Annons
Innehåll från Lavazza

Lavazzas italienska experter avslöjar: ”3 myter om kaffe”

Visst innehåller mörkrostat kaffe mer koffein – och visst förvaras kaffe bäst i kylen. Eller?
Det florerar ständigt rykten och myter om en av våra mest älskade heta drycker.
Här avfärdar Lavazzas kaffeexperter från Italien tre spridda missuppfattningar om den rara bönan.

EXTERN LÄNK: Läs mer om Lavazzas kaffeuniversum

1. Förvaring: Att förvara kaffe i kylen gör att det håller längre.

Fakta: Bäst är att bara köpa så mycket som du kan förvara i en lufttät behållare under en rimlig tid på en mörk, sval och torr plats.

Att förvara ditt kaffe i kylskåpet utsätter faktiskt ditt kaffe för fukt och lukter och kommer att resultera i en dålig brygd, även om bönorna förvaras hela. Så nej, förvaring i kylen kommer inte att göra att ditt kaffe håller längre. Det har i stort sett motsatt effekt.

Tips: Kaffe är känsligt för syre. Genom att välja hela bönor, där du kan mala dina bönor precis innan du brygger ditt kaffe, kan du förhöja smakupplevelsen och kvaliteten i din kopp.

2. Bryggning: Du måste använda kokande vatten för att göra ditt kaffe.

Fakta: Kokvattentemperaturen är 100 grader och högre, så låt din vattenkokare stå i en minut eller två eftersom vattentemperaturen som behövs för kaffebryggning är runt 95 grader.

Om du precis kokat lite vatten på spisen, ta en paus. Ge det en minut eller två innan du häller den över ditt nymalda kaffe.

Om vattentemperaturen överstiger 100 grader kommer det sannolikt att bränna kaffet, vilket gör att det smakar bittert och bränt.

Tips: Välj hela bönor och anpassa malningsgraden efter din bryggmetod. För den perfekta espresson bör inställningen för malningsgraden på kvarnen vara väldigt fin, för en klassisk kaffebryggare bör du ha grövre malning.

3. Rostning: Mörkrostat kaffe innehåller mer koffein.

Fakta: Mörkrostat kaffe innehåller något mindre koffein än ett mer ljusrostat kaffe. Ju längre kaffebönor rostas, desto mer fukt avlägsnas, och med fukt blir det en liten mängd koffein som löses upp.

Mörkrostat smakar starkare på grund av den brända karamelliseringen av bönor, men koffeinnivån ökar aldrig.

Tips: Testa olika bönblandningar och olika malningsgrader för att finna den bönblandning och malningsgrad som höjer din smakupplevelse. Lavazza har ett brett utbud av olika exklusiva bönblandningar att välja på.

EXTERN LÄNK: Läs mer om Lavazzas kaffeuniversum

Tävla med Lavazza – Bean Up and Win

Vill du ta ditt morgonkaffe till nästa nivå? Nu har du chansen!

Köp en Lavazza-produkt, antingen i butik eller online, och ladda upp ditt kvitto för en chans att vinna Smegs nya espressomaskin med kvarn – värde 9995 SEK!

Har du inte köpt en Lavazza-produkt ännu? Inga problem! Delta i vår veckotävling genom att testa dina kaffekunskaper.

Svara på frågor och få chansen att vinna en kaffekvarn från Smeg – värde 2795 SEK!

Oavsett om du är en kaffeexpert eller bara älskar en god kopp kaffe, så har du något att vinna!

Delta nu