
Så gör du den perfekta cappuccinon
Kaffe är en konst. Och en välgjord cappuccino är en ren njutning.
Att använda kakao i mat och desserter är inga konstigheter.
Nu kommer nästa kryddtrend: smaksätt dina söta och salta delikatesser med espressokaffe.
– Kaffe innehåller dubbelt så många smakaromer som vin, säger Lavazzas varumärkeschef Jenny Arnborger.
Läs mer om Lavazzas kaffeuniversum
Kombinationer är till för att älskas. Och inget är väl svenskare än en kopp kaffe tillsammans med en nybakad kanelbulle. Men våga ta smaken ett steg längre – blanda istället kaffet direkt i bulldegen.Det är bara en av många smaksensationer som väntar när det italienska espressokaffet nu tar steget in i både det salta och söta köket. Jenny Arnborger, varumärkeschef på Lavazza Sweden, förklarar hur det italienska kaffet – bryggt, finmalet eller i bönform – kan förnya din matlagning och fylla på i receptbanken.
– Det går att använda espressokaffe som krydda och smaksättare på en mängd olika sätt. I såser skapar det till exempel en härligt mustig och rostad ton. Lite på samma sätt som en fond ger fyllighet i en sås. Kaffet ger verkligen den där sista kicken. Det kan vara en brunsås där man adderar lite bryggd espresso eller espressopulver. Och kaffe fungerar fantastiskt i en köttfärssås. Gör en dubbel espresso och låt den koka in i såsen för att ge den här komplexa och mustiga tonen, tipsar Jenny Arnborger.
Eller varför inte laga en mustig chili con carne, inkokt med öl och espresso. Och den växande gruppen av hembakande frukostfantaster kan med fördel toppa sitt sirapsbröd med lite mörk porter och kaffe.
Men det är inte bara i den dagliga matlagningen som kaffe är en sensation. Prova att servera söndagsmiddagens anka tillsammans med en kaffestänkt plommonsås.
– Tänk helt enkelt in kaffe i matlagningen. Du kan i princip ta ett recept där det ingår vätska och ersätt lite av den med espresso. Saknas vätska i receptet kan man ersätta med lite malet kaffe. Jag gör också en egen kaffekrydda genom att köra espressobönor och chiliflingor i en vanlig kvarn.
Efter middagen vankas förstås något sött – och kaffe i desserter går att använda på mängder av sätt. En italiensk specialitet är den klassiska kaffebaserade efterrätten affogato: espresso sötad med socker och vanilj som hälls över en kula vaniljglass. En verkligt urenkel men supergod dessert.
När det kommer till bakverk går det som sagt utmärkt att smaksätta en mängd olika fyllningar med hjälp av kaffe. En favorit är kanelbullen, eller som den får heta här, espressobullen:
– Ta smör, socker, lite kanel och finmalet kaffe och bland ihop som fyllning i bullen. Strö gärna också över lite kaffepulver efteråt tillsammans med pärlsockret, säger Jenny Arnborger på Lavazza.
Espressobullen:
INGREDIENSER
25 bullar
Deg:
1 paket jäst för söta degar
150 gram smör
5 dl mjölk
1 dl socker
1 msk kardemumma
½ tsk salt
13-14 dl vetemjöl
Fyllning:
200 gram rumsvarmt smör
1 dl rörsocker
½ dl Lavazza hela bönor (mortlade)
1 enkel espresso (kall)
Pensling:
1 ägg
Pärlsocker
Smula jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt mjölken, värm till 37 grader. Häll vätskan över jästen och rör så jästen löser upp sig. Tillsätt socker, kardemumma och salt och rör sedan om. Häll i hälften av vetemjölet och arbeta degen i en köksassistent tills det formar en deg. Tillsätt sedan resterande mjöl och knåda i 10-15 minuter tills den släpper från kanterna. Låt jäsa under bakduk i en halvtimme.
Mortla kaffebönorna fint och blanda ihop med smör, socker och espresso.
Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och dela i två delar. Kavla ut och bred på fyllningen. Rulla ihop och skär 1,5 centimeter tjocka bullar. Upprepa samma sak med den andra delen. Lägg upp på en plåt och jäs i ytterligare en halvtimme. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i 8 minuter. Klart!
Läs mer om Lavazzas kaffeuniversum
Lavazza är ett familjeägt kafferosteri från Turin i Italien, grundat 1895. Företaget genomsyras av en stark passion för kaffe där innovation och tradition går hand i hand. Lavazzas grundare, Luigi Lavazza, var först med att blanda bönor av olika ursprung, vilket ännu präglar företagets kultur och hantverk. Lavazza är idag världens tredje största kaffevarumärke och ses globalt som en symbol för den italienska kaffeupplevelsen.
Kaffe är en konst. Och en välgjord cappuccino är en ren njutning.
Allt fler svenskar dricker sitt kaffe som en elegant espresso.
Att använda kakao i mat och desserter är inga konstigheter.
I Italien är kaffet en daglig ritual och en självklar del av livsstilen.
AVSNITT 1: Hur ska man botanisera sig i kaffedjungeln?
AVSNITT 2: Lär dig om grundstenarna bakom en perfekt espresso gjord med automatisk maskin.
AVSNITT 3: Lär dig om grundstenarna bakom en perfekt espresso gjord med manuell maskin.
AVSNITT 4: Grunden i kaffedrycker så som cappuccino och caffè latte är alltid en perfekt espresso.
AVSNITT 5: Espressomenyn - vad är vad egentligen? Cappuccino, Flat white eller Latte Macchiato.
AVSNITT 6: Kaffe i all ära, men ibland vill vi avsluta middagen med en god drink istället.