Annons
Innehåll från Frilans Finans

Nu kan Suzan satsa på drömprojekten – poddar om döden

Suzan Alev Arslan, storyteller och poddare, vill öka sin och andras självkännedom via berättelser.
För att kunna göra det helhjärtat har hon bestämt sig för att testa vingarna som frilans – och ett av de första ämnena hon tar sig an är döden.

EXTERN LÄNK: Kom igång med din verksamhet enkelt med Frilans Finans

En mamma som har fått utstå polistortyr i 40 dagar och en pappa som är politisk flykting. Berättelserna som Suzan Alev Arslan har fått höra sedan barnsben har gjort henne till en sökare som drivs av att utforska människans komplexitet. 

– Jag vill stärka vår empatiska förmåga och sprida förståelse genom storytelling. Det är via ljudformaten podcast och radio som jag når ut till andra med mina berättelser och för att kunna göra det till fullo behöver jag den frihet det innebär att vara frilans, förklarar hon. 

“Vi behöver prata om döden”

Under flera år jobbade Suzan Alev Arslan i projektanställningar för Sveriges Radio och SVT, och tidigare har hon tänkt att hon borde sikta på att få en fast anställning.

– Jag har känt krav både från mig själv och min familj att söka den typen av trygghet, men insett att det inte passar mig. Det börjar klia inom mig om jag stannar på samma ställe för länge. 

Suzan Alev Arslan har redan podden Astrorummet tillsammans med astrologen Sofia Pontén, och jobbar nu på en pitch till en podcast om döden. 

– Jag tycker om att ta upp ämnen som skaver och som många inte vågar prata om. I podcasten vill jag närma mig döden från olika håll och intervjua allt från en begravningsentreprenör, för att fråga om det praktiska kring döden, till en AI-expert, för att prata om möjligheten för människan att bli odödlig, säger hon och tillägger:

– Jag hade själv en period i livet då flera människor i min närhet gick bort och jag förstod då hur viktigt det var att faktiskt prata om döden. För mig var det lugnande. 

Frilansstipendium

För att få en bra start på frilansandet, som även inkluderar att arbeta som skrivcoach, sökte Suzan Alev Arslan Frilans Finans Stipendiet 2022 – och vann. Stipendiatprogrammet löper under sex månader och syftet är ge stipendiaterna möjlighet att våga satsa på och testa sin idé för sin frilansverksamhet.

– Förutom ekonomiskt stöd får jag också coaching. Jag har bland annat fått hjälp med att strukturera upp en affärsplan och det finns alltid någon att fråga om tips och råd, säger hon och fortsätter:

– Jag har redan haft ett konto hos Frilans Finans i flera år. Det har varit perfekt att använda när jag gjort olika små gig vid sidan av mina anställningar. Jag lämnar gärna över allt som har med administration och siffror att göra till någon annan så att jag kan lägga all min tid på att vara kreativ. 

Vad har du för tips till andra som vill börja frilansa?

– Ta små steg framåt. Det är bättre att gå ner till deltid och göra frilansandet som en sidogrej till att börja med, än att bara kasta sig ut handlöst. Men ge dig och din idé en chans. Även om den inte går hem eller funkar är den ändå värd en chans eftersom du aldrig vet vad den kan leda till i slutändan, avslutar Suzan Alev Arslan.

EXTERN LÄNK: Fakturera utan företag – så här gör du

Det här är Frilans Finans

  • Egenanställning är ett alternativ till att starta eget företag då det möjliggör att fakturera som privatperson.
  • Egenanställning fungerar för både regelbundna och tillfälliga uppdrag.
  • På bara några minuter kan du skapa ett konto och skicka din första faktura.
  • Att ansluta sig till Frilans Finans är gratis, kostnaden är 6 procent av det man fakturerar.
  • Som egenanställd blir du anställd av Frilans Finans under uppdragsperioden och som uppdragstagare omfattas du alltid av en olycksfalls- och livförsäkring under arbetet. Du omfattas också av en ansvarsförsäkring.
  • Ingen administration. Som egenanställd kan man fokusera helt på sina uppdrag.