Annons
Innehåll från Lavazza

Bönor eller bryggmalet? Så maxar du kvaliteten i kaffekoppen

Nymalet kaffe: Få dofter skapar en lika sympatisk känsla av trygghet, gemenskap och glädje.
Men ännu viktigare än doften är såklart smakupplevelsen.
Lär dig mer om malningsgrad och bryggmetoder – och tävla om en espressomaskin eller kaffekvarn.

EXTERN LÄNK: Läs mer om Lavazzas kaffeuniversum

Alla jagar vi våra dagliga, rituella kickar. Och vi är förstås många som får dem av just kaffe. Det finns flera smarta sätt att öka upplevelsen och inte minst smaken.

Grunden i att skapa den mest sympatiska känsla och smak av kaffe är valet av bönor. Med hjälp av malningsgraden går det sedan att anpassa sina nymalda bönor efter olika bryggmetoder. Allt efter tycke och smak – alldeles oavsett om man väljer en stor kopp ångande bryggkaffe eller föredrar en förförande, liten eldig espresso.

Kaffe är kultur

Ett land som verkligen höjt kaffe till kultur är Italien. Ett av landets äldsta och mest renommerade kafferosterier är Lavazza. Grundat i staden Turin i regionen Piemonte redan år 1895 står Lavazza än idag näst intill som en symbol för italiensk kaffeupplevelse.

Hos Lavazza finns ett passionerat förhållande till kaffe, något som syns i familjeföretagets mål att värna lika delar tradition och innovation. Skaparen Luigi Lavazza var först med att blanda bönor av olika ursprung, vilket ännu präglar Lavazzas kultur och hantverk.

Fatima Wedberg, kaffespecialist på Lavazza Sweden, menar att det anrika italienska rosteriets kaffebönor verkligen är tillägnade dem som älskar kaffe och som vill njuta av nymalet kaffe. Lavazzas engagemang för kvalitet börjar vid källan och man väljer noggrant ut de finaste kaffebönorna, förklarar hon.

Maximera med malning

Med sitt italienska arv och sitt fokus på kvalitet utvecklar Lavazza hela tiden nya blandningar och smakkombinationer för att passa de många olika sätt vi väljer att dricka vårt kaffe. För oss kaffekonsumenter stannar det dock inte bara vid de allra bästa bönorna. Ett nästan lika viktigt moment är att veta hur man ska mala dem för att maximera kaffeupplevelsen, oavsett vilken bryggmetod man väljer.

Fatima Wedberg förklarar att det färskaste kaffet har mest aromer, vilket gör upplevelsen mer smakrik. Därför kan det vara värt att investera i en kaffekvarn eller espressomaskin med kvarn. På så sätt har man färskmalet kaffe varje dag.

Finmalet eller grovmalet?

Hur finmalet kaffet ska vara beror helt på vilken bryggmetod du ska använda dig av. För den perfekta espresson bör inställningen för malningsgraden på kvarnen vara väldigt fin, för en klassisk kaffebryggare bör du ha grövre malning.

Var inte rädd att testa dig fram till det perfekta receptet just för dig och din blandning.

Kaffe är en färskvara, så tänk på att inte utsätta dina bönor för syre. Då håller sig aromerna intakta tills det är dags att brygga.

Samarbete med Smeg

För att förhöja smaken hela resan från böna till kopp samarbetar Lavazza med italienska köksproduktproducenten Smeg, som länge stått för en sofistikerad design och kompromisslös kvalitet. Ett engagemang som gifter sig fint med Lavazzas ständiga strävan efter det perfekta kaffet.

Nu kan du vara med och vinna antingen en kaffekvarn eller en espressomaskin med integrerad kvarn. Allt för att maximera den där mest exklusiva kaffestunden där hemma.

EXTERN LÄNK: Läs mer om Lavazzas kaffeuniversum

Tävla med Lavazza – Bean Up and Win

Vill du ta ditt morgonkaffe till nästa nivå? Nu har du chansen! Köp en Lavazza-produkt, antingen i butik eller online, och ladda upp ditt kvitto för en chans att vinna Smegs nya espressomaskin med kvarn – värde 9995 SEK!

Har du inte köpt en Lavazza-produkt ännu? Inga problem! Delta i vår veckotävling genom att testa dina kaffekunskaper.

Svara på frågor och få chansen att vinna en kaffekvarn från Smeg – värde 2795 SEK!

Oavsett om du är en kaffeexpert eller bara älskar en god kopp kaffe, så har du något att vinna!

Delta nu