Annons
Innehåll från Frilans Finans

Så vågade Åsa ta steget – sa upp sig och satsade på ovanliga hobbyn

Åsa Sannerheim lämnade kontorsjobbet för att pröva lyckan som egenanställd färganalytiker via Frilans Finans.
– Färganalys har fått en revival, mycket tack vare sociala medier, och det finns ett stort intresse bland människor i alla åldrar att finna färgharmoni, berättar hon.

EXTERN LÄNK: Kom igång med din verksamhet enkelt med Frilans Finans

Vår, sommar, höst eller vinter? 1980-talets stora trend färganalys är tillbaka och nu vill alla veta vilken årstid de tillhör. 

– Men färganalysen har genomgått en stor transformation sedan åttiotalet. Då hade man oftast bara fyra färgpaletter, vilket gjorde analysen lite trubbig. Jag använder mig av 12 färgpaletter och kan på så sätt göra en mer precis analys, berättar färganalytikern Åsa Sannerheim. 

Draperad i färger

Färganalysen går ut på att man blir draperad i olika färger och matchas mot en palett. Många av Åsa Sannerheims kunder är trötta på trender och att garderoben spretar åt alla håll. 

– De vill ha en röd tråd och då blir färg verkligen nyckeln till att få ihop garderoben. Förutom att rätt färger lyfter ens utseende mår man också bra av att ha färgharmoni. 

Åsa Sannerheim var intresserad av färganalys redan som tonåring, men det var först för några år sedan som hon tog upp intresset igen. 

– Efter att ha tvingats ge upp min karriär som florist på grund av min astma började jag att arbeta som koordinator på ett IT-bolag. Trots att jag trivdes på kontoret saknade jag att vara kreativ och att träffa kunder. Det var då min förståelse för modern färganalys växte fram och jag insåg att det hade skett en enorm utveckling inom området. 

“Det var dags att hoppa”

Precis innan pandemin bröt ut reste Åsa Sannerheim till Sydney i Australien för att utbilda sig till certifierad färganalytiker. Till en början arbetade hon som färganalytiker parallellt med sitt kontorsjobb.

– Men sedan kom dagen då jag kände att det var dags att hoppa och våga satsa helhjärtat på det här. Det har jag inte ångrat en sekund. 

Redan som florist var Åsa Sannerheim egenanställd via Frilans Finans eftersom hon ibland gjorde uppdrag vid sidan av sin fasta tjänst.

– Därför känns det självklart för mig att använda mig av Frilans Finans även nu. Genom att vara egenanställd får jag maximalt med tid över att bygga upp min verksamhet. Det är också en väldig trygghet att kunna lämna över all redovisning och administration till någon annan.

Har du något tips till andra som velar mellan att fortsätta med sitt jobb eller satsa på sin passion?

– Satsa på din passion parallellt med din anställning. Det är såklart slitigt att arbeta med två saker samtidigt, men då har du också tid att känna efter hur det är verkligen att jobba med din hobby, avslutar Åsa Sannerheim.

EXTERN LÄNK: Fakturera utan företag – så här gör du

Det här är Frilans Finans

  • Egenanställning är ett alternativ till att starta eget företag då det möjliggör att fakturera som privatperson.
  • Egenanställning fungerar för både regelbundna och tillfälliga uppdrag.
  • På bara några minuter kan du skapa ett konto och skicka din första faktura.
  • Att ansluta sig till Frilans Finans är gratis, kostnaden är 6 procent av det man fakturerar.
  • Som egenanställd blir du anställd av Frilans Finans under uppdragsperioden och som uppdragstagare omfattas du alltid av en olycksfalls- och livförsäkring under arbetet. Du omfattas också av en ansvarsförsäkring.
  • Ingen administration. Som egenanställd kan man fokusera helt på sina uppdrag.