Annons
Innehåll från Lavazza

Så gör du den perfekta cappuccinon

Kaffe är en konst.
Och en välgjord cappuccino är en ren njutning, speciellt om du har gjort den själv.
Här är tipsen för att få din cappuccino precis så krämig och fyllig som du är van vid från kafédisken.

Läs mer om Lavazzas kaffeuniversum

Allt fler svenskar gillar sitt kaffe som en cappuccino. För vem faller inte för en perfekt gjord espresso, som toppad med mjölk får just den härliga krämighet och nötiga fyllighet som är själva kännetecknet för en cappuccino.

För att kunna nå dit måste vi börja med kaffet. Och utan den fylliga espresson i botten –  ingen cappuccino.

Cappuccinons tre beståndsdelar

Viktigt är att espresson ska få sin gyllene crema och att smaken är balanserad. En cappuccino består av tre lika stora delar: espresso, mjölk och mjölkskum. Och även om espresson bara utgör en tredjedel är det den största smakbringaren. En vanlig missuppfattning är att en cappuccino kan göras på bryggkaffe, men det kan den inte eftersom koncentrationen av kaffe inte är tillräckligt hög.

Klassisk italiensk kaffekultur

En ”cappuccino” gjord på bryggkaffe är en cafe au lait, bakgrunden är fransk och ingenting som hittas i den italienska kaffekulturen. Generellt har vår medvetenhet idag ökat enormt, inte minst för att vi svenskar är så mycket mer beresta. För att få den där krämigheten i cappuccinon, och inte bara ett fluffigt badskum, krävs att mjölkskummet mer ska vara som lättvispad grädde – nästan helt integrerat med mjölken och kaffet. Man ska knappt kunna se vad som är espresson, mjölken eller skummet, allt ska bara vara en härlig krämighet.

För att få det krämiga skummet måste vi först och främst hålla koll på temperaturen. Om mjölken i en perfekt cappuccino ska bli söt och god bör den inte överstiga 60–63 grader, så ta gärna hjälp av en termometer. Ett tips är att alltid kolla hur varm mjölken blir när du köper en ny maskin. Samma sak med espresson; vattnet ska aldrig överstiga 90–92 grader, annars bränns oljorna i kaffet och smaken kan bli besk.

Välj rätt sorts mjölk

Sist, men inte minst viktigt är valet av mjölk. Eftersom en espresso i sig har mycket kraft och smak, kan valet av mjölk antingen hjälpa eller stjälpa upplevelsen. Fett är smakbringande, och om kaffet är mustigt och med mörka, rostiga toner kan mjölk med hög procent av fett hjälpa smaken. Men för ett kaffe med hög syra och mycket fruktiga toner kan den feta mjölken stjälpa smaken.

Lavazzas tre storsäljande espressokaffe är Espresso Barista Gran Crema, Espresso Italiano Classico och Espresso Barista Perfeffo. Espresso Barista Gran Crema är mellanrostat och passar perfekt för helautomatisk espressomaskin eller kaffekvarn. Espresso Italiano Classico är en blandning av 100% Arabicabönor med toner av frukt och har en ihållande eftersmak. Espresso Barista Perfetto är en aromatisk och blommig espresso med söta toner av ljus choklad.

När det kommer till växtbaserade mjölkvarianter som havre- och sojamjölk, rekommenderas att inte skumma på lika hög temperatur för att undvika att mjölken blir bubblig. Oavsett ko- eller växtbaserad mjölkdryck, är hemligheten bakom den perfekta cappuccinon just att uppnå bra balans. Intensiteten i espresson och sötman från mjölken ska mötas för att resultatet ska bli krämigt och fylligt – en total smakharmoni.

Skillnaden mellan en caffè latte och en cappuccino:

Cappuccino är originalet, medan caffè latte ursprungligen utvecklades utanför Italien som ett mildare alternativ. Om en caffè latte innehåller cirka 1/5-del espresso, består en cappuccino av 1/3-del espresso. Caffè latte är en bra instegsprodukt, men cappuccino är det italienska originalet.

Så dricker du helst din cappuccino:

Välj en bred kopp, gärna av tjockt porslin, där delarna av espresso, mjölk och mjölkskum kommer till sin rätt. I en hög mugg hamnar lätt skummet för sig. Undvik helst att dricka din cappuccino take away med lock. Det lilla hålet silar bort skummet och döljer kanske även baristans fina form av ett hjärta eller löv i mjölken. Men framför allt gör locket att du inte får den här härliga upplevelsen av den krämiga kaffedryck som är en perfekt cappuccino.

3 varianter när du väljer espresso

Espresso Barista Gran Crema
En kraftig och smakrik blandning av Arabica- och Robustabönor från Sydostasien, Afrika och Central-Sydamerika. Toner av blommor och torkad frukt.

Espresso Barista Perfetto
En balanserad kaffeblandning komponerad av högkvalitativa Arabicabönor från Brasilien, Colombia och Centralamerika. Aromatisk och blommig espresso med söta toner av ljus choklad.

Espresso Italiano Classico
En intensiv och sammetslen blandning av 100% Arabicabönor från Syd- och Centralamerika. Toner av frukt med en ihållande eftersmak.

Läs mer om Lavazzas kaffeuniversum

Tävla med Lavazza – Bean Up and Win

Vill du ta ditt morgonkaffe till nästa nivå? Nu har du chansen! Köp en Lavazza-produkt, antingen i butik eller online, och ladda upp ditt kvitto för en chans att vinna Smegs nya espressomaskin med kvarn – värde 9995 SEK!

Har du inte köpt en Lavazza-produkt ännu? Inga problem! Delta i vår veckotävling genom att testa dina kaffekunskaper.

Svara på frågor och få chansen att vinna en kaffekvarn från Smeg – värde 2795 SEK!

Oavsett om du är en kaffeexpert eller bara älskar en god kopp kaffe, så har du något att vinna!

Delta nu