Annons
Innehåll från Frilans Finans

Kom igång med din verksamhet – så lyckas du

Funderar du på att bli egen eller frilans, men vet inte i vilken ände du ska börja?
Här tipsar experten Benny Törnqvist om hur du bäst kommer igång med din nya verksamhet.

EXTERN LÄNK: Kom igång med din verksamhet snabbt och enkelt med Frilans Finans

Många drömmer om att lämna sitt vanliga jobb och testa vingarna som frilans. För att det ska kännas mindre läskigt att ge sig ut på okänd mark kan det vara bra ha med sig några handfasta tips från en expert. Affärscoachen Benny Törnqvist, som har en bakgrund inom sälj och marknad, har lång erfarenhet av att driva egna företag och franchiseverksamhet.

I dag erbjuder han coaching, mentorskap och utbildningar till dig som vill starta eller vidareutveckla en frilansverksamhet.

Här är expertens främsta råd för att du ska få en bra start på frilanslivet. 

1. Våga prova – kom igång

Det allra viktigaste när du planerar att börja frilansa är att faktiskt våga ta steget, riva av plåstret och komma igång menar Benny Törnqvist.

– Gör något varje dag som förflyttar dig framåt. Jag brukar skriva en lista över det som behöver göras för att jag ska ta mig dit jag vill, och sedan bocka av minst ett par punkter per dag.

2. Bygg ditt nätverk och skapa gemenskap

Eftersom frilansandet kan vara ensamt är det viktigt att du har människor runt dig som du kan bolla tankar och idéer med. Du kan exempelvis ta kontakt med Frilans Finans för att underlätta starten och slippa ångesten kring allt pappersarbete – så att du kan lägga den tiden på din verksamhet och att träffa andra företagare.

– Jag är till exempel med i BNI, ett internationellt nätverk för företagare, där man träffas digitalt eller fysiskt en gång i veckan. Jag arbetar också från ett coworking-ställe, vilket innebär att de andra som sitter där blir som mina kollegor.  

3. Paketera dina tjänster på olika sätt

De vanligaste frågorna Benny Törnqvist får från sina klienter handlar om marknadsföring, prissättning av tjänster och hur man hittar sina kunder.

– Mitt råd är att du börjar jobba med sociala medier med en klar målbild och strategi för att nå ut till dina potentiella kunder och att du prissätter dina tjänster genom att paketera dem på olika sätt. Exempelvis skulle en fotograf kunna dela in sina paket i small, medium och large, där small innefattar enbart fotografering och leverans av fem redigerade foton, medan large även inkluderar intervju innan, med en klar målbild av vilken känsla som ska förmedlas samt 15 redigerade foton vid leverans, säger han och tillägger:

– Den prissättningen kommer garanterat att göra din verksamhet mer skalbar än om du skulle sälja din tid per timme. 

4. Tänk långsiktigt

Innan du ger dig ut i frilanslivet är det bra att ha en långsiktig plan för din verksamhet. Eftersom det är få som lyckas kicka igång ett företag på en månad är det bra att verkligen tänka igenom hur du ska ta dig till ditt mål. 

– Om du har en fast anställning är det bättre att gå ner i tid och frilansa parallellt för att på så sätt hinna bygga upp en kundbas innan du säger upp dig. Det var så jag gjorde när jag blev frilans för cirka sju år sedan. Istället för att starta en enskild firma blev jag egenanställd via Frilans Finans. Det bästa med det var enkelheten samt att jag kunde lämna över den administrativa biten till någon annan och koncentrera mig på det jag skulle leverera.

EXTERN LÄNK: Läs mer om Frilans Finans här

Det här är Frilans Finans

  • Egenanställning är ett alternativ till att starta eget företag då det möjliggör att fakturera som privatperson.
  • Egenanställning fungerar för både regelbundna och tillfälliga uppdrag.
  • På bara några minuter kan du skapa ett konto och skicka din första faktura.
  • Att ansluta sig till Frilans Finans är gratis, kostnaden är 6 procent av det man fakturerar.
  • Som egenanställd blir du anställd av Frilans Finans under uppdragsperioden och som uppdragstagare omfattas du alltid av en olycksfalls- och livförsäkring under arbetet. Du omfattas också av en ansvarsförsäkring.
  • Ingen administration. Som egenanställd kan man fokusera helt på sina uppdrag.