ANNONSInnehåll från Seafood from Norway

Saftig lax i airfryer – snabbt vardagsrecept med mangosalsa

Att laga lax i en airfryer är ett enkelt och hälsosamt sätt att få till en fräsch måltid. Så här gör du den goda laxrätten toppad med avokado och koriander.

Grilla, baka, steka, ångkoka eller varför inte tillaga i airfryern? Lax är en utmärkt ingrediens för snabb och enkel matlagning och kan göras på många sätt. En enkel laxrätt med lite olivolja och kryddor kan vara klar på bara 20 minuter, och för den som har bråttom kan färdiggrillad eller rökt lax vara ett snabbt och gott alternativ.

Laxens mångsidighet gör den lämplig för en mängd olika rätter. Den kan användas i sallader, pastarätter, wraps, tacos eller på smörgåsar. Med varmluftstekniken i en airfryer får du dessutom en krispig yta utan att du behöver använda mycket olja. Fisken är inte bara god, utan också nyttig med ett stort näringsinnehåll. Den är bland annat rik på omega-3-fettsyror, proteiner, vitaminer och mineraler, något som är bra för både hjärtat och hjärnan. Efter nästan 50 års laxodling har Norge blivit en världsledare. Den norska laxen har perfekta förutsättningar att växa långsamt och få en fast konsistens och god smak. Därför är den idag en stor favorit hemma hos många när det är dags för middag.

3 tips när du lagar lax i airfryer

1. Använd papper för att torka av laxfiléerna innan du kryddar dem. Det hjälper till att få en krispigare yta.

2. Förvärm airfryern till 200°C i några minuter innan du lägger i laxen för att få en jämn tillagning och en fin yta.

3. Låt laxfiléerna vila i ett par minuter efter att de har tagits ut ur airfryern. Det gör att saften fördelar sig jämnt i filéerna och ger en saftigare lax.

Lax i airfryer med mangosalsa

En snabb och god vardagsrätt med norsk lax som bara tar 20 minuter att laga. Kanske blir det din nya favorit?

4 portioner

Laxen går även bra att laga i ugn eller steka i stekpanna.

Ingredienser:

600 g norsk laxfilé

Olivolja

Salt och peppar

Mangosalsa:

2 mango

1 avokado

1 chili, röd

1 bunt koriander, färsk

1 lime

2 msk olivolja

Salt

Gör så här:

1. Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen.

2. Torka laxfilérna med hushållspapper och pensla med olja. Krydda med salt och peppar.

3. Tillaga laxen i airfryer på 160ºC i 8-10 minuter. Här får du testa dig fram vad som blir bäst i din airfryer då det kan skilja mellan olika varianter. Laxen blir som saftigast när den är lite rosa i mitten.

4. Under tiden laxen är i airfryern gör du mangosalsan. Skär mango och avokado i små tärningar, finhacka chili och koriander och blanda alla ingredienser i en skål.

5. Servera laxen med ris och mangosalsa, toppa med koriander och gärna sojasås.

EXTERN LÄNK: Hitta fler recept med norsk lax här. 

Seafood from Norway

Norge har perfekta förhållanden för små och stora fiskar, skaldjur och andra organismer och är världens näst största exportör av sjömat. Det är tack vare Golfströmmen som för med sig varmt vatten från Mexikanska golfen hela vägen över Atlanten, som sedan flyter norrut längs den norska kusten in i Arktis iskalla vatten. Ta reda på mer om norsk sjömat här.

Artikeln ovan är framtagen av Brand Studio och Seafood from Norway och ej en artikel av Allt om Mat