ANNONSInnehåll från Seafood from Norway

Från kust till kök: Pizza med räkor

Den populära rätten från Italien har många skepnader och förmodligen lika många varianter av toppings som det finns personer. Här är recept på en pizza med smakrika räkor och fänkål.

Extern länk: Hitta fler inspirerande recept med räkor här.

Det lilla skaldjuret från vårt grannland Norge har inte bara en god smak och är rik på både vitaminer och protein. Den norska räkan är även ett mångsidigt skaldjur som passar till väldigt många olika rätter. Med färdigskalade och kokta räkor i frysen kan du njuta av dessa delikatesser på nolltid.

Hållbart fiske

Norge har en effektiv reglering av räkstammen i fiskeindustrin. För dig som konsument innebär det att du kan lita på att räkor från Norge är en hållbar produkt. Längs de norska fjordarna och i Barents iskalla hav fiskas dessa små munsbitar.

Visste du att… vilda ishavsräkor kan bli hela tio år?

Pizza med räkor

Det finns inte mycket som slår en hemgjord, nygräddad pizza. Testa den här varianten med räkor och fänkål som topping. Servera med en salsa verde, det är utsökt som extra dressing på räkpizzan.

Ingredienser:

500 g frysta skalade norska räkor

Pizzadeg:

500 g vetemjöl
3 dl vatten, ljummet
3 msk matolja
1/2 paket torrjäst
1 tsk salt

Sås:
1 lök, gul
1/2 fänkål
2 msk olivolja
2 tsk tomatpuré
400 g tomat, konserverad krossad
3 msk basilika, färsk
Salt och peppar

Salsa verde:
2 dl olivolja
1 citron
2 klyfta vitlök
1 knippe bladpersilja
Salt och peppar

Topping:
1/2 fänkål
300 g ost
1 knippe basilika, färsk

Gör så här:

1. Blanda allt i en matberedare och låt den knåda degen tills den är fast men fortfarande lite klibbig.

2. Låt den jäsa i minst 30 minuter (gärna ett par timmar) på en varm plats med en kökshandduk över om du vill göra en stor pizza. Om du vill göra portionspizzor formar du två runda degbollar som du låter jäsa. När pizzadegen jäser gör du såsen.

3. Finhacka lök och fänkål och stek i olivolja tills det är genomskinligt. Den återstående halva fänkålen skivar du tunt med en mandolin eller använder en osthyvel, och lägger allt i iskallt vatten i kylskåpet för extra krispighet till topping.

4. Rör i tomatpuré, krossade tomater och basilika och låt det sjuda ihop i några minuter. Häll i en skål, redo att användas.

5. Häll olivolja i en skål. Tvätta citronen och riv skalet i oljan. Dela sedan citronen och pressa saften i oljan tillsammans med finhackad vitlök och bladpersilja. Smaka av med salt och peppar.

6. Kavla ut degen på ett bakplåtspapper och lägg den i en långpanna eller tryck ut portionspizzor. Använd lite semolinamjöl på arbetsbänken och tryck ut degen i en cirkulär rörelse medan du vrider degen runt.

7. Bred ut såsen på pizzan, fördela osten över och baka i ugnen på 225 grader i cirka 15 minuter mitt i ugnen. Lägg på en uppvärmd pizzasten om du har en, eller baka vanligt på bakplåtspapper i långpannan.

8. Toppa pizzan med räkor och fänkål, häll över lite salsa verde och strö basilika över vid servering.

Seafood from Norway

Norge har ett unikt utbud av välsmakande sjömat från våra kalla, klara vatten. Norsk sjömat skördas, fångas och produceras av de mest erfarna och engagerade människorna och med respekt för planetens framtid. Tips! Kika på förpackningen för att ta reda på om sjömaten kommer från Norge.

Dyk in i den unika världen med sjömat från Norge här.

Artikeln ovan är framtagen av Brand Studio och Seafood from Norway och ej en artikel av Allt om Mat