Räkor som fingerfood: Enkla och lockande aptitretare
Räkorna är inte bara goda, dessutom är de nyttiga. Prova några goda (och enkla) recept med delikatesser från havets djup!
De norska räkorna är kända för sin goda smak och passar bra som tillbehör i många olika maträtter, till exempel till wok, soppor, pasta eller varför inte på pizzan?
Charlotte Rapp, Manager Sverige på Norges Sjømatråd, berättar att räkorna lever i de norska fjordarnas och kustens iskalla vatten samt i Nordsjön och Barents hav. Det är hemligheten till den goda smaken.
– Här finns de perfekta levnadsförhållandena för räkor. De låga vattentemperaturerna får dem att växa och mogna långsamt.
Faktum är att de norska räkorna är väldigt näringsrika.
– De innehåller gott om protein och få kalorier. Räkorna är därför en nyttig och utsökt munsbit, en underbar ingrediens som sätter smak på vilken rätt som helst.
Hur tillagar du frysta räkor?
Med skalade och kokta räkor är middagen klar på nolltid. När du tillsätter de norska räkorna direkt i varm mat behöver du inte tina upp dem. Om du använder räkorna i kalla rätter kan du tina upp dem på tre sätt utan att smaken försämras. Placera räkorna på en tallrik i rumstemperatur i en halvtimme, spola under kallt vatten i 90 sekunder eller lägg dem i kylen över natten.
Ishavsräkan är rik på:
– Protein
– Vitamin A, D och B12
– Mineraler: kalcium och selen
Hemmagjord pizza med räkor
Dela upp pizzan i flera slices och servera som tilltugg när gästerna kommer.
2 portioner
Ingredienser:
500 g norska räkor, skalade
Pizzadeg:
500 g vetemjöl
3 dl vatten, ljummet
3 msk matolja
0.5 paket torrjäst
1 tsk salt
Sås:
1 lök, gul
0.5 fänkål
2 msk olivolja
2 tsk tomatpuré
400 g tomat, konserverad krossad
3 msk basilika, färsk
Salt och peppar
Salsa verde:
2 dl olivolja
1 citron
2 klyfta vitlök
1 knippe bladpersilja
Salt och peppar
Topping:
0.5 fänkål
300 g ost
1 knippe basilika, färsk
Gör så här:
1. Blanda allt i en matberedare och låt den knåda degen tills den är fast men fortfarande lite klibbig.
2. Låt den jäsa i minst 30 minuter (gärna ett par timmar) på en varm plats med en kökshandduk över om du vill göra en stor pizza. Om du vill göra portionspizzor så formar du 2 runda degbollar som du låter jäsa. När pizzadegen jäser gör du såsen.
3. Finhacka lök och fänkål och stek i olivolja tills det är genomskinligt. (Den återstående halva fänkålen skivar du tunt med en mandolin eller använder en osthyvel, och lägger allt i iskallt vatten i kylskåpet för extra krispighet till topping.)
4. Rör i tomatpuré, krossade tomater och basilika och låt det sjuda ihop i några minuter.
5. Häll i en skål, redo att användas.
6. Gör salsa verde, det är utsökt som extra dressing på räkpizzan.
7. Häll olivolja i en skål.
8. Tvätta citronen och riv skalet i oljan.
9. Dela sedan citronen och pressa saften i oljan tillsammans med finhackad vitlök och bladpersilja. Smaka av med salt och peppar.
Pizza:
- Kavla ut degen på ett bakplåtspapper och lägg den i en långpanna eller tryck ut portionspizzor. Använd lite semolinamjöl på arbetsbänken och tryck ut degen i en cirkulär rörelse medan du vrider degen runt.
- Bred ut såsen på pizzan, fördela osten över och baka i ugnen på 225 grader i ca 15 minuter mitt i ugnen. Lägg på en uppvärmd pizzasten om du har en, eller baka vanligt på bakplåtspapper i långpannan.
- Toppa pizzan med räkor och fänkål, häll över lite salsa verde och strö basilika över vid servering.
Räktacos
Prova en ny variant av den klassiska fredagstacosen! Här marineras räkorna i en smaskig sötsur sås som serveras med mango, guacamole och en touch av chili. Se receptet här.
Hitta fler goda recept med norska räkor
Wok med räkor – se recept.
Pokebowl med räkor och jordnötsdressing – se recept.
Räkceviche med grapefrukt – se recept.
Seafood from Norway
Norge har perfekta förhållanden för små och stora fiskar, skaldjur och andra organismer och är världens näst största exportör av sjömat. Det är tack vare Golfströmmen som för med sig varmt vatten från Mexikanska golfen hela vägen över Atlanten, som sedan flyter norrut längs den norska kusten in i Arktis iskalla vatten.
Tips! Kika på förpackningen för att ta reda på om sjömaten kommer från Norge.
Läs mer här.
Artikeln ovan är framtagen av Brand Studio och Seafood from Norway och ej en artikel av Allt om Mat
Prova Sofia Henrikssons receptfavorit: “Det är så fantastiskt gott!”
Prova Sofia Henrikssons receptfavorit: “Det är så fantastiskt gott!” Kocken Sofia Henriksson vet hur man lyckas i köket. Ta del av hemligheten bakom en smakrik och saftig rätt och njut av ett egenkomponerat recept från mästerkocken. Sofia Henriksson är en kock som på...
Mästerkockens bästa tips när du lagar fisk – recept på god sensommarmat
Mästerkockens bästa tips när du lagar fisk – recept på god sensommarmat Laga mat utomhus, även när säsongen skiftar. Inspireras av mästerkocken Sofia Henriksson som älskar grillat, och som fortsätter njuta så länge det bara går! Sofia Henriksson tog hela Sverige med...
Hälsosamt middagsval med lite hetta – så gör du thaicurrysoppa med norsk torsk
Hälsosamt middagsval med lite hetta – så gör du thaicurrysoppa med norsk torsk Torsk är inte bara välsmakande, den är dessutom låg i fett. Så här lagar du fisken hemma – och imponerar på gästerna! Norsk torsk är en av de mest uppskattade fiskarna i världen. Det vita,...
Tipsen för att lyckas med norsk torsk – gott och nyttigt recept
Tipsen för att lyckas med norsk torsk – gott och nyttigt recept Enkel att tillaga och fullpackad med smak. Dessutom är den här rätten med norsk torsk fylld av nyttigheter – prova själv! Många glömmer bort torsken när det är dags att laga middag, kanske har den fått...
Saftig lax i airfryer – snabbt vardagsrecept med mangosalsa
Saftig lax i airfryer – snabbt vardagsrecept med mangosalsa Att laga lax i en airfryer är ett enkelt och hälsosamt sätt att få till en fräsch måltid. Så här gör du den goda laxrätten toppad med avokado och koriander. Grilla, baka, steka, ångkoka eller varför inte...
Asiatisk wok med lax och nudlar – lättlagat och snabbt recept
Asiatisk wok med lax och nudlar – lättlagat och snabbt recept Lax går ofta hem hos hela familjen och är en riktig vardagsklassiker. Här är receptet för dig som söker en snabb, smakrik och hälsosam måltid. Lax är en populär och mångsidig ingrediens som har blivit en...
Fredagstacos 2.0 – fish tacos med torsk
Fredagstacos 2.0 – fish tacos med torskÄr du sugen på att uppdatera din fredagstacos? Med torsk i din tacos kan du ge dina smaklökar något nytt och spännande. Så här enkelt tar du din tacos till nästa nivå.Extern länk: Se fler recept med torsk här. Torsk är en...
Från kust till kök: Pizza med räkor
Från kust till kök: Pizza med räkorDen populära rätten från Italien har många skepnader och förmodligen lika många varianter av toppings som det finns personer. Här är recept på en pizza med smakrika räkor och fänkål.Extern länk: Hitta fler inspirerande recept med...
Vinterns läckraste recept: Så gör du citronbakad skrei
Vinterns läckraste recept: Så gör du citronbakad skreiMed sitt vita och möra kött är den norska skreien perfekt att göra fantastiska fiskrätter på. Kombinera den citronbakade fisken med krispig chorizo och en karamelliserad grädde. Här är receptet.Extern länk: Hitta...
Shrimprolls deluxe med brynt smör och brioche
Shrimprolls deluxe med brynt smör och briocheDen populära rätten från Australien har hittat till Sverige. Bjud på ljuvliga shrimprolls med brynt smör och brioche. Här är receptet som garanterat går hem hos dina gäster.Extern länk: Hitta fler goda recept med räkor här....
Det vita guldets ankomst – recept på skrei med chorizo och paprika
Det vita guldets ankomst – recept på skrei med chorizo och paprikaVit, mör och mild. Torskarnas kung, skrei från Norge, hyllas bland matälskare och köksmästare världen över. Nu har skreien gjort sin årliga ankomst. Här är ett recept på det vita guldet med kryddig...
Är torsk ett hållbart val till middag? Experten ger svar på tal
Är torsk ett hållbart val till middag? Experten ger svar på talVärldens största torskbestånd finns i norska vatten. Det har människor längs kusten livnärt sig på i tusentals år – både som livsmedel och handelsvara. Men vad är det med torsken som gör att den fortsätter...
Nyttig och näringsrik – laga torsk på thailändskt vis
Nyttig och näringsrik – laga torsk på thailändskt visTorsk på thailändskt vis? Ja visst! Har du inte redan provat är det dags nu. Så här lagar och kryddar du din maträtt med en asiatisk touch.I Sverige rekommenderas vi äta fisk 2-3 gånger i veckan, men torsken blir...
Gillar du det japanska köket? Så enkelt gör du tataki hemma
Gillar du det japanska köket? Så enkelt gör du tataki hemmaStek, koka, grilla eller ät rå – lax står på menyn! Möt Charlotte Rapp som förklarar hur sushi och tataki blev så populärt.Lax har länge varit en favorit på matbordet. Den norska laxen är känd över hela...
Taco fiesta! Superenkelt tilltugg med fredagskänsla
Taco fiesta! Superenkelt tilltugg med fredagskänslaSätt guldkant på vardagen med ett festligt recept på räkor. Förutom att räkan är ett gott skaldjur är det även näringsrikt och en underbar ingrediens som sätter smak på vilken rätt som helst.EXTERN LÄNK: Hitta goda...
Från hav till tallrik – här är torskens resa
Från hav till tallrik – här är torskens resaFrån det iskalla havet i Norge till att ligga på en tallrik tillsammans med färska grönsaker och nykokt potatis. Här är torskens resa från hav till tallrik. – Torsk är en av världens mest eftertraktade fiskprodukter, säger...
Därför är torsk bra för kroppen: “Nödvändigt för hjärnans tillväxt”
Därför är torsk bra för kroppen: “Nödvändigt för hjärnans tillväxt”Enligt de nya nordiska näringsråden bör vi äta 300-450 gram fisk i veckan. Torsk är en fisk som är både hälsosam och god. – Utöver omega 3-fettsyror, vitaminer och proteiner är torsken rik på jod,...
3 laxrecept att imponera med på nästa middag
3 laxrecept att imponera med på nästa middagLaxen är mild och fin i sin smak och passar till mängder av rätter. Vill du imponera på dina gäster? Här är tre varianter av den norska laxen som du kan servera vid nästa middagsbjudning.Extern länk: Hitta goda recept med...
Enkla och riktigt goda vardagsmiddagar med räkor
Enkla och riktigt goda vardagsmiddagar med räkorRäkfrossa, räktacos, räksallad eller räkpasta. Möjligheterna är oändliga. Räkorna, som många förknippar med lyx, funkar även utmärkt till vardagsmaten. Här hittar du goda recept som är enkla att göra hemma.EXTERN LÄNK:...
Det här visste du inte om räkor – se tipsen
Det här visste du inte om räkor – se tipsenÄt fisk och skaldjur två till tre gånger i veckan – det rekommenderar Livsmedelsverket. – Norska räkor är mycket näringsrika, de innehåller gott om protein och flera vitaminer och mineraler, säger Charlotte Rapp, Manager...
Därför är lax bra att få in i din veckomeny – myterna att slå hål på
Därför är lax bra att få in i din veckomeny – myterna att slå hål påAtt äta fisk är bra för din kropp och laxen från Norge är rik på flera vitaminer. – Fisk har ett lägre koldioxidavtryck än vad kött har och är också fullproppat med viktiga vitaminer och mineraler,...
Så lätt gör du tacos med en twist – knepet som gör den extra saftig
Så lätt gör du tacos med en twist – knepet som gör den extra saftigVäck nytt liv i din favoriträtt! Här är receptet att prova nästa gång det är dags för tacomys med familjen.EXTERN LÄNK: Hitta fler nyttiga och goda recept här. Tacos hör till många av svenskarnas...
Fiskexperten om lax: “Bra att äta en gång i veckan”
Fiskexperten om lax: “Bra att äta en gång i veckan”Simmar, hoppar och leker. Lax är en populär fisk som är lika god rå som grillad. Dessutom är laxen en utmärkt källa till protein. – Lax är väldigt hälsosam mat och ingår i Livsmedelsverkets rekommendationer om att äta...
Så lyckas du med torskburgaren – tips och recept för hela familjen
Så lyckas du med torskburgaren – tips och recept för hela familjenHamburgare är alltid ett säkert kort, men när provade du senast en ny variant? Torsken är mångsidig och går att grilla, koka eller steka – dessutom är den både god och nyttig. Här är tipsen som tar din...
Så får ni in mer fisk i vardagen – goda recept på torsk
Så får ni in mer fisk i vardagen – goda recept på torskTorsken är precis lika populär på middagsbordet idag som den var under stenåldern. Dessutom innehåller den ett antal viktiga näringsämnen. – Torsken har varit viktig för Norge i över 1000 år, säger Charlotte Rapp,...
Fördelarna med att äta torsk – experten förklarar
Fördelarna med att äta torsk – experten förklararDet finns många anledningar att servera torsk hemma. – Fisk har ett lägre koldioxidavtryck än vad kött har. Fisk är också fullproppat med viktiga vitaminer och mineraler, såsom D-vitamin, jod och selen, säger Charlotte...