Tävla med Lavazza – Bean Up and Win
Vill du ta ditt morgonkaffe till nästa nivå? Nu har du chansen!
Att använda kakao i mat och desserter är inga konstigheter.
Nu kommer nästa kryddtrend: smaksätt dina söta och salta delikatesser med espressokaffe.
För visste du att kaffe faktiskt innehåller dubbelt så många smakaromer som vin.
Läs mer om Lavazzas kaffeuniversum
Kombinationer är till för att älskas. Och inget är väl svenskare än en kopp kaffe tillsammans med en nybakad kanelbulle. Men våga ta smaken ett steg längre – blanda i stället kaffet direkt i bulldegen.
Det är bara en av många smaksensationer som väntar när det italienska espressokaffet nu tar steget in i både det salta och söta köket. Det finns många sätt på hur det italienska kaffet – bryggt, finmalet eller i bönform – kan förnya din matlagning och fylla på i receptbanken.
I såser skapar lite bryggd espresso eller malet kaffe till exempel en härligt mustig och rostad ton, på samma sätt som en fond ger fyllighet och den där sista kicken till en sås. Dessutom fungerar kaffe fantastiskt i en köttfärssås: gör en dubbel espresso och låt den koka in i såsen för att ge en komplex och mustiga ton.
Eller varför inte laga en mustig chili con carne, inkokt med öl och espresso. Den ständigt växande gruppen av hembakande frukostfantaster kan med fördel toppa sitt sirapsbröd med lite mörk porter och kaffe.
Men det är inte bara i den dagliga matlagningen som kaffe är en sensation. Prova att servera söndagsmiddagens anka tillsammans med en kaffestänkt plommonsås. I princip kan du ta vilket recept som helst där det ingår vätska och ersätta med lite espresso. Saknas vätska i receptet kan man ersätta med malet kaffe, eller göra sin egen kaffekrydda genom att mortla espressobönor och chiliflingor.
Efter middagen vankas förstås något sött – och kaffe i desserter går att använda på mängder av sätt. En italiensk specialitet är den klassiska kaffebaserade efterrätten affogato: espresso som hälls över en kula vaniljglass. En verkligt urenkel men väldigt god dessert.
När det kommer till bakverk går det som sagt utmärkt att smaksätta en mängd olika fyllningar med hjälp av kaffe. En favorit är kanelbullen, eller som den får heta här, espressobullen. Ta smör, socker, lite kanel och finmalet kaffe och bland ihop som fyllning i bullen. Strö gärna också över lite malet kaffe efteråt tillsammans med pärlsockret.
Espressobullen:
INGREDIENSER
25 bullar
Deg:
1 paket jäst för söta degar
150 gram smör
5 dl mjölk
1 dl socker
1 msk kardemumma
½ tsk salt
13-14 dl vetemjöl
Fyllning:
200 gram rumsvarmt smör
1 dl rörsocker
½ dl Lavazza hela bönor (mortlade)
1 enkel espresso (kall)
Pensling:
1 ägg
Smula jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt mjölken, värm till 37 grader.
Häll vätskan över jästen och rör så jästen löser upp sig.
Tillsätt socker, kardemumma och salt och rör sedan om.
Häll i hälften av vetemjölet och arbeta degen i en köksassistent tills det formar en deg.
Tillsätt sedan resterande mjöl och knåda i 10-15 minuter tills den släpper från kanterna.
Låt jäsa under bakduk i en halvtimme.
Mortla kaffebönorna fint och blanda ihop med smör, socker och espresso.
Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och dela i två delar.
Kavla ut och bred på fyllningen.
Rulla ihop och skär 1,5 centimeter tjocka bullar.
Upprepa samma sak med den andra delen.
Lägg upp på en plåt och jäs i ytterligare en halvtimme.
Sätt ugnen på 225 grader.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
Grädda mitt i ugnen i 8 minuter. Klart!
Vill du ta ditt morgonkaffe till nästa nivå? Nu har du chansen! Köp en Lavazza-produkt, antingen i butik eller online, och ladda upp ditt kvitto för en chans att vinna Smegs nya espressomaskin med kvarn – värde 9995 SEK!
Har du inte köpt en Lavazza-produkt ännu? Inga problem! Delta i vår veckotävling genom att testa dina kaffekunskaper.
Svara på frågor och få chansen att vinna en kaffekvarn från Smeg – värde 2795 SEK!
Oavsett om du är en kaffeexpert eller bara älskar en god kopp kaffe, så har du något att vinna!
Vill du ta ditt morgonkaffe till nästa nivå? Nu har du chansen!
Visst innehåller mörkrostat kaffe mer koffein – och visst förvaras kaffe bäst i kylen. Eller?
Nymalet kaffe: Få dofter skapar en lika sympatisk känsla av trygghet, gemenskap och glädje.
Här är tipsen för att få din cappuccino precis så krämig och fyllig som du är van vid från kafédisken.
Allt fler svenskar dricker sitt kaffe som en elegant espresso.
Nu kommer nästa kryddtrend: smaksätt dina söta och salta delikatesser med espressokaffe.
AVSNITT 1: Hur ska man botanisera sig i kaffedjungeln?
AVSNITT 2: Lär dig om grundstenarna bakom en perfekt espresso gjord med automatisk maskin.
AVSNITT 3: Lär dig om grundstenarna bakom en perfekt espresso gjord med manuell maskin.
AVSNITT 4: Grunden i kaffedrycker så som cappuccino och caffè latte är alltid en perfekt espresso.