Ingredienser:

700 g norsk torskfilé

0.5 zucchini

1 rödlök

2 paprika, röd

16 sockerärtor

4 klyftor vitlök

2 stjälkar basilika, färsk

Salt och peppar

4 msk olivolja

Serveras med:

Bröd

1 dl aioli

1 dl pesto

Gör så här:

1. Värm ugnen till 180°C.

2. Skär alla grönsaker i bitar och torsken i portionsstora bitar.

3. Klipp ut fyra portionsstora fyrkanter av bakplåtspapper.

4. Fördela grönsakerna på varje fyrkant och lägg torsken ovanpå.

5. Häll oljan över torsken och grönsakerna, salta och peppra.

6. Vik ihop bakplåtspappret till små paket.

7. Tillaga i ugnen i ca 15 minuter.

8. Toppa med basilika och servera med färskt bröd, aioli och pesto.

Extern länk: Hitta fler goda recept med sjömat från Norge här. 

Seafood from Norway

Norge har perfekta förhållanden för små och stora fiskar, skaldjur och andra organismer och är världens näst största exportör av sjömat. Det är tack vare Golfströmmen som för med sig varmt vatten från Mexikanska golfen hela vägen över Atlanten, som sedan flyter norrut längs den norska kusten in i Arktis iskalla vatten. Ta reda på mer om norsk sjömat här.

Artikeln ovan är framtagen av Brand Studio och Seafood from Norway och ej en artikel av Allt om Mat