ANNONSInnehåll från XL-Hjälpen

Nu kan fler sitta
upp på hästryggen

Fagerstas nya ramp gör ridsporten mer tillgänglig

På en ridsportanläggning finns det alltid något som behöver fixas, byggas eller underhållas. För Fagersta Ryttarklubb stod en ny läktare och en påstigningsramp högt på önskelistan.

Tack vare XL-Hjälpen har drömprojekten blivit sanna.
– Det här kommer göra ridsporten tillgänglig för fler, säger Pelle Julin i ryttarklubbens styrelse.

Fagersta Ryttarklubb ligger lantligt en bit utanför själva tätorten. Här i de nordvästligaste delarna av Västmanland samsas ridklubbens anläggning med gröna skogar, en golfbana och en närliggande sjö.

I ryttarklubbens faluröda byggnader med omgivande hagar pågår verksamheten från tidig morgon till sen kväll, i stort sett året om. Klockan sex på morgonen kommer klubbens personal för att sköta om stället. Ridytor ska harvas, hästarna fodras och stallen mockas.

Under sen eftermiddag börjar ridskoleverksamheten och därefter är det full aktivitet hela kvällen med tre till fyra ridgrupper varje kväll. Totalt blir det uppemot 120 uppsittningar i veckan av ridskoleryttare.
– Ofta har de som rider med sig en mamma, en pappa eller en kompis. Så det hänger en del folk här under kvällar och helger, säger Pelle Julin.
Pelle Julin driver anläggningsgruppen.

Här är sporterna som
tjejerna dominerar

Finns alltid något att fixa med

Själv stiftade Pelle Julin bekantskap med Fagersta Ryttarklubb för tre år sedan. Tillsammans med sin fru Eva flyttade han upp till deras gård i Söderbärke en bit från Fagersta, och valde att ha sina hästar i stallarna hos ryttarklubben.

– Efter ett tag fick jag förfrågan att ställa upp i styrelsen eftersom jag har tidigare erfarenhet av att driva ridsportanläggning. Min roll i styrelsen är just att driva anläggningsgruppen.
På en ridklubb finns det alltid något att fixa med. Per Julin berättar att det kommer en expert ända från Skåne om några dagar för att hjälpa och ge klubben råd inför att de ska byta underlag inne i ridhusen och på utebanan.
Äntligen en läktare att sitta på.
– Vi har en önskelista och en målbild för anläggningen. Pengar är alltid en trång sektor, säger Pelle och ler.

Så funkar XL-Hjälpen

Till XL-Hjälpen kan ideella föreningar och organisationer nominera ett drömprojekt de inte har möjlighet att klara på egen hand. I samarbete med ortens XL-Bygghandlare, starka leverantörer och lokala proffsbyggare kan XL-Hjälpen förverkliga föreningars byggdrömmar. För att kunna bli utvalt ska projektet vara till glädje och nytta för många, vara inkluderande och främja rörelse eller natur. Alla förslag utvärderas av en jury.

Vi som står bakom XL-Hjälpen är XL-BYGG som är en kedja bestående av 100 fristående bygghandlare över hela Sverige.

Staketet skymde sikten

Ryttarklubben har uppemot 300 medlemmar, den övervägande delen tjejer.
– Vi har nybörjare, en pensionärsgrupp och även några pararyttare i klubben, säger Pelle Julin.
Klubben håller på med både hoppning, dressyr och fälttävlan. Utebanan har saknat en läktare. De som velat slå sig ner i en tältstol med en kaffe från den lilla serveringen för att följa ryttarna har fått sikten skymd av staketet. En läktare var därför ett självklart önskemål i ansökan till XL-Hjälpen. En påstigningsramp för pararyttare var den andra delen i drömprojektet.

Jonna Nordin är platschef på XL-Bygg Smedjebacken, 25 minuters bilfärd från klubben. Hon var en av dem som kom och överraskade Pelle och Eva Julin och berättade att klubben vunnit.

– De blev så glada, så glada. De hade ansökt till XL-Hjälpen redan för fyra år sedan men inte nått ända fram då. Det känns verkligen att de uppskattar den här hjälpen mycket, säger Jonna.

Väldigt roligt för mig som
hästtjej att hjälpa en ryttarklubb

Jonna Nordin, platschef XL-Bygg Smedjebacken.

Vill satsa mer på pararidning

Av en slump blev det två hästpersoner som fick hjälpa klubben i mål med projektet. Jonna Nordin var en riktig hästtjej som ung, och när hon kontaktade det lokala byggbolaget JP’s El & Bygg visade det sig att ägaren Jens Pettersson själv varit aktiv i Fagersta Ryttarklubb som ung.
– Ja, det är ganska kul. Jag tävlade faktiskt för klubben i fälttävlan och hoppning. Det gjorde projektet extra roligt, säger han.
Påstigningsrampen har byggts utmed ridhusets ena yttervägg. Den är jätteviktig för att kunna ge rörelsehindrade en bättre möjlighet att ta sig upp på hästen.
– Nu har vi stora möjligheter att utöka verksamheten för både pararyttare och äldre, berättar Pelle Julin.
Pelle Julin är glad över att Fagersta Ryttarklubb tack vare XL-Hjälpen nu kan välkomna ännu fler till ridsporten.

Modulerna kom med lastbil

Läktaren vid utomhusbanan har varit efterlängtad eftersom klubben anordnar en hel del tävlingar.
– Då kommer den att tillföra jättemycket. Men även vid träning ger den en mycket bättre överblick för dem som tittar på. Alla i klubben är väldigt glada över hjälpen eftersom vi inte hade kunnat göra den här satsningen själva, säger Pelle Julin.
Dialogen mellan XL-Bygg Smedjebacken, ryttarklubben och byggaren ledde snabbt till att alla var överens om visionen för de två byggena. Läktaren är dubbelsidig med tre avsatser att stå eller sitta på.

– Pelle visade en bild på hur de ville ha läktaren och den utgick vi från, säger Jens Pettersson.

Både läktaren och påstigningsrampen är gjorda i tryckimpregnerat virke och har byggts i verkstaden hos JP’s El & Bygg. Därefter fraktades modulerna med lastbil till ryttarklubben för att sättas ihop på plats.

Snickaren Jens Pettersson tävlade i ryttarklubben som ung.

Rampen blev tolv meter lång

Påstigningsrampen är en meter på högsta stället. Uppkörningsrampen blev till slut tolv meter lång plus ett vilplan på drygt en meter.
– Vi fick utgå från höjden där ryttarna kliver på hästen. Rampen dit måste ha en lutning på 1:12 för att den inte ska bli för brant och farlig.
Rampen har avåkningsskydd efter sidorna, för att hjulen på rullstolen inte ska kunna hamna bredvid, och räcken.
Jens Pettersson:
– De jag träffat i klubben har varit jättelyckliga över läktaren och påstigningsrampen så det känns väldigt kul att ha varit med och gjort detta.

Tack för att vi fick hjälpa
Fagersta Ryttarklubb!

”Det känns väldigt roligt att kunna hjälpa en ryttarklubb. Speciellt eftersom jag själv är en hästtjej i grund och botten och vet att det inte är så lätt med finansiering och sponsring. Pelle och hans fru Eva är väldigt engagerade och stolta över Fagersta Ryttarklubb. Med den nya rampen ser de stora möjligheter att nå ut med ridsporten till fler, både rörelsehindrade och äldre. Läktaren kommer att betyda mycket vid tävlingar eller för dem som vill följa någon som tränar.”

Jonna Nordin, platschef XL-Bygg Smedjebacken.

Nu har Storvik ett klubbhus för alla

LÄS MER

Crossälskarna på Åland fick tak över huvudet

LÄS MER

Omöjligt uppdrag som löstes på nolltid

LÄS MER

Hinderbanan som ger hela byn ett lyft

LÄS MER

”En overklig invigning” av Brålandas nya läktare

LÄS MER

Nu kan fler sitta
upp på hästryggen

LÄS MER

För att vi ska kunna genomföra alla dessa XL-Hjälpen projekt behövs våra fantastiska leverantörer, som med sitt engagemang är med oss i detta och gör det möjligt att göra skillnad i det lokala samhället. Våra leverantörer står för ett brett sortiment av produkter av hög kvalitet.
Det självklara valen i era byggprojekt.

Tack för att ni hjälper till!

HUVUDSPONSORER

PARTNERS