ANNONSInnehåll från Seafood from Norway

Från hav till tallrik – här är torskens resa

Från det iskalla havet i Norge till att ligga på en tallrik tillsammans med färska grönsaker och nykokt potatis. Här är torskens resa från hav till tallrik. – Torsk är en av världens mest eftertraktade fiskprodukter, säger Charlotte Rapp, Manager Sverige på Norges Sjømatråd.

EXTERN LÄNK: Hitta middagstips med torsk här.

Att torsken trivs så bra i det norska vattnet finns det många förklaringar till. Charlotte Rapp, Manager Sverige på Norges Sjømatråd, förklarar varför.

– Norsk fisk lever vilt och fritt i det iskalla vattnet i Barents hav. Fisken frodas i denna miljö där den utvecklar starka muskler och otroligt fast kött. Torsken är berömd för sin höga kvalitet och det är fortfarande en av världens mest eftertraktade fiskprodukter.

“Norska fiskarnas viktigaste fångst”

Torskens historia är historien om Norge. Norge skulle inte vara det land det är idag om det inte vore för torsken.

– För 11 000 år sedan slog sig de första människorna ner längs Norges kust. De var på jakt efter bra fiskevatten och det kan man lugnt säga att de hittade. De fann ett hav fullt av liv. Det fanns särskilt gott om en art, torsk, och den har varit de norska fiskarnas viktigaste fångst ända sedan dess, säger Charlotte Rapp.

Charlotte Rapp om torsk från Norge: “Torsken är berömd för sin höga kvalitet”.

Lever nära havsbotten

Torsk fiskas året om i Barents iskalla hav. Det finns två typer av torskbestånd i Norges vatten: kusttorsken och den arktiska torsken. Kusttorsken tillbringar hela sitt liv nära havsbotten längs med kusten. Till skillnad från kusttorsken simmar den arktiska torsken långt ut i havet där den lever och frodas.

Kan torkas och konserveras

Det finns många fördelar med torsken när det kommer till att exportera den, menar Charlotte Rapp. Torsk kan torkas och konserveras utan att den tappar smak, vilket gör den perfekt för export och frakt till avlägsna platser.

– Under vikingatiden, när de här konserveringsmetoderna redan använts länge och var djupt förankrade i Norges kultur, lastades den torkade torsken ombord på vikingarnas berömda långskepp. Tack vare torsken kunde sjömännen resa så långt som de gjorde och den blev snart Norges primära och viktigaste exportvara.

“Norrmännen är experter på torskfiske”

När det kommer till hållbarhet är det fler saker än att fisken lever fritt som är viktigt.

– Även om torsken lever fritt i det vilda är det inte ett tillräckligt skäl för att hävda att den är hållbar. För att torsk ska vara ett hållbart val för konsumenter måste den även hanteras på ett hållbart sätt. Norges långa kustlinje och hundraåriga fiskehistoria har gjort norrmännen till experter när det gäller torskfiske. Norrmännen är även världsledande inom marin forskning och följer alla vetenskapliga råd, däribland från internationella havsforskningsrådet (ICES) kring fisk kvoter, säger Charlotte Rapp.

Recept: Saffransgul fiskgryta med torsk och kräftstjärtar

Tillaga en klassisk rätt som blir extra god med kräftstjärtar och norsk torsk.

4 portioner

Du behöver:

600 g norsk torskfilé, utan skinn och ben
5 potatisar
1 lök, gul
2 klyftor vitlök
2 msk smör
4 morötter
3 palsternackor
1 fänkål
1 l vatten
2 tärningar fiskbuljong
3 dl grädde
1 dl vitt vin, torrt
1 paket saffran
400 g norska havskräftstjärtar
1 kruka timjan, färsk
Salt och peppar

Gör så här:

1. Dela och koka potatisen för sig i lättsaltat vatten. 2. Dela och skär löken i fina skivor och finhacka vitlöken. 3. Fräs lök och vitlök i smöret direkt i en stor gryta utan att det tar färg. 4. Skär övriga rotfrukter i lagom stora bitar och blanda ner i grytan med löken. 5. Tillsätt vatten och smula ner buljongen. Lägg i några kvistar timjan och låt allt koka tillsammans i ca 15 min. 6. Häll i grädde och vin och pudra över saffran, blanda runt och lägg i kräftstjärtar och fisken. 7. Smaka av med lite salt och låt allt sjuda tillsammans några minuter. Servera soppan med några fina timjankvistar på toppen.

Norsk sjömat

Norge har perfekta förhållanden för små och stora fiskar, skaldjur och andra organismer och är världens näst största exportör av sjömat. Det är tack vare Golfströmmen som för med sig varmt vatten från Mexikanska golfen hela vägen över Atlanten, som sedan flyter norrut längs den norska kusten in i Arktis iskalla vatten. Tips! Kika på förpackningen för att ta reda på om sjömaten kommer från Norge. Läs mer här.

Artikeln ovan är framtagen av Brand Studio och Seafood from Norway och ej en artikel av Allt om Mat