Annons
Innehåll från Frilans Finans

Så förlängde Thomas arbetslivet på ett enkelt sätt

Allt fler svenskar vill fortsätta jobba i någon form efter 65. Thomas Engelbrektson, 70, är en av dem. Han är egenanställd som pensionär och arbetar så mycket som det passar honom. Här är hans bästa tips för att komma i gång.
– Jag har låg pension, men har nog aldrig haft det så bra ekonomiskt som nu, säger han.

EXTERN LÄNK: Fakturera utan eget företag – så funkar det

Thomas Engelbrektson har varit skådespelare sen han som 6-åring spelade busunge i en film med Jarl Kulle – en insats som ledde till flera barnroller på Malmö Stadsteater. Efter scenskolan i Malmö anställdes han på Stadsteatern. Förutom teater och film har han haft stor framgång som röstskådespelare.

Mr Potato Head i Toy Story-filmerna, Scooby Doos vapendragare Shaggy och Fred Flinta är några av de karaktärer som fått Thomas röst.

– Jag har haft världen roligaste jobb, men det är också krävande. Nu jobbar jag så mycket som jag önskar, framför allt med att läsa in ljudböcker. Jag varvar skönlitteratur med läromedel och har säkert läst in 100 romaner, berättar han.

”Har usel pension”

Thomas bor med hunden Buster i ett idylliskt sommarstugeområde i ett litet 40-tals hus med stor tomt utanför Höör i Skåne. Han har fem vuxna barn och är frånskild.

– Jag har ärligt talat en usel pension. Som många andra i kultursektorn har jag jobbat utan att något sattes av till tjänstepension. För ett antal år sedan gick jag in i väggen och sjukskrevs ganska länge. Men tack vare att jag blev egenanställd hos Frilans Finans för drygt fem år sedan kom jag i gång och började jobba. Nu mår jag fint – och jag har nog aldrig haft det så bra ekonomiskt som i dag.

”Pappersarbete stressar mig”

Thomas har tidigare haft eget företag. Efter många år på Malmö Stadsteater blev han frilansare i mitten av 90-talet.

– Jag och min fru startade firman ihop, men hon skötte det mesta av det administrativa. Pappersarbete stressar mig och jag behövde fokusera på att jaga uppdrag och göra mina jobb.

När paret sedan skilde sig följde en tung period för Thomas. Stressen och oron över att sköta firman bidrog till att han blev sjukskriven.

– Jag önskar att jag hade vetat om Frilans Finans. Då hade jag aldrig drivit eget företag – det passar många andra, men inte mig. Det är mycket pappersarbete att hantera för att se till att allt blir rätt gentemot myndigheterna. För mig blev det en ständig huvudvärk, som tog fokus från det jag var bra på och ville syssla med.

Njuter av att arbeta

Nu när Thomas är egenanställd via Frilans Finans slipper han all administration. Det enda han behöver göra är att fylla i vilka jobb han gör – sedan kommer pengarna på kontot inom fem bankdagar, skattade och klara.

– Det är enkelt och tryggt. Jag vet att allt blir rätt från början, och de försäkringar jag behöver ingår. Jag kan njuta av jobbets alla positiva sidor och slipper lägga tid och energi på att försöka förstå skatter, moms och så vidare. Om jag undrar något kontaktar jag Frilans Finans och får hjälp på en gång.

Varannan svensk vill jobba efter 65

Thomas Engelbrektson är en av många svenskar som trivs med att ha kvar en fot i arbetslivet efter 65. Varannan svensk vill fortsätta jobba efter 65-årsdagen, visar en Demoskopundersökning från pensionsbolaget SPP. Och enligt statistik från Eurostat har Sverige den högsta andelen arbetande seniorer i hela EU.

– Jag mår bra av att jobba av flera skäl. Jag får använda min kreativitet och jag känner mig behövd. Och förutom att jag får bättre ekonomi får jag sunda rutiner av att arbeta, berättar Thomas.

Idag jobbar han som regel några timmar varje dag med att läsa in olika ljudböcker.
– Jag sover ut, sedan jobbar jag så mycket som jag känner för och orkar. Jag trivs med min vardag, det är skönt att inte behöva vända på slantarna. Till exempel tycker jag om att laga god mat och kan unna mig bra råvaror – det är livskvalitet för mig.

Ditt bästa tips till den som närmar sig 65 men vill fortsätta jobba i någon form?

– Om du inte kan eller vill fortsätta på din nuvarande arbetsplats: Fundera på om du kan förvandla din hobby till ett jobb, eller arbeta med något annat som känns meningsfullt? Du kanske är händig och kan göra insatser som hantverkare, eller trivs med barn och kan hjälpa till med läxorna? Då är Frilans Finans perfekt för dig, du får hjälp att komma i gång med en liten verksamhet och du slipper allt pappersarbete.

– Frilans Finans passar också unga som funderar på att starta eget och vill mjukstarta. Visar det sig att du efter en tid får fart på företaget kan du gå över till egen firma eller aktiebolag.

Thomas Engelbrektson:
Fyra viktiga vinster med egenanställning

1. Jag kan fokusera helhjärtat på min grej
Jag jobbar och gör mitt, och lämnar resten till folk som är proffs på det de gör. Det är guld värt för mig.

2. Jag känner mig trygg
Jag kan sova gott om nätterna eftersom jag vet att all administration sköts på rätt sätt.

3. Jag får hjälp direkt när jag behöver
Hjälp är aldrig mer än ett samtal bort. Jag minns till exempel när en kund vägrade betala och jag vände mig till Frilans Finans. Deras svar var kort och gott: Vi tar hand om det. Det är en stor vinst att kunna vända sig till någon kunnig person, oavsett fråga eller fundering.

4. Jag sparar tid
Tiden jag skulle ha lagt på att hantera administrationen, kan jag nu lägga på att jobba och sedan njuta av ledigheten.

Så här fungerar det:

  1. Du skapar ett konto hos Frilans Finans kostnadsfritt.
  2. Du hittar, registrerar och utför uppdrag.
  3. Du skapar och skickar dina fakturor på frilansfinans.se eller i appen.
  4. Du får din lön skattad och utbetald inom 5 dagar, och sparar samtidigt till din tjänstepension varje gång du fakturerar.
    Du slipper alltså tänka på bokföring och annan administration. Läs mer om hur det fungerar.