ANNONSInnehåll från Seafood from Norway

Det här visste du inte om räkor – se tipsen

Ät fisk och skaldjur två till tre gånger i veckan – det rekommenderar Livsmedelsverket.
– Norska räkor är mycket näringsrika, de innehåller gott om protein och flera vitaminer och mineraler, säger Charlotte Rapp, Manager Sverige på Norges Sjømatråd.

EXTERN LÄNK: Hitta fler goda recept på räkor här.

Räkor fiskas året om och är populärt hos många. Det finns många olika sorters räkor: färska, rökta, blötlagda i lake, frysta och jätteräkor. Svenskarnas favorit är ishavsräkan som vi äter allra mest av. Räkorna är nyttiga och innehåller bland annat mycket vitamin E och mineraler. De är dessutom låga på kalorier. Ishavsräkan fångas längs den norska kusten och i fjordar samt i Barents hav. Det finns många fördelar med att äta räkor, inte minst när det kommer till näringssynpunkt.

Ishavsräkan är särskilt rik på:

  • Protein
  • Vitamin A, D och B12
  • Mineraler såsom kalcium och selen

Så påverkas smaken

Smaken och kvaliteten på räkorna påverkas av miljön de lever i, precis som våra grönsaker kan smaka bättre eller sämre beroende på hur odlingsmarken är. Visste du att ju kallare, klarare och renare vatten, desto bättre smakar räkorna?

Tips! Om du har köpt räkor med skal, testa att koka fond på dem nästa gång, till exempel till en god soppa eller gryta.

De skalade och frysta norska räkorna är en produkt av hög kvalitet som är förkokta och redo att ätas. Därför passar de perfekt som både tillbehör eller som huvudprotein i en måltid.

– Tillsätt räkorna mot slutet av tillagningen, så att de bara värms upp kort innan servering. Då undviker du att de blir sega och torra, säger Charlotte Rapp, Manager Sverige på Norges Sjømatråd.

Det här visste du inte om räkor

Den norska ishavsräkan kan faktiskt simma både framåt och bakåt. Det gör den antingen med utsträckt nos och med sina små fötter galopperande iväg eller baklänges genom att svänga på svansen. Visste du att det finns över 2000 olika räkarter runtom i världen? En del av dem är mycket små och andra stora – allt ifrån några få centimeter upp till 16 centimeter.

Seafood from Norway

Norge har perfekta förhållanden för små och stora fiskar, skaldjur och andra organismer och är världens näst största exportör av sjömat. Det är tack vare Golfströmmen som för med sig varmt vatten från Mexikanska golfen hela vägen över Atlanten, som sedan flyter norrut längs den norska kusten in i Arktis iskalla vatten. Tips! Kika på förpackningen för att ta reda på om sjömaten kommer från Norge. Läs mer här.

Artikeln ovan är framtagen av Brand Studio och Seafood from Norway och ej en artikel av Allt om Mat